Ruotsinkylän koemetsän tulevaisuus

Aloite tehty:
12.10.2009
Aloitteen tekijä:
Niemi Reetta ja n. 450 muuta allekirjoittajaa
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Metsäntutkimuslaitoksen Ruotsinkylän koeaseman metsät ovat olleet tutkimuskäytössä vuodesta 1923.

Koemetsän alueella on tehty mittavaa ja pitkäaikaista tutkimustyötä.

Me allekirjoittaneet olemme olleet huolestuneita suunnitelmista, että tutkimuslaitoksen metsät tulisivat muuhun käyttöön.

Kyläläisten lähetystö kävi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan luona 1.7.2009 kertomassa toiveensa koemetsän säilyttämisestä edelleen tut-kimuskäytössä.

Vetoamme Tuusulan päättäjiin, että koemetsän tulevaisuus turvataan kaavoituksella ja myös maakuntakaavassa."

Lisäksi aloitteessa todetaan alueella suoritetun merkittävää metsäntutkimusta ja sen olevan tärkeä virkistysalue pääkaupunkiseudulla. Alueella on yli 100 puulajia ja yli 20 kilometriä myös virkistyskäyttöön erinomaisesti soveltuvia tutkimusreittejä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.10.2009 § 149: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 19.10.2009 § 545: Konsernipalvelujen kuntakehitykseen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 28.11.2011 § 550: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.12.2011 § 168: Aloite käsitelty

Vastaus

Tutkimusmetsän nykytila ja nykyinen käyttö

Metsäntutkimuslaitos on toiminut Ruotsinkylässä vuodesta 1923 lähtien. Tutkimusmetsä muodostaa aluetta halkovia teitä lukuun ottamatta yhtenäisen alueen, jonka metsämaan pinta-ala on n. 440 ha. Tutkimusmetsän alueella voimassa olevia kokeita tai koealoja on 358 ja osan kokeista on suunniteltu olevan voimassa ainakin vuoteen 2030 saakka. Tutkimustehtäviä varten metsään on rakennettu tiheä pienten metsäteiden ja polkujen verkko, joka palvelee hyvin myös alueen virkistyskäyttöä. Metsän erityispiirteistä johtuen alue on lähialueiden asukkaiden suosima ulkoilualue.

Ruotsinkylän tutkimusmetsä siirtyi vuoden 2008 alusta Metsähallituksen hallintaan. Tutkimusmetsä on kuitenkin edelleen Metlan tutkimuskäytössä Metsähallituksen ja Metlan yhteistyösopimuksen mukaisesti.

Tutkimusmetsien alueella on voimassa Tuusulan kunnanvaltuuston 11.11.1996 hyväksymä ja Ympäristökeskuksen 4.3.1998 vahvistama Ruotsinkylä - Myllykylä-osayleiskaava. Osayleiskaavassa alueet on pääosin osoitettu kaavamerkinnällä MTE-1 Maa- ja metsätalouden erityisalueeksi. Kaavamerkinnän mukaan alueet on varattu Metsäntutkimuslaitoksen tarpeita varten.

Kaavatilanne ja aluetta koskevat suunnitelmat

Alueella on myös voimassa Uudenmaan maakuntavaltuuston 14.12.2004 hyväksymä ja Ympäristöministeriön 8.11.2006 vahvistama Uudenmaan maakuntakaava. Maakuntakaavassa alueet on pääosin osoitettu virkistysalueeksi. Maakuntakaava ei ole voimassa yksityiskohtaisemman oikeusvaikutteisen kaavan alueella muutoin kuin näiden kaavojen muuttamista koskevien vaikutusten osalta.

Metsäntutkimuslaitoksen käytössä olevat Tuusulan Ruotsinkylän alueet ovat yhdyskuntarakenteeseen hyvin liittyviä alueita. Osa alueista rajoittuu olemassa olevaan, asemakaavoitettuun pientaloalueeseen (Riihikallio) ja osa olemassa olevaan, asemakaavoitettuun työpaikka-alueeseen (Maantiekylä). Nämä alueet on otettavissa yhdyskuntarakentamisen piiriin tehokkaasti, koska alueiden rakentamiseen tarvittava perusinfrastruktuuri sijaitsee alueiden välittömässä läheisyydessä. Riihikallion asuntoalueen laajenemisalueeksi kelpaavaa aluetta on noin 120 hehtaaria ja Maantiekylän osalta työpaikkarakentamiseen sopivaa aluetta on noin 110 hehtaaria. Loppuosa alueista on vaikeammin rakentamiseen hyödynnettävissä, johtuen aluetta halkovista liikenneväylistä, lentomelualueesta sekä pohjavesialueesta. Rakentamisen piiriin esitettävien alueiden ulkopuolisella alueella on merkittäviä mahdollisuuksia kuntalaisten virkistyskäytölle.

Edellä mainituista syistä johtuen Tuusulan kunta on halunnut selvittää, millä aikataululla Ruotsinkylässä sijaitsevan Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) tutkimusmetsän maita olisi mahdollista saada yhdyskuntarakentamisen piiriin. Kunnan kannalta asia on ajankohtainen Uudenmaan maakuntakaavan tarkistamisen ja kunnan kokonaisyleiskaavoitustyön 2040 vuoksi

Kunnan edustajat neuvottelivat asiasta v 2009 maa- ja metsätalousministerin kanssa ja sen jälkeen Maa ja metsätalousministeriön, Metsähallituksen ja Metlan edustajien kanssa. Tämän jälkeen neuvotteluja on käyty vuosittain. Neuvottelussa on sovittu, että alueen tulevasta käytöstä laaditaan yhteinen selvitys.

Kunnassa on käynnissä koko kunnan kattavan yleiskaavan 2040 laadinta. Kaavan pohjatyöksi on tehty erilaisia rakennemalleja ja niissä Ruotsinkylä on osoitettu yhdeksi vaihtoehtoiseksi yhdyskuntarakenteen laajenemissuunnaksi. Ruotsinkylän laajeneminen tukeutuisi pitkälti raideliikenteeseen. KUUMA-kuntien toimesta on tähän liittyen selvitetty lentoaseman ja pääradan yhdistävän lentoradan käyttöä myös lähiliikenteeseen ja mahdollisuutta sijoittaa yksi seisakkeista Ruotsinkylään

Metlan puolesta taas on käynnistymässä tutkimusmetsien evaluointi ja se tulee kattamaan kaikki tutkimuskohteet valtakunnassa. Evaluointi käynnistettäneen Etelä-Suomesta aikaisintaan vuonna 2012. Evaluoinnin tarkoituksena on suunnitella kenttäkokeiden ja tutkimusmetsien määrän ja laadun arviointi tutkimusmetsien tarkoituksenmukaiseksi mitoittamiseksi.

Tutkimusmetsän käyttöä koskevat erilaiset intressit käsitellään ja yhteen sovitetaan Uudenmaan maakuntakaavan tarkistuksen ja Tuusulan kunnan yleiskaava 2040 käsittelyn yhteydessä.

Päivitetty: 14.12.2011

« Takaisin