Neuvoja taloudellisissa haasteissa yksityisille ja perheille

03.04.2020 klo 10.05

Koronavirus ja valmiustila koettelevat vakavasti koko maatamme ja myös suurta määrää yksityisiä ja perheitä. Tuusulan kunnan edunvalvontapalvelut on koonnut lyhyen tietoiskun ohjeiksi, miten toimia, kun talous joutuu yht’äkkiä tiukoille esimerkiksi lomautuksen takia.

1. Ota yhteys työttömyystukea tarjoavaan liittoon tai kassaan.

2. Maksa laskuja tärkeysjärjestyksessä. Huolehti ensisijaisesti vuokrasta, vastikkeesta, asuntolainasta, ravintomenoista, sähkölaskusta ja lääkkeistä ja muista arjen kannalta aivan välttämättömistä kuluista.

Puhelin, päivähoito, vakuutukset yms. voivat lyhytaikaisesti odottaa. Mieti, voitko karsia jostain menoista, kuten lehtitilauksista tai viihdepalveluista. Tarkista, onko esim. harrastusmaksuja tarpeen maksaa, jos harrastukset ovat koronatilanteen vuoksi tauolla. 

3. Ota yhteys velkojaan tai laskun lähettäjään ennen eräpäivää, ellet kykene maksamaan laskua. Yritä sopia uudesta maksuajasta.

Monet pankit ovat ilmoittaneet tarjoavansa lyhennysvapaita henkilöasiakkailleen. Yrityksiltä ja perintätoimistoilta löytyy vastuullisuutta, kun kuluttaja pyytää maksujärjestelyjä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

4. Pikavipit ja vakuudettomat luotot voivat olla kallis ratkaisu. Noudata harkintaa näiden suhteen.

Ennen näihin turvautumista kannattaa neuvotella velkojien kanssa ja miettiä muita ratkaisuja. Jos joudut kuitenkin turvautumaan luoton ottamiseen, huomaa, että ennen viime syksynä voimaan tullutta korkokattoa tehdyissä sopimuksissa luottokustannukset voivat olla huomattavan kalliit.

5. Jos tilanne pitkittyy, kannattaa hakeutua asiantuntevan tuen piiriin.

Talous- ja velkaneuvonta palvelee maksutta mm. velkatilanteen kartoittamisessa. Apua talousasioissa tarjoaa myös Takuusäätiö. Molemmat löytyvät netistä.

 

Talous- ja velkaneuvonta:

Oikeusaputoimistot hoitavat talous- ja velkaneuvontaa. Talous- ja velkaneuvonta palvelee koronaviruksesta huolimatta arkisin klo 8.00–16.15. Voit ottaa yhteyttä mihin tahansa oikeusaputoimistoon asuinpaikasta riippumatta. Keski-Uudenmaan oikeusaputoimisto palvelee: 029 56 60233, keski-uusimaa.velkaneuvonta@oikeus.fi.

Takaisin