Uutta Kellokosken sairaalamuseossa

31.05.2022 klo 08.30

Kellokosken sairaalamuseon aukiolo laajenee kesäkuun alussa kolmipäiväiseksi: torstai, lauantai ja sunnuntai kello 11–17. Sairaala-alueella tehtävien kierrosten uutuuskohde on Kellokosken kartanon odotussali.

Kellokosken sairaalamuseo. Kuva Tuusulan kunta/Kari Kohvakka

Kellokosken sairaalamuseo. Kuva Tuusulan kunta/Kari Kohvakka

Uusi sunnuntaiaukiolo tuli mahdolliseksi, kun HUS museotoimikunta lisäsi museon rahoitusta. Kellokosken psykiatrianhistoriallisella sairaalamuseolla on ajassamme selkeä tilaus ja sillä on mennyt hyvin. Museon avoinnapidosta huolehtii Tuusulan museo.

Kävelykierroksia sairaala-alueelle tehdään jatkossa joka päivä (to, la, su). Kierrokset saattelevat mieltä helliviin puistoihin ja kutsuvat vaikuttumaan sairaala-arkkitehtuurista. Lauantain ja sunnuntain kierrokset pistäytyvät sisällä sairaalakartanossa, sairaalakappelissa sekä kappelin alaisessa ruumiskellarissa. Torstaisin kartanon korvaa ruokalan surrealistinen taideportaikko. Kierrokset lähtevät museolta klo 13 ja kestävät noin 30 minuuttia.  

Vuonna 1889 valmistuneesta Kellokosken kartanosta tuli sairaala vuonna 1915. Tämän uusrenessanssipalatsin odotussalin sisäkatossa on säilynyt kartanon alkuperäiseen sisutukseen kuuluva koristepanelointi posliiniupotuksineen. Tummaa taustaa vasten loistavat värikkäät posliinit laivattiin Suomeen Kiinasta saakka. Kartanon antama taidehistoriallinen vaikutelma on mykistävä! 

Kellokosken kartanon odotussalin katto. Kuva Harri Nyman

Sairaalamuseossa piirtyy esiin länsimaisen psykiatrian kehityskaari. Uutta ovat keväällä pidettyjen lasten museopajojen peruja olevat värivalohoitohuone kasvokuvailluusioineen sekä potilastaiteen galleriaan viritetty iso lattiapiirustuspaperi. Toivomme lisää koskettavia ilon ja surun kuva-aiheita.

Kellokosken sairaalamuseo

Vanha valtatie 198, Kellokoski

www.tuusula.fi/kellokoskensairaalamuseo

Avoinna

2.6.–17.7. to, la–su klo 11–17

Tuu museoon -viikot 19.7.–31.7. ti–su 11–17

Tuusulan taideiden yö 12.8. klo 18–22

13.8. la 11–17

Poikkeukset

juhannuksena la 25.6. suljettu, 26.6. avoinna klo 11–17

Muutokset aikatauluihin ovat mahdollisia.

Vapaa pääsy

Takaisin