Riihikalliossa Haukantien varrella sijaitsevan koirapuiston rakentaminen kaksiosaiseksi, koirapuiston maapohjan kunnostaminen sekä roska-astioiden lisääminen teiden ja ulkoilureittien varsille sekä roska-astioiden tyhjentäminen riittävän usein

Aloite tehty:
02.08.2017
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kennelliiton mukaan Suomessa on koira jo joka viidennessä perheessä. Riihikallio on tunnettu suuresta koiramäärästään ja koirakanta kasvaa koko ajan. On hyvin tärkeää, että koirat voivat olla vapaana ja leikkiä samankokoisten kanssa. Silloin koirastakin kasvaa itsetuntoinen yksilö. Esitän, että Riihikalliossa Haukantien varrella sijaitseva koirapuisto rakennetaan kaksiosaiseksi. Tämä tarkoittaa, että aitauksissa on erilliset puolet isoille ja pienille koirille. Kyse on turvallisuussyistä, koska koirien kokoerot voivat olla hyvin suuret, minkä vuoksi erikokoisten koirien leikkiessä keskenään voi sattua vakaviakin vahinkoja. Aitauksiin merkitään kyltein selkeästi, kumpi puoli on isoille ja kumpi pienille koirille.

Kennelliiton suosituksen mukaan koirapuiston ylläpito edellyttää aitojen ja porttien kunnossapidon, roska-astioiden tyhjentämisen, varusteiden uusimisen ja ilmoitustaulun ylläpidon lisäksi myös maapohjan kunnon tarkkailua sekä pohjakatteesta huolehtimista. Koirapuistossa käyvät koiranomistajat pitävät itse huolta puiston siisteydestä ja keräävät jätökset niille osoitettuihin paikkoihin. Tämä ei enää riitä Riihikallion koirapuistossa. Puistossa virtsaa päivittäin kymmenittäin koiria. Lämpiminä päivinä virtsan haju on kuvottava ja lähes sietämätön Haukantien koirapuiston lähialueella. Esitän, että kunta kunnostaa maapohjan vettä läpäiseväksi, näin maan pinta pysyy kuivana ja, että alue kunnostetaan sen verran viettäväksi, ettei vesi pääse kerääntymään suuriksi lammikoiksi. Lisäksi esitän, että koirapuiston sisääntuloalueelle sekä poluille levitetään puuhaketta, jotta maanpinta pysyy kuivana, siistinä sekä helppohoitoisena. Lisäksi esitän, että portin läheisyydessä pohja olisi soraa/mursketta, muualla ruohoa tai maata, ei kuitenkaan missään kohdassa kivituhkaa, joka muuttuu sateella mudaksi. Kivituhkassa on lisäksi usein mukana suolaa, joka voi aiheuttaa tassuihin vaikeasti hoidettavaa ihottumaa. Jos puiston pohja on sellainen, että koiran joutuu pesemään kuivallakin kelillä joka kerta siellä käynnin jälkeen, ei puistoa tule käytettyä. Vielä esitän, että nyt viimeistään, viipymättä, puiston maapohja kunnostetaan. Puisto on pian terveysriski sen kävijöille. Koirapuiston maapohjan pitää ehdottomasti olla sellainen, etteivät koirat turhaan tahriinnu tai sairastu. Tavoitteena tulee olla, että koirapuistossa kävijät, niin koirat kuin ihmisetkin, ansaitsevat hygienisemman puiston kuin myös koirapuiston lähialueella asuvat.

Monia koirattomia kuin myös koirallisia kuntalaisia puhuttaa teiden varsilla olevat koiranjätökset. Muun muassa järjestyslaki velvoittaa, ettei koiran ulosteita saa jättää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Ongelmana kuitenkin on, ettei kunnan ylläpitämiä roska-astioita, joihin koirien kakkapussit voisi pudottaa, ole tarpeeksi teiden varsilla eikä niitä tyhjennetä riittävän usein. Esitän roska-astioiden lisäämistä teiden ja ulkoilureittien varsille. Lisäksi esitän, että kunta huolehtii myös siitä, että jäteastiat tyhjennetään riittävän usein, mieluiten kerran kahdessa viikossa, kesäaikaan hajuhaittojen ehkäisemiseksi viikoittain. Riihikallion koulun läheisyydessä olevia roska-astioita ei ole tyhjennetty viimeisen vuoden aikana kertaakaan.

Käsittelyvaiheet

2.8.2017: Kuntakehitys ja tekniikkaan valmisteltavaksi
10.8.2017 Suvi Niemi vastannut sähköpostitse

Vastaus

Riihikallion koirapuiston kunnostamiseksi on esitetty ensi vuoden budjettiin investointirahaa. Tavoitteena on uusia ainakin koirapuiston aita sekä pohjamaa. Tarkempaa suunnitelmaa kunnostamisesta ei ole vielä tehty.                                      

Tuusulassa ei ole kovin paljon erillisiä koirankakkaroskiksia. Koirankakkapusseja saa kuitenkin jättää myös normaaleihin katuroskakoreihin. Kaikki yleisten alueiden roskakorit tyhjennetään viikon välein kesäaikaan. 

Päivitetty: 10.08.2017

« Takaisin