Elämän tähden ry

http://www.elamantahden.fi/
Perustettu: 1990

Yhteyshenkilö
Päivi Strandén
Soiniityntie 35
04360 Tuusula
Gsm 040 151 1105 ja 040 544 4105
in105(at)in105.fi

Puheenjohtaja
Jorma Soini
Soiniityntie 35
04360 Tuusula
Gsm 040 15 111 05
jorma.soini(at)in105.fi

Toiminta-alue
Tuusula

Omia polkuja kulkevien kauppa

Olemme avanneet Hyrylän keskustassa, "Poliisi Nestori Laineen talossa" Omia polkuja kulkevien kivijalkakaupan. Siellä myymme ja joskus annamme kaikkea käytettyä mitä meille annetaan. Kaupanteko ei kuitenkaan ole se tärkein juttu, vaan, että ihmisillä jäisi piipahtamisisesta hyvä mieli.

Kansan suusta siepattua

Elämän tähden ry kerää myös kansan suusta siepattua faktaa ja fiktioita Hyrylän ja vähän muunkin Tuusulan historiasta ja tästä päivästä sanoin sekä kuvin. Tässä esimerkki:

"Tuusulalaisen yhdistyksen Omia polkuja kulkevien kivijalkakauppa sijaitsee poliisi Laineen talon kellarikerroksessa.

Leipuri Fieandt myi rahoittaakseen liiketoimintaansa osan vieressä sijaitsemasta Mäntymäki kiinteistöstä valokuvaaja Lauri Haikoselle Laurilan, seppä Rautavedelle Ahjolan ja poliisi Nestori Laineelle Päiväkummun rakennuspalstat.

Laineen talossa on sijainnut ainakin kemikalio, parturi, suutarinliike sekä kalastajankauppa. Kansan suussa kiertää myös tarinoita, joiden mukaan poliisi Laineen aikana kellarikerroksessa olisi ollut myös putkatila.
Vuosikymmenten saatossa talo on toiminut monelle kotina, mutta myös niin sanottujen komennusmiesten levähdyspaikkana ja yösijana.
Vieressä toisella puolella sijaitsee entinen Haikosen kirjakauppa, josta esimerkiksi moni yhteiskoululainen haki aikoinaan oppikirjansa sekä muut koulutarvikkeet.

Jokilaakso

Pidämme tällä hetkellä ja tulevaisuudessakin yhtä "majoistamme" Merikonttikodissamme (Duokoti) Tuusulanjoen Jokilaaksossa (Soiniityntie), vuollejokisimpukoiden vieressä ja keskuudessa. Toki Matkakodilla käydään paljon muuallakin, joista blogisivuillammekin on pari matkakertomusta.
Elämän tähden ry on saanut Jokilaakso-alueen korvauksetta käyttöönsä ja kehittääkseen siellä siirrettävän asumisen muotoja ja mahdollisuuksia niin sanotun Vaunu- sekä Konttikotien muodossa, sillä isossa maailmassa se on tänä päivänä kaikkea muuta kuin rupusakin tai hörhöjen vihonviimeinen asumismuoto.
Joen rantaa meillä on yli puoli kilometriä. Maa-alueellemme (yli 8 hehtaaria) on Tuusulanjoen kunnostuksen yhteydessä Uudenmaan ELY-keskus, yhteistyössä kanssamme, tehnyt joen suurimmat niin sanotut maisema-altaat. Puolet alueesta onkin, erityisesti tulva-aikaan veden peitossa. Maisemalampien avulla tasataan joen ja Tuusulanjärven tulvahuippuja, jotka ovat olleet varsinkin maanviljelijöiden riesana.
Toimenpiteellä on lisätty myös joen virkistyskäyttöä tarkoituksena saada se muun muassa melonta- sekä uimakelpoiseksi. Uimassa käykin joessa siellä täällä ihmisiä, koiria ja hevosia, mutta myös esimerkiksi hirvet ja metsäpeurat ylittävät sen uiden. Joskus tosin paikasta riippuen kuivin jaloin loikalla tai parilla.
Maisemalammissa ja joella kalastamisen lisäksi käymme aamuin illoin uimassa aatamin- ja eevanasuisina, sillä naapureita ei näköetäisyydellä ole. Tai talvisin on, kun lehtometsät pudottavat lehtensä.
Tosin meillä on toinenkin uimalampi kolmen metrin päässä Matkakotimme portaista. Se kerää vetensä lähteiden lisäksi muun muassa vieressä olevalta, suojellulta Rydybacka-kalliolta ja Hesabottsmussenin suolta. Tutkitutimme veden laadun, jonka lyhyesti sanottuna kerrottiin olevan hyvää uimavettä. Lammessa saa kesähelteellä virkistävän lisäkokemuksen, kun koittaa työntää jalkojaan kohti lähteiden silmiä.

Tuusulanjoki vastaavasti laskee Vantaanjokeen ja sitä kautta Helsingin Vanhankaupunginlahteen. Vantaa taas saa alkunsa Riihimäen maisemista. Tai jos tarkkoja ollaan, Tuusulanjoki ei laske Vantaaseen, vaan muuttaa nimensä Lillåksi ennen Vantaanjokea. Lohikin jokeen nykyisin nousee, joskin vesivoimalaitos Helsingissä vaikeuttaa kutu- tai mitä matkoja kaloilla nyt lieneekään.

Päivitetty: 04.07.2017

« Takaisin