Pormestarin talousarvioehdotus 2024: Tuusulan talous kestää kuntatalouden haasteet

25.10.2023 klo 12.40

Tuusulan talous kestää heikkenevän kuntatalouden haasteet, ja tavoitteena on pysyvä tasapaino. 25.10.2023 julkaistavan pormestarin talousarvioehdotuksen mukaan vuodesta 2024 on tulossa lievästi ylijäämäinen. Väkiluku jatkaa kasvuaan, ja tonttikaupan odotetaan pysyvän hyvällä tasolla. Kunta jatkaa historiallisen suuria investointeja uusiin kouluihin ja päiväkoteihin sekä asuin- ja työpaikka-alueiden infraan. Samalla panostetaan toiminnan laatuun lisäämällä resursseja varhaiskasvatuksessa ja opetuksessa.

Tavoitteena ylijäämäinen tulos  

Tuusulan kunnan talousarvio vuodelle 2024 on laadittu 0,5 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.  

Tuusulan kunta valmistautuu vuoteen 2024 tilanteessa, jota leimaavat kasvava yleinen epävarmuus, heikkenevä taloussuhdanne, kustannustason nousu, tuottojen hiipuminen ja korkea korkotaso.   

Julkisen talouden näkymät ovat kääntyneet syksyllä 2023 heikompaan suuntaan, mikä välittyy suoraan myös kuntien talouteen. Sote-uudistuksen vaikutukset tarkentuivat siirtolaskelmien valmistuttua; koko maan tasolla kuntien valtionosuudet vähenevät ennakkolaskelmiin nähden, kun taas Tuusulan valtionosuuksissa tapahtui lisäystä. Kuntakohtaiset erot ovat tässä suuria. Valtionosuuksien kasvua hidastaa kuluvalla hallituskaudella myös yhden prosenttiyksikön indeksijarru. Lisäksi sote-uudistuksen jälkeen kuntien verotuloennusteet vaikuttavat kuntatalouden tilaan aikaisempaa voimakkaammin.   

– Talousympäristön epävarmasta tilanteesta huolimatta Tuusulan talous on vahvalla pohjalla, ja investoimme strategian mukaisesti kasvuun. Uudistamme palveluverkkoa, ja rakennusten ohella panostamme laatuun lisäämällä varhaiskasvatuksen ja opetuksen resursseja. Lisää resursseja tarvitaan myös siksi, että varhaiskasvatuksessa olevien lasten määrä kasvaa. Kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa oli syyskuun lopussa 2023 yhteensä 1 524 lasta (sisältää perhepäivähoidon) ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on 510 lasta. Samana ajankohtana vuonna 2022 kunnallisessa varhaiskasvatuksessa oli 100 lasta vähemmän. Lisäksi alle kolmevuotiaiden lasten määrä on Tuusulassa kasvussa, pormestari Kalle Ikkelä sanoo.  

Tuusulan vuoden 2024 taloutta tukevat muuttovoitto, hyvällä tasolla säilyvä asunto- ja työpaikkarakentaminen sekä ansiotulojen hyvä kehitys. Tuusula on yksi Suomen muuttovetovoimaisimmista kunnista ja sijoittui kuudenneksi kuntien välisessä nettomuutossa, kun tarkastellaan ajanjaksoa syyskuusta 2022 elokuuhun 2023. Talouden näkymiä heikentävät yritysten alenevat tilauskannat ja hiipuva kysyntä sekä työllisyystilanteen heikkeneminen.  

Kuntaan muutetaan erityisesti Vantaalta, Helsingistä ja Espoosta, ja muuttajat ovat etenkin 25–44-vuotiaita ja lapsia. Vuonna 2022 väkiluku rikkoi 40 000 asukkaan rajan, ja ennusteiden mukaan 41 000 asukkaan raja saavutetaan vuoden 2023 loppupuolella. Tuusulan asuntotuotanto on kasvanut viime vuosina ja pysyy edelleen vuonna 2024 korkealla tasolla. Valmistuneiden asuntojen huoneistotyypit ja hallintamuodot ovat monipuolistaneet asuntokantaa.   

Tuusula noudattaa vuonna 2022 hyväksyttyä kuntastrategiaa. Systemaattinen työ strategisten tavoitteiden eteen näkyy palveluverkon uudistamisen ohella esimerkiksi kasvua mahdollistavien asuntopoliittisen ohjelman ja yleiskaavan valmistelussa.   

