Lahelantien ylittämisen turvallisuus Hernemäentien kohdalla

Aloite tehty:
01.09.2009
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri, If Vahinkovakuutusyhtiö ja Ruotsinkylän Koti ja Kouluyhdistys järjestivät 12.-14.8.2009 klo 8-9 suojatiepäivityksen Lahelan ja Ruotsinkylän alueella. Päivityksen yhteydessä laskettiin Lahelantien ylittäjien määrät. Määrät on merkitty karttaan kuvassa 1. Määriä tarkasteltaessa käy ilmi, että Lahelantien länsipuolelta Ruotsinkylän kouluun kulkeivista 60 % ja kaikista Sointulantien ja Myllykyläntien välisellä osuudella Lahelantie ylittävistä 35 % tekee ylityksen Hernemäentien kohdalla.

Lahelantien ylittämisen suosio Hernemäentien kohdalla johtunee kahdesta seikasta; toisaalta näin pohjoisempaa tulevat välttävät erityisesti kevyen liikenteen väylällä olevat mäet Alikyläntien ja Jokitien väliltä ja toisaalta he välttävät Knaapilantien ylittämisen. Knaapilantien ylittämistä pidetään vaarallisena Jokitielle suuntautuvan ja toisaalta Lahelanniityn suunnasta Lahelantielle suutautuvan autoliiikenteen takia. Lisäksi risteyksen tuntumaan avataan syksyllä päivittäistavarakauppa, joka tulee muuttamaan risteyksen liikenneoloja koululaisten kannalta edelleen huonompaan suuntaan.

Ehdotan, että Hernemäentien kohdalla sijaitsevan Lahelantien suojatien turvallisuutta parannetaan a) parantamalla katuvalaistusta ao. kohdalla ja b) rakentamalla kaistojen väliin keskikoroke. Vaihtoehtoisesti ongelma voidaan ratkaista rakentamalla keyven liikenteen väylä Lahelantien länsipuolelle Hernemäentie ja Sänkimaankujan ja Ruutintien välille, jotta koululaiset voivat siirtyä tätä yhteyttä pitkin turvallisempaan ylityskohtaan.

Käsittelyvaiheet

2.9.2009: Tekniseen toimeen valmisteltavaksi
2.9.2009 J-M. Laaksolle valmisteltavaksi
23.9.2011 Suvi Niemi vastannut kirjeellä

Vastaus

Kyseisen tiealueen kunnossapidosta vastaa ELY-keskus, joka on jo ryhtynyt toimenpiteisiin kyseisen risteysalueen turvallisuuden parantamiseksi. ELY-keskus on asentanut Lahelantien ja Hernemäentien suojatien kohdalle Välkky-suojatietehostemerkit. Jalankulkijan tai pyöräilijän tullessa merkin vaikutusalueelle laitteen sinivalkoiset merkkivalot varoittavat autoilijoita suojatiellä kulkijoista. Laitteen toiminta perustuu liiketunnistimiin, jotka ohjaavat merkkivalojen toimintaa,

Päivitetty: 29.09.2011

« Takaisin