Kouluterveyskysely 2023 tuo uutta tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnin kokemuksista

26.10.2023

THL:n keväällä 2023 toteuttaman kouluterveyskyselyn tuloksia käsiteltiin lokakuussa Tuusulassa toteutuneessa lasten ja nuorten hyvinvointiseminaarissa. Kyselyyn vastasi tänä vuonna yli 2 200 tuusulalaista lasta ja nuorta. Tulosten perusteella valtakunnalliset trendit näkyvät myös Tuusulassa.

Lasten ja nuorten hyvinvointiseminaari tarjosi suurelle joukolle kunnan ja hyvinvointialueen ammattilaisia laajan kattauksen tietoa tuusulalaisten lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvoinnista erilaisten kyselyiden ja tutkimusten tulosten pohjalta. Seminaari myös aloitti kouluterveyskyselyn tulosten käsittelyn prosessin Tuusulassa.

− Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi sekä turvallisuuden kokemukseen vaikuttaminen ovat monimuotoista ja yhteistä työtä. Siinä työssä tarvitaan kunnan ja hyvinvointialueen sujuvaa ja ammatillista yhteistyötä sekä perheiden omaa aktiivisuutta, toteaa sivistysjohtaja Tiina Simons.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut lasten ja nuorten hyvinvointiin heikentävästi, mutta paluu arkeen, ja sen palauttamaan yhteisöllisyyteen ja osallistumismahdollisuuksiin, on kääntänyt suuntaa.

− Pandemian hillitsemiseksi kouluissa oli yhteisöllisiä toimia koskevia rajoitteita pitkään. Yhteiseen tekemiseen on päästy palaamaan onneksi lukuvuonna 2022−2023 sekä nyt käynnissä olevana lukuvuonna 2023−2024 hyvin, kertoo opetuspäällikkö Markus Torvinen.

− Panostukset oppilaiden yhteisöllisyyteen ja viihtyvyyteen ovat oppimisen edistymisen ohella meille tärkeä prioriteetti, Torvinen jatkaa.

Kolme nuorta viettämässä aikaa yhdessä
Kohtaamiset ja yhdessä tekeminen ovat palanneet arkeen koronaviruspandemian rajoitusten jälkeen.

Valtakunnalliset trendit näkyvät myös hyvinvointialueella ja Tuusulassa

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottamaan kouluterveyskyselyyn vastaavat joka 2. vuosi perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat, perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat, lukioiden 1. ja 2. vuoden opiskelijat sekä ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat.

Kuluvan vuoden 2023 kyselyyn vastasi Tuusulassa 2 215 vastaajaa: 86 % alakoulun kohderyhmästä, 71 % yläkoulun kohderyhmästä, 69 % lukion kohderyhmästä ja 34 % ammatillisten oppilaitosten kohderyhmästä.

Kyselyn tulosten perusteella suuri osa tuusulalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin, on tyytyväinen elämäänsä ja arkirytmi on kunnossa. Osalla hyvinvointia kuitenkin kuormittavat monet erilaiset tekijät kuten sairastelu, ahdistuneisuus, kiusaaminen tai sosiaalisten tilanteiden pelko. Tulosissa näkyvät myös valtakunnalliset trendit. 

Alla on kootusti tuloksia kouluterveyskyselyn kohderyhmittäin:

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkien oppilaat

Alakouluikäiset ovat tyytyväisiä elämäänsä ja viihtyvät koulussa

4.−5.-luokkalaisten ikäryhmässä 84,2 % vastaajista kokee olevansa joko tyytyväinen tai erittäin tyytyväinen elämäänsä, ja tulos on lähes sama kuin kaksi vuotta sitten vuoden 2021 kouluterveyskyselyssä. 4.−5.-luokkien oppilaista 69,8 % pitää koulunkäynnistä, alakouluikäisissä suurta eroa sukupuolen välillä ei vielä ole havaittavissa.

43,3% alakoulun kohderyhmästä kokee olevansa tärkeä osa kouluyhteisöä. Kokemus itsestä tärkeänä osana kouluyhteisöä on muuttunut myönteiseen suuntaan merkittävästi (2021 38,5 % ja 2023 43,3 %). Tärkeäksi osaksi luokkayhteisöä itsensä kokee alakoulun kohderyhmästä 51 %. 74,5 % kohderyhmän oppilaista kokee tulevansa hyvin toimeen opettajien kanssa.

Kasvuympäristön turvallisuus vaikuttaa lapsiin

Sähkösavuketta ilmoittaa 4.−5.-luokkalaisista kokeilleensa vähintään kerran 11,8 % kyselyyn vastanneista. Poikien osuus on huomattavan suuri, 17,4 %.

