Tiivistynyttä yhteistyötä yrittäjien kanssa – Tuusulaan yhteinen yrittäjyyskasvatusryhmä

16.02.2024

Tuusulaan on perustettu yhteinen yrittäjyyskasvatusryhmä, joka tukee perusopetuksen, lukion ja ammatillisen koulutuksen yrittäjyyskasvatusta yhdistämällä toimijat ja osaamisen.

Yritysten kanssa tehtävällä yhteistyöllä on pitkät perinteet Tuusulassa. Tuorein yhteistyön askel otettiin marraskuussa 2023, kun Tuusulan kunta ja paikalliset yrittäjäyhdistykset sopivat yhteistyösitoumuksesta. Keski-Uudenmaan kuntien sivistys- ja opetustoimet ovat puolestaan sopineet yhdessä yrittäjyyskasvatuksen tukemisesta niin perusopetuksessa kuin lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa. Tuusulassa on myös käynnistynyt yhteinen yrittäjyyskasvatusryhmä, joka yhdistää eri toimijat ja heidän sidosryhmiensä osaamisen.  

Yrittäjyyskasvatusryhmässä on yhdistetty aiempi kunnan edustajista ja opettajista koostunut ryhmä sekä yrittäjäyhdistysten edustajat. Työryhmään kuuluu kunnalta oppimisen ja varhaiskasvatuksen asiantuntijat sekä elinkeinopalveluiden edustaja, opettajia eri kouluista, Kellokosken, Hyrylän sekä Jokelan yrittäjäyhdistysten, Keudan, YES-verkoston sekä 4Hn edustajat.

– Yrittäjyyskasvatuksessa on tavoitteena paitsi kasvattaa yrittäjämäisiä taitoja, kuten aloitekykyä, ongelmanratkaisutaitoja, ryhmätyötaitoja, luovuutta ja sinnikkyyttä, myös oppia tuntemaan omaa lähiympäristöä ja opetella toimimaan osana sitä ihan käytännössä, ryhmän puheenjohtaja oppimisen asiantuntija Laura Aalto kertoo.

Tuusulan yrittäjyyskasvatussuunnitelma on päivitetty viime lukuvuoden aikana ja työryhmän tavoitteena on jatkaa sitä työtä käytännön tasolla.

– Työelämätaidot ovat osa opetussuunnitelmaa, mutta niin on moni muukin asia. Vaikka tuusulalaiset opettajat ovat huippuammattilaisia, uskon, että tämän työryhmän monipuolinen osaaminen helpottaa yrittäjyyskasvatuksen teemojen sisällyttämistä opetukseen eri ikäisten kanssa, iloitsee Aalto.

Työryhmän toiminnalla parannetaan esimerkiksi alakoululaisten yritysvierailumahdollisuuksia, Teppo-työpaikkojen syntyä, yrittäjien kouluvierailuja, tietoisuutta oppisopimuksesta opiskelumuotona, kesätyösetelien käyttöä ja parhaiden käytäntöjen levittämistä.

– Juuri nyt on Tuusulan kunnan kesätyösetelit ja -paikat sekä Tuusulan 4H-yhdistyksen ja Oppimo Oppimiskeskus Oy:n kesäyrittäjyys-ohjelmien paikat haettavissa, Aalto vinkkaa.

Katso tarkemmat tiedot kesätyömahdollisuuksista:
tuusula.fi/kesatyo

Yrittäjyyskasvatustyöryhmä tukee kunnassa opetussuunnitelman mukaista yrittäjyyskasvatustyötä, tuo verkostot yhteen ja parantaa tiedonkulkua koulujen ja muiden organisaatioiden välillä. YES edustaa yrittäjyyskasvatuksen pedagogista ja verkostomaisen toiminnan asiantuntijuutta ja yrittäjäyhdistykset linkittävät yrittäjyyskasvatuksen elävään yritystoimintaan.

– Kouluyhteistyöstä kiinnostuneiden yrittäjien kannattaa olla yhteydessä yrittäjäyhdistysten yhteyshenkilöihin, Aalto sanoo.

Tavoitteena pidemmällä aikavälillä on tuusulalainen, tasalaatuinen yrittäjyyskasvatuksen ehjä polku varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Ryhmien ja koulujen oma toiminta pitää yllä paikallisuutta samalla kun yhteiset työkalut, tapahtumat, projektit ja toimintatavat luovat runkoa, jatkuvuutta ja sujuvuutta yrittäjyyskasvatukseen.

Lisätiedot:
Oppimisen asiantuntija Laura Aalto, laura.aalto@tuusula.fi, 040 314 3485

Takaisin