Ankat etanantorjuntatyössä Tuusulassa

28.07.2022 klo 09.15

Espanjansiruetanoista on viime vuosina tullut iso ongelma Tuusulassa. Etanoita löytyy ympäri Tuusulaa, mutta erityisen runsaasti niitä on tavattu Jokelassa ja Mattilassa. Espanjansiruetana on haitallinen vieraslaji, joka syö kasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita. Lisäksi etanan lima voi sisältää haitallisia bakteereita.

Espanjansiruetanan torjuntatoimet ovat olleet suosittu aihe sekä tämän että viime vuoden osallistuvassa budjetoinnissa eli osbussa. Siinä asukkaat saavat ideoida ja äänestää mihin kunnan varoja käytetään.

Viime vuonna osbun Eroon espanjansiruetanoista -hankkeen rahat käytettiin pääasiassa markkinointiin, talkoisiin kannustamiseen ja etanaroskisten hankkimiseen. Eräs asukas ehdotti ankkapartion perustamista espanjansiruetanoiden torjumiseksi.

Etanat ankkojen ruokalistalle

Ankkapartio Tuusulaan kuulosti niin hyvältä idealta, että lähdimme heti miettimään, miten sen voisi toteuttaa. Yhteisöpuutarhurimme Laura Turpeinen oli kuullut Espoossa toteutetusta ankkapartiohankkeesta, joten tiesimme, että ankkojen käyttö voi olla toimiva konsepti. Kumppaniksi löytyi paikallinen ankkojen omistaja, jonka ankat olivat jo tottuneet etanaruokavalioon.

Ankat siis torjuvat espanjansiruetanoita syömällä niitä. Lisäksi ankat syövät maasta tonkimiaan etanoiden munia. Tuusulassa etana-ankkojen tehtävä on lisäksi tuoda etanaongelma ihmisten tietoon. Kun asukkaat kuulevat toiminnasta ja näkevät ankkoja työssään, he voivat oppia lisää vieraslajeista ja niiden torjunnasta.

Ankat EPressi I

Etanaroskikset

Vuonna 2020 Tuusulan kunta hankki ensimmäiset etanaroskikset, joihin asukkaat voivat viedä kuolleita etanoita tiiviisti pakattuina. Kuolleet espanjansiruetanat voi laittaa oman talouden tai taloyhtiön sekajäteastiaan. Etanaroskikset on kuitenkin koettu hyödyllisiksi, koska kuolleista etanoista aiheutuu kesäisin hajuhaittaa, joten niitä ei välttämättä haluta laittaa oman pihan roska-astiaan. Ennen roskikseen laittoa etanat pitää tappaa esimerkiksi heittämällä ne yksitellen runsaaseen kiehuvaan veteen.

Eroon espanjansiruetanoista -projekti

Tuusulan kunnan tämänvuotisessa Eroon espanjansiruetanoista -projektissa etanoita torjutaan ankkojen lisäksi tekemällä lisäniittoja pahimpien etana-alueiden niityillä ja tienpientareilla. Kun heinikko on lyhyempää, etanoilla on vähemmän piilopaikkoja auringon paahteelta ja niitä on helpompi kerätä.

Jokainen pihanomistaja voi tehdä osansa torjunnassa vähentämällä etanoille mieluisia oleilupaikkoja eli pitämällä pihansa siistinä, ruohon leikattuna, rikkaruohot kitkettynä ja ylimääräiset tavarat pois kerättynä.


Linkki taustatietoihin etana-ankka-ideasta (avautuu uuteen välilehteen)
Linkki etanaroskisten sijaintiin ja lisäohjeisiin

Lisätietoa etana-ankoista: Marjo Hangasluoma, puh. 050 520 4914
Lisätietoa osallistuvasta budjetoinnista: Katja Repo, puh. 040 314 3048

Takaisin