Kunnan palveluiden laskutus

Aloite tehty:
18.04.2017
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kunnanvaltuuston tulisi selvittää löytyykö Tuusulan alueelta yritystä joka voi hoitaa kunnan laskujen perinnän.
Pidän järjen vastaisena sitä, että kunnan laskujen karhut hoitaa jättiyritys Intrum Justitia. Antamalla perinnän paikallisen yrityksen tehtäväksi, se tuottaisi verot kuntaan ja olisi panos oman kunnan työllisyyteen.
Palvelu valitaan tietysti halvimman hinnan mukaan, mutta tässä tapauksessa kunnanvaltuuston tulisi ajatella oman kunnan hyötyä enemmän ja ottaa huomioon se tosiasia, että Intrumin voitot vuotavat suoraan ulkomaille.
Mikäli edelleen jatketaan Intrumin kanssa, tulisi kunnan vaatia, että Intrumin laskuissa kerrotaan mitä palvelua karhutaan ja alkuperäisen laskun numero. Nämä asiat vaaditaan perintää koskevassa laissa.

Käsittelyvaiheet

18.4.2017: Taloushallintoon valmisteltavaksi
10.5.2017: Talousjohtaja antanut vastauksen

Vastaus

Tuusulan kunta toteuttaa hankintansa tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina siten, että tavoitteena on mahdollisimman taloudelliset ja laadukkaat palvelut. Hankintatoiminnan tehostamiseksi sekä hankintatoimeen liittyvien hallinnollisten tehtävien vähentämiseksi Tuusula käyttää ns. puitejärjestelyjä sekä yhteishankintoja hankinnoissaan. Tuusulan kunta päätti marraskuussa 2016 liittyä KuntaPro Oy:n ja Intrum Justitia Oy:n välillä tehtyyn sopimukseen muistutus- ja perintäpalveluiden tuottamisesta. KuntaPro Oy toimii omistajiensa ns. yhteishankintayksikkönä. Tuusulan on mahdollista käyttää KuntaPron palveluita hankinnoissaan, koska Tuusulan kunta on yksi KuntaPron omistajista.

Kunta toteuttaa hankintansa tarkoituksenmukaisina kokonaisuuksina. Kunta pyrkii järjestämään hankinnat siten, että pienet ja keskisuuret yritykset ja muut yhteisöt pääsevät tasapuolisesti muiden tarjoajien kanssa osallistumaan tarjouskilpailuihin. Tämä paikallisuuteen ja tasapuolisuuteen liittyvä näkökulma tullaan ilman muuta ottamaan huomioon myös Tuusulan perintä- ja maksumuistutuspalveluiden seuraavassa kilpailutuksessa. Hankintalaki (laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016)  vaatii kunnan ostamien palvelujen kilpailuttamista. Hankintalain 3 §:ssä on asetettu myös syrjimättömyys-periaate eli kaikkia tarjoajia on kohdeltava tarjouskilpailuissa tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Tämä vaatimus estää käytännössä sen, että tarjouskilpailussa etusijan saisivat paikalliset yritykset.

Markku Vehmas
talousjohtaja

Päivitetty: 10.05.2017

« Takaisin