Tekemistä joululomalle talvisessa Tuusulassa 

21.12.2023 klo 16.00

Tuusulan koulujen oppilaat ja opiskelijat ovat päässeet ansaitun joululoman viettoon. Lomapäivien aikana on mukava ulkoilla lähiluonnossa kelien salliessa eri talviliikuntalajeja harrastaen tai piipahtaa vaikkapa museoissa tai sisäliikuntapaikoissa. 

Nauti talviliikunnan riemuista  

Tuusulan laaja latuverkko tarjoaa hiihtomahdollisuuksia säiden ja lumitilanteen salliessa kaikissa kuntakeskuksissamme – niin Hyrylässä, Jokelassa kuin Kellokoskellakin, Tuusulanjärven ja Etelä-Tuusulan latuja, kuten Ruotsinkylän, unohtamatta. Katso latutilanne osoitteesta www.tuusula.fi/hiihtoladut, ja lähde nauttimaan hiihdon hurmasta!  

Hiihtäjä valmistautumassa hiihtoon
Lumitilanteen salliessa saa posket punaisiksi hiihtolenkillä.  
 
Alkutalvena on iloa tuottanut hyvien talviolosuhteiden mahdollistama matkaluistelurata Tuusulanjärvellä. Järvellä on ollut mahdollisuus liikkua luistelun ja hiihdon lisäksi myös jalkaisin rata-alueen reunassa. Muistathan noudattaa ylläpitäjien turvallisuusohjeita liikkuessasi jäällä. Ajantasaista tietoa Tuusulanjärven jäiden ja matkaluisteluradan tilanteesta sekä talven 2023–2024 ratakartta löytyvät osoitteesta www.tuusula.fi/matkaluistelu. Muista myös pilkkimismahdollisuudet! 
 
Jos mielesi tekee nauttia luistelusta lähellä asuinpaikkaasi, katso sinua lähimpänä sijaitsevan luistelukentän tilanne osoitteesta www.tuusula.fi/ulkojaat. Muista myös jäähalleilla tarjolla olevat maksuttomat yleisöluisteluvuorot, joissa osassa pääset pelaamaan myös mailojen kera. Luisteluvuorot löydät osoitteesta www.tuusula.fi/jaahallit.  

Mikä sen mukavampaa kuin viettää talvinen päivä perheen tai kavereiden kanssa pulkkamäessä. Tuusulan ylläpitämät pulkkamäet löytyvät Jokelan Notkopuistosta ja Tuusulan urheilukeskuksesta. Lisäksi vapaaehtoisten ylläpitämiä pulkkamäkiä löytyy Lahelasta (Alaniitynkaari ja Ylimäkilä). Muistathan, että myös lähiluonto tarjoaa mukavia mäenlaskupaikkoja.   

Pulkka lumisessa maassa
Joululomalla voi viettää mukavan ulkoiluhetken perheen tai kavereiden kanssa pulkkamäessä. 

Jos sää ei suosi ulkona liikkumista, muista myös Tuusulan urheilukeskuksen sisäliikuntamahdollisuudet.   

Haltioidu talvisesta luonnosta  

Tuusulanjärven itärannalla sijaitsevan Fjällbon puiston kallionlaelta avautuvat upeat näkymät. Puiston rannasta löytyvä laituripaviljonki tarjoaa välineiden laittopaikan tai hengähdystaukomahdollisuuden talviliikunnan lomassa. Onpa puistossa mahdollisuus myös nauttia omista eväistä rannan tuntumassa sijaitsevalla nuotiopaikalla. Huomaa, että puistoalueella ei ole talvikunnossapitoa. Tutustu Fjällbon puistoon Virkistyspuistot-sivulla

Näkymä talviselle Tuusulanjärvelle
Tuusulanjärven maisemista pääsee nauttimaan monessa eri paikassa. 

Sarvikallion virkistysalue upeine maisemineen on oivallinen talvinen retkikohde Tuusulanjärven alueella. Alue sopii koko perheen retkeilyyn eväiden kera. Sarvikallio laen maisemissa on mukava viettää nuotiohetki makkaraa paistaen ja lämmintä juomaa nauttien. Lue lisää Sarvikallion virkistysalueesta osoitteesta https://uuvi.fi/fi/kohde/sarvikallio/.  
 