Kunnan tulot ja menot  

Vuoden 2024 toimintakatteeseen on budjetoitu vuoden 2023 talousarvioon nähden 8,54 %:n kasvu (kasvu 2023 ennusteeseen 5,1 %). Ulkoisten toimintamenojen kasvuksi vuoden 2023 ennusteeseen nähden on budjetoitu 5,2 %. Vuoden 2024 talousarvion vuosikate on 22,7 miljoonaa euroa, ja tilikausi päätyy 0,5 miljoonaa euroa ylijäämäiseen tulokseen. 

Verotulot ja valtionosuudet  

Ensi vuoden tuloveroprosentit tulee määrätä ja ilmoittaa 0,10 %-yksikön tarkkuudella pyöristämällä lähimpään kymmenykseen. Kunnanvaltuustolle ehdotetaan määrättäväksi Tuusulan vuoden 2024 tuloveroprosentiksi 7,10 % nykyisen 7,11 %:n sijaan. 

Tuusulan kunnallisverokertymään vaikuttavat yleisen talous- ja työllisyyskehityksen ohella keskimääräistä nopeampi väestönkasvu ja väestönrakenteen muutos.  

Vuonna 2024 kunnalle ennustetaan kertyvän verotuloja yhteensä 104,2 miljoonaa euroa ja kunnan vuoden 2024 valtionosuuksien arvioidaan olevan 28,8 miljoonaa euroa. 

Toimintamenojen kasvu pidetään maltillisena 

Vuonna 2024 Tuusula jatkaa strategian mukaisia panostuksia kuntalaisten hyvinvointiin ja kunnan kasvuun. Kunta noudattaa kasvun ja talouden hallintaohjelmaa. Ohjelman ja kunnan pitkän tähtäimen taloudenpidon keskeisenä tavoitteena on käyttötalouden tulojen kasvattaminen edistämällä veropohjan kasvua sekä asuin- ja työpaikkatonttien myyntiä. Menokehitys pidetään maltillisena.  

Vuoden 2024 talousarviossa kunnan ulkoiset toimintamenot kasvavat 6,9 %. Merkittävin toimintamenojen lisäys tapahtuu henkilöstökuluissa. Palkankorotusten vaikutuksiksi arvioidaan 3,4 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärän kasvun vaikutuksiksi noin 4 miljoonaa euroa. Henkilöstömäärää kasvattaa erityisesti lapsimäärän nopea kasvu varhaiskasvatuksessa. 

Tulevan vuoden aikana kunnan eri toiminnoissa edistetään laajasti toimenpiteitä toiminnan tuottavuuden ja sujuvuuden parantamiseksi. Tavoitteena on toiminnan tehostamisen ja käyttötaloussäästöjen ohella rakentaa entistä asiakaslähtöisempiä ja sujuvampia palveluprosesseja. 

Asuin- ja työpaikkatontit käyvät kaupaksi  

– Olemme saaneet yritystontteja hyvin kaupaksi. Tuusulan Itäväylän varrelle on rakentumassa merkittävä työpaikkakeskittymä. Vuosikymmenen jälkimmäisellä puolella ensimmäiset yritykset aloittavat toimintansa Focus-alueella. Tuusula on logistisesti erinomaisella sijainnilla ja työpaikkojen määrä kasvaa jo lähivuosina yli tuhannella, Ikkelä sanoo.  

– Meillä on nyt marraskuussa 2023 käynnissä Etelä-Tuusulassa sijaitsevan Häriskiven ja Jokelassa sijaitsevan Peltokaaren alueiden tonttihaku. Tarjolla on yhteensä 100 uutta tonttia. Lisäksi joitakin aiemmin tarjolle tulleita tontteja on vielä vapaana Häriskivessä, Peltokaaressa, Linjapuistossa ja Lahelanpellossa. Sijaintimme on erinomainen. Lisäksi tarjoamme turvalliset ja viihtyisät puitteet elämälle, luontoa sekä esimerkiksi liikunnasta ja kulttuurista nauttimisen paikkoja riittää. Myös satsauksemme varhaiskasvatukseen ja koulutukseen sekä palveluverkon uudistamiseen tekevät meistä houkuttelevan paikkakunnan tontinostajille, Ikkelä arvioi.  

Tonttitarjonnan varmistaminen myös tulevaisuudessa sekä esimerkiksi monipuolistuvat vapaa-ajan harrastusmahdollisuudet ulkoilureitteineen lisäävät kunnan vetovoimaa. Kunnan elinvoiman ja rahoituspohjan näkökulmasta Etelä-Tuusulan yritysalueiden kaavoituksen ja myynnin ripeä edistäminen on tärkeää.   

Käyttöomaisuuden myyntivoittojen ennakoidaan asettuvan 10,2 miljoonaan euroon.  

