Uusimaa-palkinto Nurmijärven ja Tuusulan kunnille Minä elän! -merkkivuodesta

12.12.2023 klo 10.30

Kivi-kunnat Tuusula ja Nurmijärvi palkittiin Uudenmaan liiton Uusimaa-palkinnolla yhdessä järjestämästään Aleksis Kivi -merkkivuodesta, jota vietettiin mielen hyvinvoinnin ja mielenterveyden teemalla vuonna 2022. Merkkivuoden mottona kulkivat Aleksis Kiven viimeisiksi sanoiksi mainittu lausahdus: "Minä elän." Aleksis Kiven kuolemasta tuli uudenvuodenaattona 31.12.2022 kuluneeksi 150 vuotta.

Merkkivuoden tavoitteena oli tuoda esille taiteen ja kulttuurin merkitystä hyvän elämän ja resilienssin lähteenä ja tarjota tapahtumien kautta rakennusaineita mielen hyvinvoinnille. Lisäksi kunnat halusivat nostaa keskusteluun ajankohtaisia hyvinvointiin vaikuttavia asioita ja ilmiöitä, sekä raikastaa käsityksiä Kiven kirjailijahahmosta tarkastelemalla sitä tuoreista näkökulmista.

– Halusimme Aleksis Kiven kuoleman merkkivuonna keskittyä elämään ja nostaa esille omassa ajassamme tärkeitä teemoja esimerkiksi mielen hyvinvointiin liittyen. Kutsuimme kaikki mukaan tekemään tekoja hyvinvoinnin edistämiseksi, Nurmijärven kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen kertoo.

– Kansalliskirjailijan kuoleman merkkivuoden lähestyessä halusimme nostaa esiin sitä hyvinvointia, jota taide ja kulttuuri voivat tuottaa. Koronan jälkimainingeissa oli tarpeen rohkaista ihmisiä palaamaan kulttuurin ja osallistumisen pariin, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen Tuusulan kunnasta kertoo.

Aleksis Kiven päivä 10. lokakuuta on myös Maailman terveysjärjestön WHO:n julistama maailman mielenterveyspäivä. Taiteilijan loppuelämää leimasi mielenterveysongelmat, toimeentulohuolet ja julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen. Kaikesta huolimatta Kivi kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen Seitsemän veljestä ja sai aikaan lukuisia muita taiteellisia saavutuksia.

– Yhdessä Tuusulan ja Nurmijärven kesken loimme Mielen hyvinvoinnin kuntokortin, joka mainosti merkkivuotta ja sen tapahtumia, mutta teki näkyväksi niitä arkisia tekoja, joita meistä jokaisen tulisi tehdä fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin eteen joka ikinen päivä, kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski Tuusulan kunnasta kertoo.

Merkkivuosi innosti mukaan 

Kuntalaiset, yhdistykset ja taiteilijat lähtivät mukaan merkkivuoteen, kun kunnat tarjosivat haettavaksi kulttuuri- ja taideavustusta Kiveen liittyviin tuotantoihin. Avustusten turvin tuotettiin valtava määrä upeita asioita, esim. Kivi-draamaopastus, yhteisötaideteos, lyhytelokuvia, konsertteja, teatteriesityksiä ja Makeasti oravainen -lastenkulttuuriesitys.

Kunnissa mukana merkkivuodessa olivat mm. museot, kirjastot, nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut ja viestintä. Ohjelma näkyi joissain päiväkodeissa ja kouluissakin, ja naapurikunnatkin saivat osansa yhteistyöstä Keski-Uudenmaan Priden myötä. Kiitos kaikille mukanaolosta!

Nurmijärven kulttuuripalvelut aloitti merkkivuonna yhteistyössä Nurmijärven Opiston kanssa Minä elän -luentosarjan, joka jatkuu edelleen. Sarjan avausluennon piti filosofi Esa Saarinen, joka puhui otsikolla ”Suomalainen mieli on hyvä mieli”.

