Resursseja ja tiloja Hyrylän nuorisolle

Aloite tehty:
12.04.2017
Aloitteen tekijä:
Cecilia Veikkolainen ja Mats Fagerström
Tyyppi:
Luottamushenkilöaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Haluaisimme nostaa esille huolemme Hyrylän nuorison tilanteesta. Olemme olleet nuorisolautakunnassa mukana nyt neljä vuotta ja Hyrylän nuorison tilanne on vain huonontunut tuona aikana. Mestan suljettua ovensa huhtikuussa erinäisistä syistä emme kohdistaneet alueelle lisäresursseja toimintoihin emmekä ohjanneet nuorisoa uusiin tiloihin, vaikka olimme lautakuntana tehneet asiasta päätöksen: ” Mestan tiloista voidaan luopua, kun korvaavat toiminnot ja tilat on löydetty yhdessä nuorten kanssa”. Hyrylän alue toimi ilman nuoriso-ohjaajaa
vuoden loppuun. Mitä tapahtui? Nuoriso löysi uudet ”korvaavat” tilat läheiseltä Mäkkäriltä ja S-Marketilta, johon on liittynyt myös häiriökäyttäytymistä.

Me tarvitsemme resursseja Hyrylän nuorisotoimelle jalkautumiseen nuorison keskelle tarvittaessa yhdessä muiden toimialojen edustajien kanssa. On kohtuutonta, että yksi nuoriso-ohjaaja ottaa itselleen tällaisen taakan kantaakseen. Hyrylän S-Marketin tapahtumat ovat puhuttaneet paljon vanhempia ja kuntalaisia. On myös ilmennyt, että nuorison päihteiden käyttö (kannabis, alkoholi ja lääkkeet) on lisääntynyt. On paljon nuoria, joita nämä ongelmat eivät koske, mutta olisi hyvä puuttua näihin ennen kuin ongelmat lisääntyvät.

Nuoriso on aina jakaantunut omiin porukoihinsa ja uskomme, että uudenlainen tapa toimia on varmasti hyvä, mutta tarvitsemme myös tiloja toimintojen toteuttamiseen. Meidän tulee löytää ratkaisu S-Marketin ongelmiin. Järvenpäässä nuoret saatiin pois Prisma-keskuksesta yhteistyössä poliisin, nuorisotoimen ja sosiaalitoimen kanssa. Nuoret ohjattiin pois kauppakeskuksesta nuorisotilaan, jossa asiat käytiin läpi hyvässä yhteishengessä. Tuusulassa nyt tilanne on kuitenkin se, että kontaktoituaan nuorison S-Marketilla, ei nuoriso-ohjaajalla ole ollut paikkaa, jonne ohjata nuoret. Tällaisissa tapauksissa tukikohtana voisi toimia joko Mesta tai Starttipaja tapauskohtaisesti.

Tiedämme, että seurakunnan kanssa on neuvottelut käynnissä uuden seurakuntakeskuksen tiloista ja meille on kerrottu hyvästä kouluyhteistyöstä Järvenpäässä. Tuusulaan on saatava nuorisolle päivittäistä toimintaa alueesta riippumatta. Hyrylän Einari on avoinna vain kerran viikossa perjantaisin klo 15-18, se ei riitä.

Esitämme, että Hyrylän alueellinen nuoristyö tekisi yhteistyötä muiden toimialojen kanssa, päämääränä ratkaista Hyrylän nuorison häiriökäyttäytyminen Hyrylän S-Marketin ja McDonaldsin ympäristössä. KATU-toiminnan elvyttäminen Tuusulassa on käynnistettävä uudelleen.

Esitämme myös, että edellä mainitun kohdan kontaktoidut nuoret ohjattaisiin joko Mestaan tai Starttipajaan tapauskohtaisesti asioiden läpikäymiseksi nuorten kanssa yhteistyössä.

Esitämme, että seuraavassa budjetissa huomioidaan Hyrylän alueellisen nuorisotyön resurssit ja toimitila-asiat vastaamaan Hyrylän nuorison tarpeita. Yksi ilta Einarissa ei riitä. Me tarvitsemme Hyrylän nuorisolle lisää toimintoja ja kirjaston aukioloajoista riippumattomat tilat näiden eri toimintojen toteutukselle.

Edellytämme, että tämä aloite käsitellään välittömästi, koska kyseessä on nuortemme hyvinvointi. Kannamme huolta siitä, että nuoria koskevien aloitteiden käsittely on hidasta viitaten Ruth Sjöblomin 21.9.2015 tekemään aloitteeseen Garffitiseinä Hyrylään ja Jussi Salosen ym. 29.08.2016 tekemään aloitteeseen: Hyrylän vanhasta paloasemasta toimintakeskus, jossa maininta: ” Mestasta luopumisen jälkeen paloasemasta voisi tulla tarvittaessa myös nuoriso- ja pajatyön tiloja.”