Vanhempien tai muiden huolta pitävien aikuisten fyysistä väkivaltaa vuoden aikana ilmoittaa kokeneensa 18,2 % kohderyhmästä. Osuus on kasvanut alakoululaisten ikäluokissa erityisesti verrattuna vuoden 2019 tuloksiin, jolloin huolta pitävien aikuisten fyysistä väkivaltaa ilmoitti kokeneensa 11,6 % vastaajista.

Seksuaalisen ehdottelun, kommentoinnin, viestittelyn ja kuvamateriaalin näyttämisen kokemukset ovat yleistyneet 4.−5.-luokkalaisilla. Ikäryhmän tytöistä 15,5 % (lisääntynyt 6 %) ja pojista 11,4 % (lisääntynyt 3 %) on kokenut seksuaalista kommentointia. 

Yksinäiseksi itsensä Tuusulassa tuntee 4.−5.-luokkalaisista 4,1 %. Kiusaamista vähintään kerran viikossa kokee 10,8 % alakoulun ikäryhmästä.

Hyvä keskusteluyhteys vanhempien kanssa on 4.−5.-luokkalaisista 57,4 %. Eroa tyttöjen ja poikien välillä näkyy siten, että kaikissa ikäryhmissä poikien kokemukset hyvästä keskusteluyhteydestä vanhempien kanssa ovat 10−20 % yleisempi kuin tytöillä.

Perusopetuksen 8. ja 9. luokkien oppilaat

Yläkouluikäisistä pojat ovat tyytyväisempiä elämäänsä

Tyytyväisyyttä elämäänsä kokee 8.−9.-luokkalaisista 64,8 %, ja laskua vuoden 2021 tulokseen on tullut noin 4 prosenttiyksikköä. Yläkouluikäisistä tytöistä tyytyväisyyttä elämäänsä kokee vain 54 % vastaajista, kun saman ikäisissä pojissa vastaava prosenttiosuus on 78,5 %. Koulunkäynnistä pitäviä on kohderyhmässä 51,8 %.

35,3 % yläkoulun kohderyhmästä kokee olevansa tärkeä osa kouluyhteisöä. Tärkeäksi osaksi luokkayhteisöä itsensä kokee yläkoulun kohderyhmästä 49,5 %. Opettajilta saatua välittävää ja oikeudenmukaista kohtelua kertoo kokevansa 44,6 % 8.−9. luokan oppilaista.

Vuonna 2021 havaittu ahdistuksen lisääntyminen 8. ja 9. luokkien oppilailla ei ole vähentynyt kevään 2023 kyselyssä. Ahdistuneisuus on yleistynyt aiemmista kyselyistä erityisesti 8. ja 9. luokan tytöillä. Oman terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi kokevien oppilaiden osuus on kasvanut kyselyissä vuodesta 2015 alkaen, erityisesti tytöillä. Oppilaiden ilmoittamat sairauspoissaolojen määrät kasvoivat merkittävästi. Vähintään kerran kuukaudessa sairauden vuoksi poissa koulusta kertoi olleensa useampi kuin joka kolmas 8. ja 9. luokan oppilaista.

Raittiita enemmän kuin ennen, mutta sähkösavukkeen käyttö yleistyy 

Päivittäin sähkösavuketta tai muuta tupakkatuotetta ilmoittaa käyttävänsä 8.−9. luokalla 10 % pojista ja 14,0 % tytöistä. Tuusulassa kokonaan raittiiden 8.−9.-luokkalaisten osuus on kasvanut viidellä prosenttiyksiköllä vuoden 2021 tuloksiin verrattuna. Raittiiden osuus on 73,7 % ikäluokasta.

Vanhempien tai muiden huolta pitävien aikuisten fyysistä väkivaltaa vuoden aikana ilmoittaa kokeneensa 13,9 % kohderyhmästä.

8.−9.-luokkalaisilla häiritsevän seksuaalisen ehdottelun tai ahdistelun kokemukset ovat vähentyneet, mutta tällaiset kokemukset ovat edelleen valitettavan yleisiä ja kohdistuvat erityisesti tyttöihin. Yläkoulussa pojista 11,9 % ja tytöistä 44,3 % ilmoittivat kokeneensa häiritsevää seksuaalista kommentointia tai ehdottelua.

Yksinäiseksi itsensä Tuusulassa tuntee 8.−9.-luokkalaisista 15,8 % kyselyyn vastanneista. Kiusaamista vähintään kerran viikossa kokee 7,2 % yläkoulun ikäryhmästä.

