Tuusulan osallistuvan budjetoinnin ideahakuvaihe on päättynyt – asukkaat ideoivat parempaa elämää Tuusulassa 551 ehdotuksella

26.10.2021 klo 17.00

Osallistuvan budjetoinnin ideahaussa saatiin 551 asukkaiden ja yhteisöjen ehdotusta siitä, miten voisimme elää parempaa elämää Tuusulassa. Lähes puolet ideoista annettiin sähköisesti, loput muilla tarjolla olevilla tavoillaEniten ideoita tuli vapaa-aikaan, liikuntaan ja viheralueisiin liittyen. 

Ideat tuovat iloa kaiken ikäisille tuusulalaisille 

Vuotta 2022 koskevassa osallistuvassa budjetoinnin annettiin 551 ideaa siitä, miten Tuusulassa voitaisiin lisätä hyvinvointia, parantaa elinympäristöä ja tuottaa iloa kaiken ikäisille kuntalaisille eli elää parempaa elämää eri tavoin toteutettuna. Ideoista 46 % jätettiin sähköisesti Tuusulan osallistumisalustan kautta, loput paperilla kirjastoissa, TuusInfossa ja Pop up -ideapajoissa, joita järjestettiin eri puolilla kuntaa. Eniten ideoita tuli vapaa-aikaan, liikuntaan ja viheralueisiin sekä luonnon monimuotoisuuteen liittyen. 

 Asukkailta saatiin mukava määrä ideoita. Joukossa on paljon uusia, mutta myös sellaisia toiveita, joita olemme jo työstämässä, kertoo vapaa-aikapalvelujen päällikkö Risto Kanerva. Parhaimmat ideat ovat sellaisia, joiden toteutukseen osallistuvat asukkaat, yhteisöt ja kunta yhdessä, talviuinnin järjestäminen on yksi tällainen esimerkki, Kanerva päättää. 

 Asukkaat ovat löytäneet metsät ja viheralueetmikä näkyy ideoiden määrässä, kertoo kunnanpuutarhuri Riitta Kalliokoski. Viime vuosina on lisätty penkkejä ja roska-astioita, tehty kukkapeltoja ja istutettu kirsikka- ja hedelmäpuita, nyt näyttää nuotiopaikat ja leikkivälineet olevan aiempaa suositumpia, jatkaa Kalliokoski.  

Mistä osallistuvassa budjetoinnissa on kyse? 

Tuusulassa käynnistyi tänä syksynä viides osallistuvan budjetoinnin kierros, jossa asukkaat saavat päättää, mihin kullekin vuodelle varatut määrärahat käytetään. Ensi vuoden 2022 osallistuvan budjetoinnin toteutuksiin on varattu 100 000 euroa 

Osa määrärahasta suunnataan koko Tuusulaa koskeviin ideoihin ja loput kunnan eri asuinalueille toteutettaviin ideoihin niiden asukasluvun suhteessa.  

Mitä tapahtuu seuraavaksi?  

Osallistuvan budjetoinnin kierros alkaa vuosittain ideahakuvaiheella, jossa asukkaat voivat ehdottaa parempaa elämää Tuusulassa mahdollistavia toteutuksia. Vuoden 2022 toteutusten ideointi oli käynnissä 20.9.24.10. välisenä aikana ja saadut ideat ovat nyt sähköisellä osallistumisalustalla osallistu.tuusula.fi kaikkien nähtävillä ja kommentoitavana. Tutustu vuotta 2022 koskeviin asukkaiden ideoihin.   

Nyt päättyneen ideahakuvaiheen jälkeen viranhaltijat ja kunnan asiantuntijat puolestaan vastaavat jokaiseen ideaan samalla alustalla marraskuun puoliväliin mennessä. Jos olet itse toiminut idean ehdottajana, käy katsomassa, miten ideaasi on kommentoitu. 

Kommentointivaiheen jälkeen alkaa ideoiden yhteinen jatkojalostaminen pajoissa. Katso pajojen ajankohdat Tuusulan tapahtumakalenterista 

Jatkojalostetut ideat pääsevät asukkaiden äänestettäväksi alkuvuonna 10.1.–6.2.2022 välisenä aikana. Tuolloin äänestää saavat kaikki 12 vuotta täyttäneet tuusulalaiset. Äänestyksessä eniten ääniä saaneet ehdotukset toteutetaan vuoden 2022 aikana yhteistyössä asukkaiden ja yhteisöjen kanssa.  

Lisätiedot: 
kehittämispäällikkö Heidi Hagman, p. 040 314 3052, heidi.hagman@tuusula.fi 
yhteisömanageri Katja Repo, p. 040 314 3048, katja.repo@tuusula.fi 
korkeakouluharjoittelija Daria Tarkhova, p. 040 314 2959, daria.tarkhova@tuusula.fi 

 

Takaisin