– Minä elän! -tapahtumat olivat todella suosittuja. Olemme Nurmijärvellä jatkaneet työtä mielen hyvinvointiin liittyen myös merkkivuoden päätyttyä, Siltanen kertoo. 

Tuusulan kulttuuripalvelut tuottivat Minä elän! -klubeja, joiden keskiössä oli sanataide ja musiikin toivoa antava voima. Merkkivuoden esiintyjien tuotannosta ja muista Kiven sanoituksiin tehdyistä kappaleista tai Kiven innoittamista lauluista on koottu Spotify-lista, jota voi edelleen kuunnella esimerkiksi kävelylenkkien taustamusiikkina. Minä elän! -klubit jatkuvat Tuusulan museoilla edelleen.

Monelle merkkivuoden kohokohta oli Minä elän -vaellus, joka symboloi kuntien välistä yhteyttä ja yhteistyötä, ja yhdisti rennon ulkoilun, liikunnan ja kulttuurin. Kirjailija Juha Hurme kirjoitti tapahtumaa varten Kivi-aiheiden podcastin, joka sai ensi-iltansa vaelluksella. Osallistujilla oli mahdollisuus kuunnella podcastia kulkiessaan Kiven jalanjäljissä Nurmijärven Palojoella sijaitsevan syntymäkodin kautta Tuusulassa sijaitsevaan kuolinmökkiin. Yli sata osallistujaa lähti matkaan Taaborinvuorelta ja käveli 13 km matkan kuolinmökille, jossa oli ohjelmassa elävää nykykansanmusiikkia.

– Merkkivuoden onnistumisen taustalla on hedelmällinen yhteistyö. Haluamme kiittää kaikkia Minä elän! -merkkivuoteen osallistuneita!, Kinnunen, Hopeakoski ja Siltanen sanovat. 

Katso palkinnon esittelyvideo Uudenmaan liiton youtube-kanavalta: https://www.youtube.com/@uudenmaanliitto

Mia Luoto, Jaana Hopeakoski, Teemu Siltanen ja Ulla Kinnunen Palojoella

Minä elän! -merkkivuoden työryhmä Aleksis Kiven syntymäkodilla Palojoella. Vasemmalta Nurmijärven kulttuuripäällikkö Mia Luoto, Tuusulan kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski, Nurmijärven viestintäpäällikkö Teemu Siltanen ja Tuusulan kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen. "Merkkivuodessa itselle yksi hienoin asia oli, että sai hyviä työkavereita yli kuntarajojen", Hopeakoski summaa.

Palkintoa juhlitaan avoimessa Kiven juurilla -konsertissa 18.12.

Tuusulan kunta järjestää palkinnon kunniaksi kaikille avoimen Kiven juurilla -konsertin maanantaina 18.12.2023 klo 18 Monion aulassa osoitteessa Pataljoonantie 6, Tuusula. Konsertissa Aleksis Kiven tekstejä tulkitsee Juha Poikela (laulu) ja Aila Hettula (piano). Lisäksi kuullaan joululaulut Arkihuolesi kaikki heitä sekä En etsi valtaa loistoa. Kesto n. 45 min. Vapaa pääsy. Kahvio avoinna. Lisätietoa: visittuusula.fi

Katso myös Uudenmaan liiton 12.12.2023 julkaisema tiedote:
Uusimaa-palkinto Tuusulan ja Nurmijärven yhteiselle Minä elän! -merkkivuodelle (uudenmaanliitto.fi)

Lisätietoa

Nurmijärven kunta, viestintäpäällikkö Teemu Siltanen, 040 3172020, teemu.siltanen@nurmijarvi.fi

Tuusulan kunta, kulttuuri- ja museotoimenjohtaja Ulla Kinnunen, p. 040 314 3456, ulla.kinnunen@tuusula.fi

Takaisin