Tuusulassa ennätyksellinen panostus palveluverkkoon

19.12.2023 klo 14.30

Tuusulan kunta investoi strategiansa mukaisesti kasvuun ja asukkaiden hyvinvointiin. Tärkeä osa kasvun edellytyksiä on koulujen ja päiväkotien laadukkuus ja riittävä kapasiteetti. Tuusula on viime vuosina toteuttanut historiallisen suurta palveluverkon investointiohjelmaa, joka jatkuu voimakkaana vielä useiden vuosien ajan.

Päiväkoti Martta Wendelin avasi ovensa jo vuonna 2022, lukio ja kulttuuritalo Monio vuonna 2023. Tällä hetkellä käynnissä on Tuusulanjärven kampuksen, Riihikallion kampuksen, Rykmentinpuiston kampuksen sekä Peltokaaren päiväkodin rakentaminen. Myöhemmin rakennetaan vielä Lahelan kampus ja Jokelan koulukeskus.

Lisäksi urheilukeskuksessa käynnistellään uuden monitoimihallin rakennustöitä, ja Hyrylään suunnitellaan palvelukeskusta sekä Keusoten hyvinvointikeskusta.

Tuusulanjärven kampus

Tuusulanjärven kampus tarjoaa valmistuttuaan tiloja varhaiskasvatukselle, esiopetukselle, perusopetuksen 1–6. vuosiluokille sekä Tuusulan ruotsinkieliselle opetukselle. Kampuksella suomen- ja ruotsinkielinen päiväkoti ja koulu toimivat tiiviissä yhteistyössä. Uudisrakennuksesta löytyvät tilat noin 450 oppilaalle ja noin 190 varhaiskasvatusikäiselle lapselle.

Rakentamisessa edistetään kiertotaloutta esimerkiksi uusiokäyttämällä puretun Kirkonkylän koulun materiaalia. Rakentaminen tapahtuu Terve Talo -konseptin kriteereillä, ja rakennuksesta tulee terveellinen, turvallinen ja viihtyisä. Tuusulanjärven kampus lämpenee hiilineutraalilla kaukolämmöllä, ja rakennuksessa käytetään vihreää sähköä. 

Kampuksen rakennustyöt alkoivat joulukuussa 2021, ja rakennus otetaan käyttöön elokuussa 2024. 

Tuusulanjärven kampus joulukuu 2023 I

Peltokaaren päiväkoti

Jokelaan nouseva Peltokaaren päiväkoti rakennetaan kuusiryhmäisenä, ja sinne tulee tilat lähes 130 päiväkotilapselle. Palveluverkon muiden uudiskohteiden tavoin rakennuksen tilat tehdään monikäyttöisiksi ja muuntojoustaviksi, mikä mahdollistaa laajan käyttäjäkunnan palvelemisen kuntalaisten olohuoneena ja kohtaamispaikkana.

Tiloja voivat käyttää esimerkiksi varhaiskasvatus, esiopetus, kirjasto- ja nuorisopalvelut, kansalaisopisto, urheiluseurat, asukasyhdistykset, vanhempainyhdistys sekä muut sidosryhmät.

Peltokaaren päiväkoti toteutetaan vuokramallilla kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Päiväkoti otetaan käyttöön elokuussa 2024.

14122023 Peltokaaren paivakoti Timo Nurmi (3)

Rykmentinpuiston kampus

Rykmentinpuiston kampus on Tuusulan historian toistaiseksi suurin rakennushanke ja kunnan ensimmäinen elinkaarihanke. Elinkaarihanke sisältää kiinteistön suunnittelu- ja rakennustyöt sekä rakennuksen ylläpitopalvelut 20 vuoden palvelujakson ajalle.

Hankkeeseen sisältyy myös kampuksen yhteyteen toteutettavan päiväkodin suunnittelu- ja rakennustyö sekä vastaavat ylläpitopalvelut kampuksen palvelujaksolle.

Kampukseen rakennetaan tilat yhteensä noin 1 000 ala- ja yläkoulun oppilaalle, mukaan lukien noin 40 esikoululaista ja 150 erityisoppilasta. Päiväkotiin tulee tilaa noin 170 lapselle. Koulussa tulee työskentelemään lähes 200 opetuksen ja varhaiskasvatuksen ammattilaista.

Koulutyö uudisrakennuksessa alkaa syksyllä 2025.

05122023 Rykmentinpuiston kampus Timo Nurmi (2)

Riihikallion kampus

Voimakkaasti kehittynyt eteläinen osa Tuusulaa saa yhteisen olohuoneen, kun Riihikallioon valmistuu uusi kampus. Kampus koostuu nykyiselle koulutontille rakennettavasta uudisrakennuksesta ja vanhemman koulukiinteistön säilytettävistä osista.

Riihikallion kampuksessa hyödynnetään maa- ja kaukolämpöä yhdistävää hybridilämmitystä. Lämmitysmuoto on ensimmäinen laatuaan julkisessa rakennuksessa Tuusulassa.

Uudisrakennuksen valmistuttua vuoden 2025 syksyllä siinä opiskelee lapsia ja nuoria esikoululaisista yhdeksäsluokkalaisiin asti. Kampuksesta tulee nelisarjainen yhtenäiskoulu, johon sijoittuu enimmillään noin 840 oppilasta ja noin 20 esikoululaista.

