Toimielinten pöytäkirjat nähtäville Tuusulan nettisivuilla

Aloite tehty:
14.03.2016
Aloitteen tekijä:
Salonen Jussi ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulassa on vastikään otettu käytäntö, jonka mukaan toimielinten esityslistat ovat näkyvissä vain edelliseltä vuodelta. Aiemmin pöytäkirjat ovat olleet nähtävillä netissä useamman vuoden esim. 3-5 vuoden ajan. Muuttunutta käytäntöä on perusteltu "Tietosuojavaltuutetun ohjeiden mukaan pöytäkirjat saavat olla kunnan kotisivuilla enintään vuoden."

Tuusula toimii näin ainoana kuntana pääkaupunkiseudulla. Alueen muissa kunnissa pöytäkirjat ovat nähtävissä vähintään kahden vuoden ajan, enimmillään jopa yli kymmenen vuotta, normaalisti 3-5 vuotta.

Tämä uusi käytäntö on myös vastoin yleistä pyrkimystä tiedon avoimuuteen, läpinäkyvyyteen sekä kuntalaisten omatoimiseen asioimiseen. Samalla se aiheuttaa ylimääräistä viivettä ja turhaa työtä kunnan työntekijöille, kun kuntalaiset ja luottamushenkilöt kääntyvät kunnan työntekijöiden puoleen pyytääkseen etsimään ja lähettämään joitain pöytäkirjoja tai liitteitä.

Tämä muutos vaikeuttaa kuntalaisten, luottamushenkilöiden sekä viranhaltijoiden toimintaa merkittävästi. Esimerkiksi kaavoitusprosessi kestää vuosikausia, usein jopa vuosikymmenen. Pöytäkirjat ja niiden liitteenä olevat selvitykset ovat oleellista kaavoitukseen ja päätöksentekoon liittyvää materiaalia. Usein tämä materiaali on saatavissa vain pöytäkirjan kautta, kun liitemateriaalia usein vain osin sijoitetaan kunnan nettisivuille ja kaavahankkeen kohdalla kerrotaan materiaalin olevan pöytäkirjan liitteenä. Kunnan nettisivuilla on linkkejä, jotka viittaavat yksittäisten toimielinten pöytäkirjoihin liitteineen. Samaten valtuusto- ja kuntalaisaloitteissa kunnan nettisivuilla viitataan pöytäkirjoihin. Nyt nämä linkit eivät toimi.

Kuntaliitto ohjeistaa pöytäkirjojen näkyvyydestä seuraavasti:

"Henkilötietojen merkitsemistä kokous- ja muihin asiakirjoihin ja julkaisemista verkkosivuilla on mahdollisuuksien mukaan syytä välttää. Kuntien on syytä pitää henkilötietoja sisältävät kokousasiakirjat verkkosivuillaan vain tehokkaan tiedottamisen vaatiman rajoitetun ajan ja on suositeltavaa poistaa ne viimeistään vuoden kuluttua niiden julkaisemisesta. Jos kokousasiakirjoissa ei ole henkilötietoja tai jos tällaisia tietoja on alkuperäisissä asiakirjoissa, mutta ne ovat toimitettu nettiversiosta pois, voidaan asiakirjoja pitää verkkosivuilla pidemmän ajan."

Me allekirjoittaneet valtuutetut edellytämme, että Tuusulan kunta muuttaa tätä uutta käytäntöään välittömästi aiemmin noudatetuksi ja ryhtyy välittömästi toimiin pöytäkirjojen saamiseksi näkyville entiseen tapaan.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 14.3.2016 § 32: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 15.3.2016: Kunnansihteerin valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 29.3.2016 § 113: Ohjeet pöytäkirjojen julkaisemisesta
Kunnanhallitus 11.4.2016 § 130: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.5.2016 § 46: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 3.10.2016 § 344: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 7.11.2016 § 112: Valtuusto pääätti katsoa esitetyn aloitteen tulleen käsitellyksi

Vastaus

Toimielinten pöytäkirjat on palautettu kunnan verkkosivuille joko vuodesta 2010 tai 2011 alkaen, kuntakehityslautakunnan pöytäkirjat perustamisestaan eli v. 2012 alkaen.

Päätös

Päivitetty: 09.11.2016

« Takaisin