Asukastilaisuus Jokelaan suunniteltavasta säilöönottoyksiköstä 19.3.

21.02.2024

Tilaisuus järjestetään Jokelan kirjastossa osoitteessa Keskustie 20 (Jokela-talo) klo 13‒17.30.

Jokelaan suunniteltavan Maahanmuuttoviraston säilöönottoyksikön asemakaavamuutoksesta järjestetään asukastilaisuus kirjastopäivystyksenä, jossa kiinnostuneet voivat saada hankkeesta lisätietoa. Paikalla on Tuusulan kunnan edustajana asemakaava-arkkitehti Vili Lustman, joka kertoo hankkeesta ja vastaa kysymyksiin.

Senaatti-kiinteistöt ja Tuusulan kunta ovat valmistelleet kumppanuuskaavoitussopimuksen, johon perustuen Tuusulan kunta on käynnistänyt asemakaavan muutoksen Jokelan alueella. Asemakaavan muutos luo edellytykset ulkomaalaisten säilöönottoyksikön rakentamiselle. Kunnanhallitus päätti kaavamuutosehdotuksen nähtäville asettamisesta 19.2., ja ehdotus asetetaan nähtäville ajalla 7.3‒10.4.

Maahanmuuttoviraston eli Migrin säilöönottoyksikkö on tarkoitus sijoittaa Vallun työpaikka-alueelle.

Palautemahdollisuus

Kaavaehdotuksesta voi jättää muistutuksen kaavan nähtävilläoloaikana 7.3‒10.4. Kaavaehdotuksen materiaali sekä sähköinen palautelinkki, jonka kautta palaute toivotaan jätettävän, julkaistaan nähtävilläoloajan alkaessa Tuusulan kunnan verkkosivuilla osoitteessa tuusula.fi/kaavatvireilla.

Materiaali on samaan aikaan nähtävillä myös TuusInfon asiakaspalvelun tiloissa Jokelan kirjastossa.

Vaikutukset lähiympäristöön pieniä

Säilöönottoyksikön vaatima maa-alue on kooltaan noin 1,1 ha. Yksikköön tulee 60‒90 asukaspaikkaa, lisäksi rakennuksessa työskentelee 40‒60 työntekijää. Suljetussa laitoksessa ei ole asiakaspalvelua, eikä sen toiminta aiheuta alueella raskasta liikennettä.

Hankkeen toteutuessa hankesuunnittelu on mahdollista käynnistää vuoden 2024 aikana, ja rakentamiseen päästäisiin vuonna 2026. Senaatti-kiinteistöjen rakennuttaman keskuksen on tarkoitus olla toiminnassa viimeistään vuonna 2028.

Uudishanke korvaa Helsingin yksikön

Suomessa on kaksi ulkomaalaisten säilöönottoyksikköä, yksi Helsingin Metsälässä ja toinen Joutsenon Konnunsuolla. Molemmat toimivat valtion vastaanottokeskusten yhteydessä osana Maahanmuuttovirastoa.

Nyt Tuusulaan suunnitteilla oleva rakennus korvaa Helsingin Metsälässä sijaitsevan säilöönottoyksikön. Uuteen säilöönottoyksikköön ei kuitenkaan tule vastaanottokeskusta.

Jokelan vaihtoehtona säilöönottoyksikön sijoituspaikaksi on kaavailtu Itä-Hakkilaa Vantaalla. Jokelan vahvuutena on helppo saavutettavuus sekä pääkaupunkiseudulta että muualta Suomesta. Lisäksi Tuusulan edellä oleva kaavoitusprosessi mahdollistaa säilöönottoyksikön rakentamisen nopeamman käynnistämisen.

Säilöönottoyksikön asiakkaat ovat turvaamistoimena säilöön otettuja ulkomaiden kansalaisia. Säilöön otetut eivät voi poistua laitoksesta, eikä siellä voi vierailla. Säilöönotto voi kohdistua muun muassa henkilöön, jonka henkilöllisyydestä on epäselvyyttä tai jonka oletetaan yrittävän estää maasta poistamisensa. Säilöön voidaan ottaa myös henkilö, joka on syyllistynyt tai jonka epäillään syyllistyneen rikokseen tai joka aiheuttaa uhkan kansalliselle turvallisuudelle.

Yksikkö ei ole vankila, vaan erillisen lainsäädännön perusteella toimiva suljettu laitos. Ulkomaalaisen säilöönotosta päättää poliisi tai Rajavartiolaitos, tyypillisesti pannessaan täytäntöön maasta poistamista koskevaa Maahanmuuttoviraston päätöstä ja lievempien turvaamistoimien ollessa riittämättömiä.

Lisätietoja kaavoitusprosessista: asemakaava-arkkitehti Vili Lustman, vili.lustman@tuusula.fi, p. 040 314 2018

Takaisin