Kellokosken patoalueelle näyttävä valaistus

10.01.2024 klo 11.10

Kellokosken ruukin patoalue on saanut uuden näyttävän valaistuksen. Maisemaa ja yksittäisiä kohteita padon alueella on valaistu LED-valoilla, joiden tehoa ja värejä voidaan muuttaa esimerkiksi vuodenaikojen ja juhlapäivien mukaan.

Kellokosken patovalaistus

Valaistuksen pääkohteet ovat patosillan molemmilla puolilla, pohjapadolla ja putouksella. Valojen sävyt ovat toistensa vastavärejä, jolloin kokonaisuudesta muodostuu mielenkiintoinen, katsoipa kohdetta sillalta tai joen reunalta.

Valaistussuunnittelun lähtökohtana kuultiin alueen käyttäjien mielipiteitä valaistuksesta. Alueella toteutettiin aiemmin viikonlopun mittainen valotapahtuma, jossa testattiin valaistusratkaisuja ja kerättiin kävijöiden mielipiteitä. Valaistus koettiin yleisesti tarpeelliseksi, ja sen toivottiin lisäävän viihtyisyyttä ja elämyksellisyyttä.

Valot ovat nyt olleet käytössä noin vuoden, ja saadun käyttökokemuksen perusteella valojen ohjausyksikköä ja valaistusohjelmia on päivitetty vastaamaan toiveita vielä paremmin.

Suunnittelussa on huomioitu kalakantojen lisääntyminen alueella ja keinovalon mahdolliset haittavaikutukset. Valaistus on tarpeen mukaan säädettävissä valaisinkohtaisesti.

Kellokosken ruukin alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas tehdasmiljöö, joka on vetovoimainen vierailukohde myös ulkopaikkakuntalaisille.

 

Lisätietoja: yhdyskuntatekniikan päällikkö Petri Juhola, p. 040 314 3566, petri.juhola@tuusula.fi

Takaisin