Historiallisen suuret investoinnit tukevat kunnan elinvoimaa  

Kunnan investoinnit pysyvät korkealla tasolla 2024 ja ovat yhteensä 79,5 miljoonaa euroa, vesihuoltoliikelaitos mukaan lukien 87,9 miljoonaa euroa. Rakennuksiin investoidaan 48,2 miljoonaa euroa, kunnallistekniikkaan (tiet, liikenneväylät, puistot yms.) 20,8 miljoonaa euroa sekä vesi- ja viemäriverkostoon noin 8,4 miljoonaa euroa. Investoinnit painottuvat palvelurakenteen uudistamiseen ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen sekä kunnan elinvoiman ja vetovoiman kasvattamiseen.   

– Vuonna 2022 valmistui päiväkoti Martta Wendelin ja syksyllä 2023 avautui lukio ja kulttuuritalo Monio. Tuusulanjärven kampus valmistuu vuoden 2024 syksyksi, ja Riihikallion sekä Rykmentinpuiston monitoimikampukset ovat rakentamisvaiheessa. Peltokaaren päiväkoti aloittaa toimintansa vuoden 2024 elokuussa. Tuusulan urheilukeskuksen monitoimihallin rakentaminen käynnistyy loppuvuodesta 2023, pormestari Ikkelä luettelee 

Kunnallistekniikan uudisrakentaminen painottuu lähivuosina kunnan eteläosiin ja keskittyy työpaikka-alueiden luontiin. Kaavoituksen etenemisestä riippuen uusia asuin- ja työpaikka-alueita avataan myös Pohjois-Tuusulassa. Vuonna 2024 Sulan ja Rykmentinportin työpaikka-alueiden rakentaminen jatkuu ja Häriskiven asuinalueen rakentaminen saatetaan päätökseen. Kellokosken Joenrannan asemakaava on lainvoimainen ja alueen infrastruktuurin rakentaminen alkaa. 

Vuoden 2024 investoinneista pystytään kattamaan tulorahoituksella noin kolmannes. Lainamäärän kasvuksi arvioidaan 62,0 miljoonaa euroa, eli lainamäärä kohoaa vuoden 2024 loppuun mennessä 262 miljoonaan euroon. Vuoden 2024 lopussa asukaskohtainen velan määrä on noin 6 350 euroa. Mittavan investointiohjelman vuoksi lainamäärä on enimmillään nousemassa noin 350 miljoonaan euroon vuonna 2028. Tavoitteena on kääntää taloussuunnitelmakauden loppupuolella kunnan lainamäärä laskuun. Lainamäärän kasvua hillitään erityisesti huolehtimalla toimenpiteistä kunnan elinvoiman ja verotulopohjan vahvistamiseksi. Lisäksi kunta priorisoi investointeja ja niiden ajoitusta talousympäristön ennakoidut muutokset huomioiden. Pääomia vapautetaan myymällä tarpeettomaksi jääneitä tai vajaakäytössä olevia kiinteistöjä. 

Tunnuslukuja (kunta ja vesihuoltoliikelaitos yhteensä)  

  • Veroprosentti 7,10 %  
  • Verorahoitus 104,2 miljoonaa euroa 
  • Käyttöomaisuusinvestoinnit 87,9 miljoonaa euroa 
  • Vuosikate 22,7 miljoonaa euroa 
  • Lainat 262 miljoonaa euroa
  • Lainat, eur/asukas 6 350 euroa 

Keskeisiä talouden riskejä   

Ukrainan sota, Lähi-idän sota, energiamarkkinoiden epävakaus, voimakas inflaatio ja kohonnut korkotaso lisäävät kunnan talouteen liittyviä riskejä vuonna 2024. Lisäksi lapsimäärän kasvu erityisesti alle kolmevuotiaiden lasten osalta vaikuttaa henkilöstöä ja kustannuksia lisäävästi. 

Valtuusto päättää talousarviosta joulukuussa  

Valtuusto aloittaa talousarvion käsittelyn valtuustoseminaarissa 26.10.–27.10. Kunnanhallitus alkaa käsitellä talousarviota 30.10. ja tekee esityksensä valtuustolle 20.11. Valtuusto päättää ensi vuoden veroprosenteista 13.11. ja talousarviosta 11.12.   

  

Lisätiedot:   

Talousarvioesitys löytyy kunnan verkkosivuilta 25.10.2023: www.tuusula.fi/talousarvio   

Pormestari Kalle Ikkelä, 040 314 3001, kalle.ikkela@tuusula.fi   

Vt. kansliapäällikkö Markku Vehmas, 040 314 3060, markku.vehmas@tuusula.fi   

Vs. talousjohtaja Heli Hippeläinen, 040 314 3061, heli.hippelainen@tuusula.fi 

Takaisin