Lisää lampaita laitumille Tuusulassa

01.07.2020 klo 12.10

Tuusulan kunnan lammasaitaus on valmistumassa ja lampaat pääsevät laitumelle keskiviikkona 1.7. Tuusulan lampaat pitävät huolta kulttuurimaisemien säilymisestä ja luonnon monimuotoisuudesta ja siinä samalla ilahduttavat läsnäolollaan ihmisiä ikään katsomatta.

Ensimmäinen uusista lammasaitauksista valmistuu Tuusulan jokilaaksoon joen länsipuolelle ja sinne tulee laiduntamaan noin 30 uuhta. Lampaat laiduntavat alueella niin kauan kuin ruokaa riittää eli niitä voi käydä ihailemassa ainakin heinäkuun aikana.

Seuraavaksi valmistuvat aitaukset Rykmentinpuistoon ja Kotorannanpuistoon. Rykmentinpuiston aitaus sijaitsee elokuun asuntomessualueen lähellä ja lampaita voi nähdä aitauksessa asuntomessujenkin aikana. Ensi vuonna laidunalueita laajennetaan myös Anttilanrantaan ja Niilo Stålhanen puistoon.

Tuusulassa lampaat eivät suinkaan ole uusi ilmiö. #Tuusulanlampaatlaitumella laiduntavat jo viidettä kautta Kaukjärven puistossa Tuusulan kirkon vieressä ja järven toisella puolella Anttilan tilakeskuksella. Näitä lampaita on 31, joista 12 on tämän kesän karitsoja. Aikanaan esimerkiksi Halosenniemikin on ollut lammasten laidunta. 

Laidunnuksen tavoitteena Tuusulassa on pitkän viljelyhistorian omaavien kulttuurimaisemien säilyttäminen ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Oikein mitoitetun laidunnuksen myötä perinteiset niittylajit saavat lisää elintilaa. Laiduneläimien lanta houkuttelee oletettavasti alueille uutta hyönteis- ja lintulajistoa. Yhtenä hoidon tavoitteena on myös vieraslajien torjunta. Laidunnus on erinomainen tapa hävittää jättipalsamia, sillä lampaat syövät sitä mielellään. Laiduneläimet elävöittävät maisemaa ja ovat varma kiinnostuksen kohde ainakin lähialueen asukkaille.

Alueille pystytetään opastaulut, joissa kerrotaan niittyjen kasvillisuudesta ja hoidosta. Laitumille tulee eläimille juomapaikat puuston katveeseen ja katokset suojaksi auringonpaisteelta ja sateilta. Eläinten hyvinvoinnin ja terveyden kannalta on tärkeää, että ihmiset eivät ruoki eläimiä esimerkiksi ruuantähteillä. Koiria ei myöskään tule päästää lammasaitauksiin.

 

Lisätiedot:

Terhi Wermundsen, 040 314 3065, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Takaisin