Lukio ja kulttuuritalo Monio täyttyi Tuusulan opetuksen ammattilaisista 

15.03.2024

Tuusulan kunnan oppimisen palvelualue järjesti lauantaina 2.3. henkilöstölleen yhteisen Oppimisen foorumi 2024 -koulutuspäivän, jonka areenana toimi ensimmäistä kertaa Lukio ja kulttuuritalo Monio. Tapahtuma veti paikalle yli 600 opetuksen ammattilaista.  

Tuusulan opetushenkilöstön yhteisen Oppimisen Foorumi 2024 -koulutuspäivän keskiössä oli opetussuunnitelma ja monipuoliset ratkaisut, joilla sitä toteutetaan. Tuotetut sisällöt liittyivät seuraaviin teemoihin:  

  • Uudet lukutaidot (digitaalisten taitojen, mediaosaamisen sekä robotiikan ja koodaamisen osaamisen vahvistaminen)  
  • Kieli-, kulttuuri- ja katsomustietoisuus  
  • Hyvinvointi ja osallisuus  
  • Pedagogiset ratkaisut ja arviointi  

Oppeja omaan työhön ammennettiin niin kollegoiden kuin ulkopuolisten asiantuntijoiden pitämien pajojen ja luentojen kautta. Lisäksi Monion käytäville oli saapunut esittelemään omaa koulujen toimintaa tukevaa osaamistaan ja materiaalia yhteensä noin 40 messujen näytteilleasettajaa. Mukana oli liuta paikallisia toimijoita, oppimateriaalikustantajia, digitaalisten sovellusten tarjoajia, järjestöjä ja muita koulujen yhteistyökumppaneita.  

Tuusulan Oppimisen foorumi 2024 pidettiin Moniolla

Ulkopuolisista luennoitsijoista kiitosta saivat erityisesti presidentti Tarja Halosen ja Kari Ketosen luennot. 

Vaikka ihmisyhteisöissä kuohuu, eivät kestävän kehityksen kysymykset voi odottaa. Sodista ja konflikteista huolimatta meidän kaikkien tulee ponnistella ainoan elinympäristömme säilymisen eteen, kannusti Halonen kuulijoitaan. 

Presidentti Tarja Halonen

Ketonen puolestaan puhui itsetuntemuksen merkityksestä johtamisessa. Luento keskittyi siihen, miten oman autonomisen hermoston toimintaa tuntemalla ja säätelemällä voi olla myötätuntoinen, läsnä oleva ja luottamusta herättävä johtaja stressaavissakin tilanteissa.        

 Kari Ketonen

Paljon kuulijoita keräsi myös tutkija, opettaja Leea Lakka, joka istui väitöskirjaansa varten yhden lukuvuoden 9. luokan takarivissä opetusta ja osaamisen eriytymistä sieltä käsin tarkastellen.  

Koulun pitää edelleen vaatia tarpeeksi myös niiltä oppilailta, joita koulu ei kiinnosta. Tämä vaatii yhteistyötä myös kotien kanssa. “Minkäs teet kun äiti pakottaa” tuntuu olevan yksi harvoista takarivin yhteisössä sosiaalisesti hyväksytyistä syistä tsempata koulussa, kertoi Lakka.       

Opettajat kiittelivät laajasti päivän sisältöä ja järjestelyjä. Myös Monio kohteena sai kiitosta.    

−  Näin upeissa puitteissa ja mielenkiintoisen tarjonnan äärellä ei lauantaityöpäivä harmita yhtään, huikkasi eräs opettaja lauantai-iltapäivällä koulutuspäivästä kotiin lähtiessään.  

Seuraava vastaavanlainen koulutuspäivä on suunnitteilla vuodelle 2026 parasta aikaa rakenteilla olevalle Rykmentinpuiston kampukselle. 
 
Lisätiedot: 
Opetuspäällikkö Markus Torvinen, 040 314 3410, markus.torvinen@tuusula.fi    
Oppimisen asiantuntija Laura Aalto, 040 314 3485, laura.aalto@tuusula.fi

Takaisin