Klovneriaa ja taideterapiaa Kellokosken sairaalassa – Mental Health Art Week -lyhytelokuva Tuusulan museolta

24.05.2021

Mental Health Art Week – MHAW-toimintaviikko järjestetään vuonna 2021 seitsemännen kerran. Viikon tavoitteena on hyvän mielen kulttuuri- ja taidetapahtumien kautta herättää keskustelua mielenterveydestä ja sen merkityksestä yksilöille ja yhteisölle sekä nostaa esiin kulttuuriharrastusten positiiviset vaikutukset mielen hyvinvointiin. Tuusulan museo osallistuu MHAW-toimintaviikkoon lyhytelokuvalla "Surullisen klovnin oireyhtymä". Elokuva on kuvattu Kellokosken sairaalassa, sairaalan taideportaikossa sekä sairaalamuseossa. Lyhytelokuva on katsottavissa Tuusulan museon Youtube-kanavalla.

Surullisen klovnin oireyhtymä Kuva Lassi Kivikangas

Puiston penkiltä löytyy punainen nenä. Kun nenää puhalletaan lempeästi, ilmestyy näkyviin arka klovni. Lääkäri sanoo: Maalaan käteesi mustaa. Se on mustan mielen väri. Toiseen käteesi sivelen vaaleaa sinistä. Se on pilvettömän taivaan väri. Ensiavuksi luonnon kauneutta! Hoitaja tarttuu klovnin siniseen käteen. He lähtevät... Vasempaan käteesi maalaan harmaata, se haluaa vaipua tylsyyteen. Ja oikeaan käteesi vihreää. Vihreä on vireän mielen ja luovuuden väri. Hoidoksi taideterapiaa!

Kellokosken sairaalassa on aina uskottu, että taide ja kauneus hoitavat mieltä. Elokuva osoittaa filosofian todeksi. Juoni kietoutuu sairaalan ruokalan harvoin nähdyn, surrealistisen ja värikylläisen taideportaikon ympärille, ja laajenee sairaalan puistoihin ja hoitotiloihin. Tuusulan museon tuottaman lyhytelokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut yleisötyön amanuenssi Harri Nyman. Rooleissa nähdään Anni Helminen, Hilpi Lyytikäinen ja Harri Nyman. Kuvauksesta, äänityksestä ja leikkauksesta vastaa Lassi Kivikangas.

Lyhytelokuva on katsottavissa myös Museot.fi -verkkosivuilla

Lisää MHAW-toimintaviikon tarjonnasta www.museot.fi/mhaw

 Kellokosken sairaalan taideporraskäytävä. Kuva Harri Nyman

Takaisin