Tuusulanjärven maisemien äärelle pääset myös Anttilan tilakeskuksen rannan piknik-paikalla. Vietä talvinen retkipäivä eväiden kera! Huomaa, että alueella ei ole talvikunnossapitoa.   
 
Ruotsinkylän tutkimusmetsät ja asuinalueiden läheisyydessä sijaitsevat lähimetsät houkuttelevat liikkumaan ja tekemään talvisia löytöretkiä luonnossa.   

Polskeiden iloja  

Tuusulan uimahallilla on mahdollisuus nauttia uinnista ja lämpimistä löylyistä. Altaita löytyy niin perheen pienempien makuun kuin matkauinnistakin kiinnostuneille. Katso uimahallin aukioloajat.  

Hieman viileämmistä olosuhteista nauttivien iloksi Tuusulassa on tarjolla tänä talvena talviuintimahdollisuus neljässä eri paikassa. Talviuintipaikat löytyvät Tuusulan urheilukeskukselta, Rusutjärveltä, Jokelasta ja Kellokoskelta. Uimapaikoilla on lämmitetty kontti vaatteiden vaihtoa varten. Tutustu talviuintipaikkoihin osoitteessa www.tuusula.fi/talviuinti 

Kulttuurin nälkään  

Tuusulan pääkirjastolla voit käydä ihailemassa 30.12. saakka päiväkoti Martta Wendelinin lasten töistä koottua näyttelyä. Työt syntyivät juhlistamaan tämän syksyn Lapsen oikeuksien viikkoa, kuvataitelija Martta Wendelinin 130-vuotissyntymäpäivää sekä päiväkodin saamaa Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoa. Tutustu näyttelyyn Tuusulan tapahtumakalenterissa
 
Mikäli Martta Wendelinin upeat työt kiinnostavat lisää, suuntaa tutustumaan ”Elämää Suopellossa – Martta Wendelin 130 vuotta” -näyttelyyn taiteilijakoti Erkkolaan. Taidemaalari ja kuvittaja Martta Wendelinin syntymästä on tullut kuluneeksi 130 vuotta. Erkkolan näyttely esittelee taiteilijan ensivuosia Tuusulassa. Erkkolassa on joulutauko 20.–26.12., muutoin avoinna keskiviikko–sunnuntai klo 12–17. Katso näyttelyn tarkemmat tiedot Tuusulan tapahtumakalenterista.  

Taiteilijakoti Erkkolan ovet ovat auki myös etävierailijoille. Virtuaalisella kierroksella oppaanasi ovat professori Aika ja rouva Spindell, jotka johdattavat J. H. Erkon maailmaan. 
 
Muista myös ”Haaveita ja näkyjä” -näyttely Halosenniemessä.  

Tapahtumia ja toimintaa 

Tuusulan nuorisotilat ovat suljettuna jouluna 24.–26.12., mutta heti joulun jälkeen pääsee taas tapaamaan niissä kavereita ja ohjaajia seuraavien aukioloaikojen merkeissä: 

  • Keskiviikko 27.12. Kellokosken Nuorkka, Jokelan Monari, Lahelan Terttu ja Hyrylän nuorisotila klo 16–20. 
  • Torstai 28.12. Kellokosken Nuorkka, Jokelan Monari, Riihikallio Kertsi ja Hyrylän nuorisotila klo 16–20. 
  • Perjantai 29.12. Kellokosken Nuorkka, Jokelan Monari, Riihikallio Kertsi ja Hyrylän nuorisotila klo 16–20. 
  • Tiistaista 2.1. lähtien nuorisotilat ovat auki normaaleiden aukiolojen mukaisesti.  

Lottamuseon tonttupolku kutsuu kurkkaamaan, minkälaisia tonttuja Lottamuseolla asuu ja millaisia heidän kotinsa ovat. Lottamuseo ja Lottakanttiini ovat hiljentyneet joulutauolle ja avaavat ovensa jälleen loppiaisena 6.1.2024. Tonttupolkuun voi kuitenkin tutustua koko joulutauon ajan aina loppiaiseen saakka. Lisätiedot Lottamuseon tonttupolusta Tuusulan tapahtumakalenterissa 

Nähtävää ja koettavaa ympäri Tuusulaa  

Tuusulassa on myös paljon muutakin nähtävää ja koettavaa kuin edellä kerroimme. Tutustu mahdollisuuksiin Visit Tuusula -sivustolla kohdassa Näe ja koe.  
 
Mukavia joululomahetkiä! 

Takaisin