05122023 Riihikallion kampus Timo Nurmi (10)

Urheilukeskuksen monitoimihalli

Tuusulan urheilukeskuksen palvelutarjonta monipuolistuu alueelle rakennettavan uuden monitoimihallin myötä. Halliin tulee yli 12 000 m² tiloja; täysimittainen sisäjalkapallokenttä, pallopelien pelaamiseen ja koululiikuntaan soveltuva monitoimiliikuntasali, 400 m² kuntosali ja kaksi erillistä sisäliikuntatilaa.

Tämä investointiohjelman toinen vaihe yli kaksinkertaistaa urheilukeskuksen liikuntalaitosten tilat. Rakennus on keskuksen historian suurin yksittäinen investointi. Halli on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2025 alussa.

Monitoimihalli

Lahelan kampus

Lahelan kampus mitoitetaan noin 900 oppilaalle, noin 40 esiopetuksen oppilaalle sekä kahdeksanryhmäiselle päiväkodille (noin 170 lasta). Suunnitelmien mukaan Lahelan kampukseen yhdistyvät Vaunukankaan koulu ja päiväkoti sekä Ruotsinkylän koulu. Kampukselle on suunniteltu siirtyväksi myös osa Hyrylän yläkoulun oppilaista. 

Kampus toteutetaan elinkaarihankkeena kilpailullisella neuvottelumenettelyllä. Rakennuksen laajuus ja kustannusarvio tarkentuvat hankkeen valmistelun edetessä. Kampuksen rakennustyöt alkavat tämänhetkisen arvion mukaan vuonna 2027, jolloin rakennus olisi valmis syksyllä 2029.

Jokelan koulukeskus

Jokelan koulukeskuksesta on tehty strateginen kehittämisselvitys vuonna 2020 osana koko alueen palveluverkkoselvitystä. Vuoden 2021 aikana on tehty laaja ennakkovaikutusten arviointi, jossa arvioidaan kehittämisvaihtoehtoja.

Jokelan koulukeskuksen ennakkovaikutusten arvioinnin perusteella tehdään päätös toteutuksesta myöhemmin.

Jo valmistuneita kohteita


Lukio ja kulttuuritalo Monio

Vuoden 2023 syksyllä Rykmentinpuistossa ovensa avanneessa rakennuksessa on uusi upea lukio ja kulttuurikunnan arvolle sopiva kulttuuritalo. Saman katon alla toimivat lukion lisäksi Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto ja Tuusulan kunnan kulttuuripalvelut.

Moniossa on vetäytymis-, parityö- ja ryhmätyötiloja ja vapaata työskentelytilaa pääkatujen yhteydessä. Tiloja voidaan tarvittaessa muunnella joustavasti. Rakennuksen salit mahdollistavat monipuolisten kulttuuritapahtumien järjestämisen.

Hirsiseinäinen ja pitkälti puurakenteinen Monio on sekoitus modernia teknologiaa ja historiallisia vaikutteita. Rakennus lämpiää hiilineutraalilla kaukolämmöllä ja käyttää vihreää sähköä. Katolle on sijoitettu aurinkokeräimiä.

Monio sai jo rakennusaikanaan Vuoden työmaa 2022 -tunnustuksen, ja valmiille rakennukselle myönnettiin vuoden 2023 Puupalkinto.

16102023 Monio Timo Nurmi (8)

Päiväkoti Martta Wendelin

Vuoden 2022 syksyllä käyttöön otetussa päiväkoti Martta Wendelinissä on päivähoitopaikkoja kymmenessä ryhmässä noin 200 lapselle. Tarkkaan harkittujen tilaratkaisujen ansiosta lapset voivat toimia heille tärkeissä omissa pienryhmissä. Tiloissa on myös esimerkiksi liikuntasali ja ateljee sekä ulkoleikkejä varten iso piha.

Rakennusmateriaalit ovat ympäristöystävällisiä ja pienentävät hiilijalanjälkeä; materiaalina käytetään massiivipuisia CLT-elementtejä, ja rakennuksen ulkovuoraus on sään vaihteluja kestävää lehtikuusipaneelia.

Osoituksena ympäristöystävällisyydestä päiväkodille myönnettiin Joutsenmerkki elokuussa 2022. Vuonna 2023 päiväkoti sai kansainvälisen puuarkkitehtuuripalkinnon ja Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon.

14082023 Martta Wendelin Timo Nurmi (4)

Lisätietoja:
-rakentamisesta: projektitoimiston päällikkö Jyri Olkkonen, jyri.olkkonen@tuusula.fi, 040 314 3555
-opetuksen ja varhaiskasvatuksen toiminnasta tulevilla kampuksilla: sivistysjohtaja Tiina Simons, tiina.simons@tuusula.fi, 040 314 3403
-palveluverkon investoinneista yleisesti: pormestari Kalle Ikkelä, kalle.ikkela@tuusula.fi, 040 314 3001 ja vs. kansliapäällikkö Markku Vehmas, markku.vehmas@tuusula.fi, 040 314 3060

 

Takaisin