Liikenteen ohjaus ja liikennemerkit: Pitkäaikainen pysäköinti Roinilanpellon liikenneväylät.

Aloite tehty:
06.06.2016
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ehdotan, että Roinilanpellon kaduilla (esim. Carlanderintie) koskien sekä ajoneuvo- että kevyen liikenteen väyliä kielletään liikennemerkein pitkäaikainen pysäköinti. Tienvarteen ja osittain kevyenliikenteen väylille pysäköidyt ajoneuvot vaarantavat alueen liikenneturvallisuutta ja aiheuttavat näköesteitä mm. suojateille.

Käsittelyvaiheet

6.6.2016: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi
8.11.2016 liikennesuunnittelija Jouni Rintanen vastannut sähköpostitse

Vastaus

Noudatamme Tuusulassa periaatetta, jonka mukaan asuntokaduilla pysäköintiä rajoitetaan vain poikkeustapauksissa. Tämä tarkoittaa esim. huonoa näkemää kadun mutkaisuuden takia nopeusrajoituksen ollessa jostakin syystä melko korkea kohteessa. Kunnossapitokaluston edellyttämä tila saattaa myös joissain tapauksissa olla perusteluna pysäköintikiellolle. Korkeampia liikennemääriä mahdollisimman sujuvasti johtavilla pää- ja kokoojakaduilla pysäköintiä rajoitetaan yleisesti.

Carlanderintie on asuntokatu ja sen nopeusrajoitus on asuinalueelle sopiva 30 km/h ja sen pohjoispuolella on ajoradasta erotettu kevyen liikenteen väylä. Lisäksi Carlanderintien yli pääsee suojateitä pitkin useassa kohdassa. Liikenneturvallisuusasiat ovat siis kunnossa Carlanderintiellä ja muilla Roinilanpellon kaduilla eikä muutaman ajoneuvon pysäköimistä ajoradalla nähdä liikenneturvallisuutta olennaisesti alentavana asiana eikä pysäköintikieltoja katsota tarpeellisiksi Roinilanpellon kaduilla. Onhan kaupunkien keskustatkin täynnä kadunvarrelle pysäköityjä ajoneuvoja. Pysäköinnissä on luonnollisesti noudatettava liikennesääntöjä ja jätettävä vähintään 5 m etäisyys ajoneuvon edessä olevaan suojatiehen näkemän takaamiseksi. Vastaavasti katua ajavan autoilijan on sovitettava tilannenopeutensa kunkin liikennetilanteen mukaisesti eli tässä tapauksessa ajettava sellaisella nopeudella, että pystyy havaitsemaan mahdollisen jalankulkijan suojatiellä.

Yleisenä kommenttina todettakoon, että jos asuntokadulla esiintyy tietyssä kohdassa esim. jotakin tiettyä omakotiasujaa jollakin tavalla häiritsevää pysäköintiä, ei ongelmaa voida liikennesuunnittelijan näkökulmasta katsottuna ratkaista asettamalla tämän talon kohdalle lyhyttä pysäköintikieltoa, sillä tämä todennäköisesti vain johtaisi pysäköinnin siirtymiseen katukohtaan, jossa sitä ei ole kielletty. Ongelma siis vain siirtyy toiseen kohtaan ja saattaa jopa pahentua. Jotta tältä vältyttäisiin, tulisi koko kadulle asettaa pysäköintikielto, mikä ei yleensä ole perusteltavissa, sillä pitäähän esim. satunnaisten taloissa vierailijoiden pystyä pysäköimään.

Kevyen liikenteen väylille ei ikinä aseteta pysäköintikieltoja, sillä liikennesäännöt kieltävät yksiselitteisesti ajoneuvoliikenteen kyseisillä väylillä, ellei liikennemerkeillä muuta osoiteta. Kaksikertaisia kieltoja ei siis merkitä.

 

Päivitetty: 08.11.2016

« Takaisin