I Tusby firas Svenska veckan den 6.−11.11.2023

01.11.2023

Svenska veckan är ett av de största kulturevenemang bland finlandssvenskar. Svenska veckan ordnas alltid en vecka i början på november kring svenska dagen den 6 november. Klemetskog skola, som är den svenskspråkiga skolan i Tusby och de svenskspråkiga dagisgrupperna i Tusby firar svenska veckan med ett mångsidigt program under veckan.

På biblioteket finns det en utställning som eleverna och barn från Klemetskog skola, Kirkonkylän koulu och daghemmet Kievari har anordnat. Utställningen berättar om den finlandssvenska kulturen och där finns ritningar och slöjd som eleverna och barn har gjort i skolan och på dagiset.

Svenska veckan leds och koordineras av Folktinget sedan år 2006 i samarbete med lokala aktörer. I år deltar 18 städer runt om i Finland i firandet. Du hittar alla evenemang på websidan svenskaveckan.fi/.

Svenska veckan i Tusby

I Tusby finns det en svenskspråkig skola som heter Klemetskog skola och ett tvåspråkigt daghem Kievari. Tusby träsk campuset öppnas på hösten 2024 och det kommer att vara ett tvåspråkigt campus. Kirkonkylän koulu och Klemetskog skola börjar sitt verksamhet på campuset då. På campuset börjar också Tusby träsk daghem som ordnar både finskspråkig och svenskspråkig småbarnspedagogik, språkdusch på svenska och förskola.

− Varje enhet firar svenska veckan på sitt sätt. I enheterna bekantar eleverna och barn till finlandssvensk och svensk barnlitteratur och kultur och de får göra läskojor. Det finns t.ex rörelsepauser och gympapauser, fikandet, allsång och mycket mer roligt program. Pjäsen Röjsfasoner visas i Klemetskog skola för svenskspråkiga elever och dagisbarn, berättar rektor Tiina Laajanen-Tuulari.

På onsdag den 8.11 håller Klemetskog skola öppet hus för vårdnandshavare och gamla elever. Öppet hus hålls klockan 8–10.

Svenska veckans utställning visas på Tusby huvudbiblimenoteket den 6.11.11. (Autoasemankatu 2, Tusby)
Biblioteket är öppet:
måndag–torsdag 9–20
fredag 9–18
lördag 9–15

Mer information:
Tiina Laajanen-Tuulari, rektor på Klemetskog skola och Ruotsinkylän koulu, tiina.laajanen-tuulari@tuusula.fi, 040 314 4360


Lue myös suomeksi

Takaisin