Työajan pidennyksen kohdentaminen työhyvinvoinnin parantamiseen

Aloite tehty:
07.11.2016
Aloitteen tekijä:
Ulla Palomäki ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kilpailukykysopimuksessa sovittu työajan pidennys lisää kuntatyöntekijän viikoittaista työaikaa 30 minuuttia. Vuositasolla vaikutus on 24 tuntia. Menestyvän kunnan valtti on hyvinvoiva työntekijä.

Esitän, että Tuusulan kunnan henkilöstöpalvelut, yhdessä ammattijärjestöjen kanssa, selvittävät miten sopimuksessa mainittu työajan pidennys voitaisiin kohdentaa työntekijöiden työhyvinvoinnin parantamiseen.

Juuan kunta on vasta tehnyt päätöksen, että viikoittainen työajan pidennys kohdennetaan kokonaan työpaikkaliikuntaan. Myös monet yksityiset työnantajat ovat ilmoittaneet toimivansa näin.

Vuoden 2017 Tuusulan kunnan strateginen painopiste on menestyvä kulttuurikunta ja hyvinvoiva henkilöstö. Voisiko työajan pidennys kohdennettuna aloitteen mukaisesti lisätä työnantajamainetta, henkilöstön saatavuutta ja työntekijän kokonaisvaltaista hyvinvointia? Se olisi myös arvovalinta, jossa kunnan tärkein voimavara nostetaan keskiöön. Lisäksi sillä voi olla myös suotuisa vaikutus sairaspoissaoloihin sekä arjen hyvinvointiin työssä.”

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 7.11.2016 § 113 : Kunnanhallitukseen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 8.11.2016: Henkilöstöhallinnon valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 6.3.2017 § 90: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.5.2017 § 71: Aloite käsitelty

Vastaus

Kuntatyönantajan kuntien yhteyshenkilöille 7.11.2016 lähettämässä työajan pidentämistä koskevassa tiedotteessa on todettu, että työajan pidentäminen tulee hyödyntää täysimääräisesti palvelutuotannon tuottavuuden lisäämiseen ottaen huomioon sopimusalakohtaiset erityispiirteet.

KT Kuntatyönantajat muistuttaa, että säännöllisen työajan pituudesta ei voida paikallisesti poiketa tai sopia toisin. Työaikana pidetään ainoastaan työhön käytettyä aikaa sekä aikaa, jonka työntekijä taikka viranhaltija on velvollinen olemaan työpaikalla työnantajan käytettävissä.

Esimerkiksi liikunnan harrastaminen työajalla ei siten ole työajaksi luettavaa aikaa. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että vaikka työnantaja tukisi työntekijöiden omaehtoista liikuntaa ja vaikka sitä voitaisiin tehdä työajalla, ei työtapaturmavakuutuslain soveltamisen kannalta ole kysymys työnantajan tapaturmavakuutuksesta korvattavista tapaturmista. Työhyvinvointia ja työssä jaksamista voidaan tukea useilla tavoilla, ja liikuntaharrastusten tukeminen on varmasti siihen hyvä keino. Työajan pidennyksen käyttäminen liikuntaan ei kuitenkaan ole mahdollista.

Tuusulan kunnan esimiehille asiasta annetun ohjeen ja ammattijärjestöjen pääluottamusmiesten kanssa käytyjen neuvottelujen mukaan työajan pidennys kohdennetaan Tuusulassa pääsääntöisesti palvelutuotantoon ja asiakastyöhön. Työajan pidennys suunnitellaan pääsääntöisesti toteutettavaksi yhtenä päivänä viikossa, mutta se voidaan suunnitella myös työyksikön tarpeiden mukaan.

Työyksiköt ovat suunnitelleet työajan pidentämisen toteutukset em. ohjeen mukaisesti. Toteutuksissa saadaan jonkin verran säästöä henkilöstökuluissa vähentyneenä henkilöstötarpeena ja ylitöinä. Lisäksi työajan pidentämisellä voidaan monin osin parantaa asiakaspalvelua ja palvelun laatua. Tällä on tutkimustenkin mukaan suora vaikutus henkilöstö kokemaan työhyvinvointiin. Toteutuksissa on myös välittömästi työhyvinvointia parantavia toimenpiteitä, kuten

-          opettajien koulutuksen ja yhteissuunnitteluajan lisääntyminen,

-          sosiaalipalveluissa parempi lakisääteisissä määräajoissa pysyminen

-          lääkäreiden toimistotyöajan pidentäminen

-          sairaalapalveluissa jatkokoulutusajan lisääminen

Kunnassa toteutetaan erikseen monia toimenpiteitä, joilla tuetaan kuntatasoisen tavoitteen " hyvinvoiva henkilöstö" toteutumista. Vuonna 2017 jatkuu Tuusulan kunnalle räätälöity, koko esimieskunnan kattava esimiesvalmennus, jonka tavoitteina on tukea esimiesten johtamistyötä ja työyhteisöjen toimintaa yleisesti ja erityisesti muutostilanteissa. Lisäksi valmistelussa yhteistoimintamenettelyjen uudistaminen ja erillinen tuki työyhteisöille muutostilanteita varten, joissa keskeinen idea on osallistaa henkilöstöä mahdollisimman hyvin muutosten valmistelussa. Vielä toteutamme keväällä 2017 henkilöstökyselyn, jonka perusteella teemme kuntatasoisesti ja työyksiköissä toimenpidesuunnitelmat.

Päätös

Päivitetty: 15.05.2017

« Takaisin