Kunnan suojattava omaisuutensa kiinteistöyhtiöllä

Aloite tehty:
23.04.2017
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan ja muidenkin kuntien omaisuutta voidaan siirtää vastikkeetta muiden omistukseen joissakin tapauksissa. Esitän selvitettäväksi olisiko ratkaisu muodostaa kiinteistöyhtiö, joka omistaa kunnan kiinteistöt ja rakennukset taikka onko joku muu tapa suojata kunnan omaisuutta?

Käsittelyvaiheet

26.4.2017: Taloushallintoon valmisteltavaksi
15.5.2017: Talousjohtaja vastannut aloitteeseen

Vastaus

Alla valmisteilla olevassa sote- ja maakuntauudistuksen voimaanpanolain keskeiset omaisuutta koskevat linjaukset:

"Kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevat toimitilat siirtyisivät vuokrasopimuksen nojalla maakunnan hallintaan. Siirtymäkauden vuokrasopimus olisi voimassa vähintään kolme vuotta ja maakunnalla olisi oikeus pidentää sopimuksen voimassaoloa vuodella. Siirtymäkauden jälkeen maakunta vuokraisi kunnalta ne tilat, jotka se toiminnassaan tarvitsisi. Maakunnan järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä kunnan omistama irtaimisto eli koneet kalusteet, laitteet, materiaalit sekä immateriaaliset oikeudet ja muut luvat siirtyisivät maakunnalle. Siirtyvään irtaimistoon eivät kuuluisi kunnan osakeomistukset eräiden sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien osake-yhtiöiden osakkeita lukuun ottamatta".

Tiivistys edellisestä:
- Kunnista siirtyisi maakunnille vastikkeetta irtainta omaisuutta
- Soten käytössä olevat toimitilat vuokrataan maakunnalle vähintään kolmeksi vuodeksi. Kiinteistöomaisuutta ei siirry vastikkeetta maakuntiin.

Kunnassa on vuoden ajan arvioitu maakuntauudistukseen liittyvien  omaisuusjärjestelyjen vaikutuksia kunnan talouteen sekä mahdollisia toimenpiteitä, joilla turvataan kunnan asemaa:

- irtain omaisuus: alkusyksystä 2016 lähtien lähes kaikki soten irtain omaisuus on hankittu vuokrasopimuksilla (leasing). Näin leasing-sopimukset siirtyisivät 1.1.2019 alkaen maakunnan vastuulle. Järjestelyllä pyritään minimoimaan maakunnalle vastikkeetta siirtyvän omaisuuden määrä

- kunta on arvioinut sote-kiinteistöjensä yhtiöittämistä. Sote-kiinteistöjen yhtiöittämiseen ei ole kuitenkaan päätetty ryhtyä, koska yhtiöittämisestä ei arvioida saatavan olennaisia hyötyjä

* maakunta vuokraa sote-kiinteistöt kunnilta tai kuntien omistamilta yhtiöiltä samoin periaattein
* yhtiöittämisestä aiheutuisi ylimääräisiä kustannuksia, merkittävimpinä varainsiirtovero.

Mikäli maakunta ei jatkaisi sote-asemien vuokraamista 31.12.2021 jälkeen, ovat kaikki kaikki Tuusulan sote-asemakiinteistöt jalostettavissa muuhun käyttöön. Erityisesti Hyrylän sote-aseman paikalle voidaan kaavoittaa merkittävä määrä uutta rakennusoikeutta. Toki yksi mahdollisuus voisi olla, kiinteistöihin tulisi vuokralaisiksi yksityisiä yhtiöitä.

Myös kunnan sote-kiinteistöjen myyntiä on pohdittu. Nyt kun sote-kiinteistöjen tulevaan käyttöön kohdistuu merkittävää epävarmuutta, ei mahdollinen kauppahinta todennäköisesti muodostuisi kovinkaan kummoiseksi. Kaiken kaikkiaan olisi tärkeää on pitää Tuusulan keskeisten taajamien kehittäminen kunnan omissa käsissä, sikäli sote-asemakiinteistöjen mahdollista myynti ei tällä hetkellä ole houkutteleva ajatus.

Markku Vehmas
talousjohtaja

Päivitetty: 16.05.2017

« Takaisin