Ikääntynyt, askarruttaako mieltäsi asumiseen liittyvät asiat? – Asumisneuvojan vastaanotot käynnissä kaikissa Tuusulan kuntakeskuksissa  

03.10.2022

Syyskuussa käynnistynyt Tuusulan kunnan ikääntyville suunnattu asumisneuvontapalvelu on käytettävissä kaikissa kuntakeskuksissa, niin Hyrylässä, Jokelassa kuin Kellokoskellakin. Asumisneuvojan vastaanotot jatkuvat aina joulukuun alkupuolelle saakka. Jokainen asumisen tarpeisiin liittyvä mieltä askarruttava asia on kysymisen arvoinen. 
 
Tuusulan asumisneuvonnan ensimmäisten viikkojen kokemukset ovat osoittaneet, että tuusulalaisilla ikäihmisillä on tarvetta asumiseen liittyvälle neuvonnalle ja ohjaukselle. Matalan kynnyksen vastaanottojen sijainti lähellä kotia tutussa ympäristössä on kannustanut hyödyntämään neuvonnan mahdollisuutta.  

Ennakoi asumisen tulevat tarpeet 

Asuminen on monitahoinen asia ja pohtimalla asumisen tulevia tarpeita itse, yhdessä läheisten kanssa tai yhdessä asumisneuvojan kanssa hyvissä ajoin, voi asioissa edetä omassa tahdissaan omia valintojaan tehden.  
 
Pohtiessaan ennalta asumisen asioita, on hyvä kiinnittää huomiota siihen, millaisia ovat kodin kulkuväylät, millaista asuinympäristössä olisi liikkua apuvälineiden kanssa sekä, mikä asumismuoto (omistus, vuokra tai asumisoikeus) voisi olla itselle sopiva, millaisia kustannuksia tai huoltotoimenpiteitä eri asumismuodoissa on. Toisaalta on hyvä pohtia, miten esimerkiksi oma terveydentila ja siinä tapahtuvat muutokset saattavat vaikuttaa asumisen tuleviin tarpeisiin.   

Asumisneuvoja Elina Kolehmainen tarkastelemassa kynnystä.
Kuvassa asumisneuvoja Elina Kolehmainen tarkastelemassa asunnossa olevia kynnyksiä. Pohtiessaan ennalta asumisen asioita, on hyvä kiinnittää huomiota siihen, millaisia ovat kodin tilat ja kulkuväylät, ja ovatko ne liikuttavissa apuvälineiden kanssa.
 
Tutustu ikääntyneiden asuminen -aiheeseen lisää Miina Sillanpään Säätiön sivuilla: Ikääntyneiden asuminen - Miina Sillanpään Säätiö (miinasillanpaa.fi) 
 
Katso myös Ennakoi ajoissa – asuminen ikääntyessä -video YouTubesta.  

Asumisneuvoja tavattavissa kasvotusten 

Tule tapaamaan asumisneuvoja Elina Kolehmaista asumisneuvonnan vastaanotoilla, joita järjestetään syksyllä 2022 seuraavasti: 
 
Hyrylä/kirjasto, neuvottelutila Einari 

  • tiistai 4.10., 18.10., 1.11., 15.11. ja 29.11. klo 10–12 

Jokela/kirjasto, lukusali 

  • keskiviikko 12.10., 26.10., 9.11., 23.11. ja 7.12. klo 10–12                

Kellokoski/Kellotupa, alakerta 

  • tiistai 11.10., 25.10., 8.11., 22.11. klo 12–14 ja itsenäisyyspäivän takia poikkeuksellisesti 29.11. klo 12.30–14.30 

Vastaanotoille voi tulla ilman ajanvarausta. Vastaanottoaikojen lisäksi asumisneuvojaan voi olla myös yhteydessä puhelimitse 040 314 3068 tai sähköpostitse elina.kolehmainen@tuusula.fi.  
 
– Jokainen asumisen nykyisiin tai tuleviin tarpeisiisi liittyvä mieltäsi askarruttava asia on kysymisen arvoinen, kannustaa Elina ottamaan yhteyttä. 

Asumisneuvoja kutsuttavissa mukaan tapaamisiin 

Asumisneuvoja Elina Kolehmainen palvelee sekä yksittäisiä ikääntyviä että esimerkiksi erilaisia yhdistyksiä tai taloyhtiöiden hallituksia. Elina on ollut mukana muun muassa ikääntyvien kohtaamispaikoissa sekä eläkeläisjärjestöjen tapaamisissa. Tapaamisissa on mahdollisuus pohtia yhdessä tuusulalaisten asumisen tarpeita ja löytää keinoja asumiseen liittyvien haasteiden ratkaisemiseen. 

Myös ikääntyneiden läheiset voivat olla Elinaan yhteydessä tai tulla yhdessä ikääntyneen kanssa asumisneuvojan vastaanotolle.   

Asumisneuvojan yhteystiedot: 
Elina Kolehmainen 
Puh.  040 314 3068 
Sähköposti: elina.kolehmainen@tuusula.fi 
Palveluaika: maanantaista perjantaihin klo 9–15 

Takaisin