Lasten ja nuorten toiveet ja tarpeet kunnanhallituksen tietoon

29.11.2023

Lapsiystävällinen kunta -alkukartoituksessa toteutettiin laaja lasten ja nuorten kuuleminen, jonka tulokset julkistettiin Lasten oikeuksien päivänä 20.11. Maanantaina 27.11. lapset ja nuoret veivät kuulemisen tulokset kunnanhallituksen tietoon.

Kolsan koulusta mukana olivat Veeti Similä ja Linnea Lehtinen, jotka toivat arjen terveisiä ja esimerkkejä lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksista omassa koulussaan.

– Tämä lasten kuuleminen oli tosi hyvä. Aina on hyvä asia, että lapsia kuunnellaan. On tosi hassua, että pitäisi odottaa 18-vuotiaaksi, että voisi vaikuttaa, pohtii Veeti.

– Toivottavasti näitä mahdollisuuksia on vielä lisää. Hienosti oli toteutettu sekä lasten ja nuorten kuuleminen että tämä mahdollisuus päästä kertomaan tuloksista kunnanhallitukselle, jatkaa Linnea.

Tuusulassa lasten ja nuorten kuulemisessa tuli runsaasti huomioita harrastamisen ja vapaa-ajan vieton mahdollisuuksista. Ne koettiin sekä toimivaksi että kehitettäväksi asiaksi. Ulkoilua ja omaehtoista leikkimistä ja touhuamista myös arvostettiin paljon.

”Paljon kuntosaleja, hyvä nuorisotoiminta ja monipuoliset liikuntapaikat.”
”Voi harrastaa aika lailla mitä haluaa ja saan iloa siitä.”
”Tuusulassa pitäisi olla enemmän ilmaisia toimintoja ja paikkoja joissa pelata erilaisia pelejä. Myös erityislapsille.”
”Pitäisi olla enemmän nuorille suunnattuja ilmaisia tapahtumia ja enemmän hengailupaikkoja.”
"Ulkona ja leikkipuistoissa on aina kivaa."

Kaikenikäiset lapset ja nuoret toivovat aikuisilta kiusaamiseen puuttumista ja sen ehkäisemistä. Aikuisten kuuntelemista ja tukea arvostetaan ja toivotaan. Turvallinen arki ja huolehtivat aikuiset ovat nousevat monen lapsen ja nuoren ajatuksissa esille.

"Jos kiusataan, se surettaa."
"Jos on jäänyt yksin niin ainakin saa leikkiä rauhassa, mutta aikuiset kyllä auttaa, jos on jäänyt yksin."

"On tärkeää että aikuiset kuuntelee ja kuulee."​
"Jos pelottaa ni mulla on semmonen äiti, ja mulla isi, että voi niille kertoa!"​
"Mua kuuntelee aikuiset, on tärkeää jos joku satuttaa että aikuinen kuulee."​
"En tiedä onko aikuinen kiinnostunut mun asioista."​
”Aikuiset on lasten puolella.”

Kunnanhallituksen kokouksessa mukana olleet yläkoululaiset Sonja Lindenius ja Selina Norppa haluavat muistuttaa, että työn kiusaamisen ehkäisemiseksi tulee olla jatkuvaa.

– Koululla voisi olla kehittämiskohtana kiusaamisesta puhuminen ja konkreettisesti siitä tietoiseksi tuleminen. Kiusaamisesta kyllä puhutaan, mutta pitäisi puhua riittävän syvällisesti, Sonja ja Selina korostavat.

Nuoria esittelemässä kuulemisten tuloksia
Kuvassa Sonja Lindenius ja Selina Norppa esittelemässä kuulemisten tuloksia. 

Lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista kuulemisessa saatiin paljon näkökulmia. Osallisuus on tärkeää, ja sille on toimivia käytänteitä. Kehitettävääkin vaikuttamisen mahdollisuuksiin kaivattaisiin. Eniten vaikuttamisen mahdollisuuksia lapset ja nuoret tunnistavat omassa arkiympäristössään, esimerkiksi päiväkodissa, koulussa ja nuorisotiloilla.

”Saa vaikuttaa uuteen kouluun. Luokkakokouksessa saa kertoa toiveita.”
”Erilaiset nimettömät kyselyt on hyviä ja niiden kautta voi kertoa mitä haluaa.”
”Olisi kiva vaikuttaa omaan lähiympäristöön ja kouluun liittyviin asioihin. ”

Nuorisovaltuuston edustajat Samuel Räsänen ja Milja Blomqvist olivat mukana viemässä lasten ja nuorten terveisiä kunnanhallitukselle. He kannustavat lapsia ja nuoria olemaan aktiivisia ja rohkeita vaikuttajia.

– Nuoret tietävät nuorten asioista, joten siksi haluamme olla vaikuttamassa Tuusulassa. Haluamme kannustaa muita nuoria mukaan nuorisovaltuuston toimintaan. Hyvin täällä pärjää, kertoo Milja Blomqvist.

– Mahdollisuuksia vaikuttaa on, jos vain haluat nähdä ja huomata niitä. Ota ne vastaan, älä jätä tilaisuuksia käyttämättä! rohkaisee Samuel Räsänen lapsia ja nuoria.

Tilaisuuden lopuksi sivistysjohtaja Tiina Simons luovutti kunnanhallitukselle lasten ja nuorten vetoomuksen, joka vastaanotettiin pääkirjastossa Lasten oikeuksien päivänä 20.11. osana pehmolelujen mielenosoitusta.

Vetoomuksen tärkeä viesti kuuluu näin:
”Vaadimme tasapuolista, hyvää ja monipuolista lasten ja nuorten huomioimista kunnan kaikissa päätöksenteoissa.
Tuusulassa 20.11.2023
Tuusulan lapset ja nuoret”

Vetoomuksen luovutushetki
Sivistysjohtaja Tiina Simons luovuttamassa lasten ja nuorten vetoomusta pormestari Kalle Ikkelälle. 

Lisätiedot:
Lapsiystävällinen kunta -koordinaattori, sivistyksen toimialueen kehittämispäällikkö Katja Elo, 040 314 4028, katja.elo@tuusula.fi

Takaisin