Ystävällisin terveisin

Cecilia Veikkolainen ja Mats Fagerström
Tuusulan puolesta

Käsittelyvaiheet

Nuorisolautakunta 11.5.2017 § 17: Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 22.3.2018 § 20: Aloite käsitelty
Aloitevastaus lähetetty aloitteen tekijöille sähköpostitse 10.4.2018

Vastaus

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 22.3.2018

Hyrylän alueella kehitetään nuorten vapaa-ajan harrastetoimintaa ja – mahdollisuuksia osana alueellista nuorisotyötä. Nuorisotyö tavoittaa työmuodolla myös niitä nuoria, joita perinteinen nuorisotilatyö ei saavuttaisi. Toimintaan osallistumisen kynnystä on madallettu järjestämällä toimintaa siellä, missä nuoret jo luontaisesti ovat tai toisaalta sinne missä toimintaa on luonteva järjestää. Tilattoman nuorisotyön henkilöstöresurssi on tällä hetkellä 1 kokoaikainen nuoriso-ohjaaja, 2 osa- ja määräaikaista kerho-ohjaajaa (yhteensä n. 44/h/vko). Tämän lisäksi toiminnan järjestämiseen ja tukemiseen osallistuu tilanteen ja tarpeen mukaan muuta vapaa-aikapalveluiden henkilöstöä.

Hyrylän alueen nuorisotyö on hyödyntänyt olemassa olevia kunnan tiloja toiminnassaan nuorten toiveiden mukaisesti. Nuorisotyö on tavoittanut viime aikoina myös niitä nuoria, joilla ei välttämättä ole säännöllisiä harrasteita tai siihen liittyvää yhteisöä. Reagointiherkkyys nuorten aloitteille on mahdollistunut mm. tapaamalla nuoria erilaisissa heille luontaisissa toimintaympäristöissä. Toimintoja kehitettäessä otetaan erityiseen huomioon nuorten toiveista ja aloitteista nousevat ideat.

Hyrylän alueen ohjaajat ovat kohdanneet lähikouluissa tammi-maaliskuun aikana 400 nuorta.

Hyrylän nuorisotyön kiinteät toiminnat ovat SpurttiSportti tiistaisin Hyökkälän alakoulun liikuntasalissa sekä kirjaston nuortentila Einarissa perjantaisin (tavoitettu yhteensä 94 nuorta tammi-maaliskuun aikana). Kirjastoyhteistyönä toteutettiin myös Harry Potter-ilta, tapahtuma keräsi kirjastolle 140 henkilöä.

Liikunnallisia toimintamuotoja ovat olleet jäähallivuorot sekä erilaiset lajikokeilut. Ne ovat toteutettu helmi-maaliskuussa yhteistyössä mm. yhdistysten kanssa. Lajikokeilut haedong kumdo, ilmakivääri- ja jousiammunta keräsivät toiminnan pariin yhteensä 41 nuorta. Toimintapaikkoina ovat olleet urheilukeskus, uimahalli ja Jaakkolan koulu Keravalla. Lisäksi Keravan nuorisopalveluiden kanssa yhteiseen Messilän lasketteluretkeen osallistui 40 nuorta ja alueellisen nuorisotyön yhteiseen Reaktori-retkeen Helsinkiin 24 nuorta.

Hyrylän alueella on toteutettu tyttöjen teemalliset tapahtumaillat Lahelan Tertussa ja Riihikallion Kertsillä (tammikuu), anime-manga aiheinen Ichicon-tapahtuma (maaliskuu) ja lani-tapahtuma Lahelan Tertussa (helmikuu). Tapahtumat keräsivät yhteensä 98 nuorta.

Sosiaalista mediaa toiminnasta viestimiseen hyödynnetään Hyrylän alueen nuorisotyössä aktiivisesti, vuoden alusta käytössä instagram ja snapchat facebookin rinnalla. Nuorille luontaiset välineet ovat helpottaneet yhteydenpitoa myös yksittäisten nuorten kanssa.

Alueellinen nuorisotyö on onnistunut hyödyntämään olemassa olevia nuorisotiloja ja muita kunnassa olevia harrastuspaikkoja toiminnassaan jo kohtuullisen hyvin. Nuorisotyön sisältöjä kehitetään lähitulevaisuudessa mm. koulunuorisotyön (rakenne), ennaltaehkäisevän päihdetyö (mm. aukioloajat) ja tilojen kehittämisen (urheilukeskus ja kouluhankkeet) näkökulmasta. Etelä –Tuusulan alueelle on tulossa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen rakennushankkeita, joihin on mahdollista saada alueelle lisää tiloja nuorten iltakäyttöön tai rakentaa niiden yhteyteen nuorisotila.

                           

Päivitetty: 10.04.2018

« Takaisin