Hyvä keskusteluyhteys vanhempien kanssa on 8.−9.-luokkalaisista 42,7 %:lla.

Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijat

Koulunkäynti maistuu enemmistölle kohderyhmästä

Lukiolaisista elämäänsä tyytyväisiä on 68,8 % ja ammatillisissa opinnoissa opiskelevissa 53,8 %. Ammatillisissa opinnoissa opiskelevien kokemus on laskenut kahdessa vuodessa liki 8 prosenttiyksikköä, ja tulos valtakunnalliseen keskiarvoon verrattuna on yli 10 % heikompi. Lukiossa opiskelevilla tytöistä tyytyväisyyttä elämään kokee 60,9 % vastaajista, pojista puolestaan 75,6 %. 

Koulunkäynnistä pitäviä on lukiolaisissa 63,6 % ja ammattiin opiskelevissa 72,5 %. 50,2 % lukiolaisista ja 34,6 % ammattiin opiskelevista kokee olevansa tärkeä osa kouluyhteisöä. Tärkeäksi osaksi luokkayhteisöä itsensä kokee lukiolaisista 54,4 % ja ammattiin opiskelevista 51,4 %.

Lukiolaisten huumekokeilut kasvussa

Lukion 1.−2. vuosiluokan oppilaista huumeita on kokeillut ainakin kerran lähes joka viides kyselyyn vastanneista (kannabis 18,6 %, laittomat huumeet 19,3 %). Tämä on verrattuna 7−8 % enemmän kuin valtakunnallinen keskiarvo.

Lukiolaisilla ja ammattiin opiskelevilla häiritsevän seksuaalisen ehdottelun tai ahdistelun kokemukset ovat vähentyneet, mutta tällaiset kokemukset ovat edelleen valitettavan yleisiä ja kohdistuvat erityisesti tyttöihin. Lukioikäisistä pojista 5,3 % ja tytöistä 44,6 % ilmoittivat kokeneensa häiritsevää seksuaalista kommentointia tai ehdottelua.

Lukiossa yksinäiseksi itsensä tuntevia on 13,4 % ja ammatillisessa koulutuksessa 17,8 %. Kiusaamista vähintään kerran viikossa kokee 2,1 % lukiolaisista ja 4,7 % ammattiin opiskelevista. Vuonna 2021 havaittu ahdistuksen lisääntyminen toisen asteen opiskelijoilla ei ole vähentynyt kevään 2023 kyselyssä.

Hyvä keskusteluyhteys vanhempien kanssa on lukiolaisista 43,4 % ja ammattiin opiskelevista 28,8 % vastanneista.

Yleisiä huomioita liittyen kaikkiin kohderyhmiin

Arkisin vähintään kahdeksan tuntia nukkuvien osuus on kasvanut hieman vuoden 2021 jälkeen lähes kaikissa ikäryhmissä. Vähintään tunnin päivässä liikkuvien osuus kasvoi edellisestä vuoden 2021 kyselystä hieman lähes kaikissa ikäryhmissä.

Kiusaaminen, väkivalta ja häirintä ovat edelleen yleisiä. Opiskeluhuoltopalveluja käytetään paljon. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveystarkastuksien toteutumisessa on kasvavia puutteita.

Kysyttäessä hyvästä keskusteluyhteydestä vanhempien kanssa, eroa tyttöjen ja poikien välillä näkyy siten, että kaikissa ikäryhmissä poikien kokemukset hyvästä keskusteluyhteydestä vanhempien kanssa ovat 10−20 % yleisempi kuin tytöillä.

− Tyttöjen tilanteeseen kiinnitettiin huomiota Tuusulassa ja valtakunnallisesti jo vuoden 2021 kouluterveyskyselyn tuloksissa. Huoli tytöistä jatkuu, sillä masentuneisuuden, ahdistuneisuuden ja kokemukset ovat tytöillä poikia yleisempiä, kertoo kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Helena Palola.

Lisätiedot:
Kehittämispäällikkö Katja Elo, katja.elo@tuusula.fi, 040 314 4028
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Helena Palola, helena.palola@tuusula.fi, 040 314 3369
Opetuspäällikkö Markus Torvinen, markus.torvinen@tuusula.fi, 040 314 3410


Katso myös 16.10.2023 julkaistu aiheeseen liittyvä tiedote:
Tuusulassa lasten ja nuorten hyvinvointiseminaarissa uusimpia tutkimustuloksia

Takaisin