Maapoliittisen ohjelman tarkastelu

Aloite tehty:
08.10.2018
Aloitteen tekijä:
Sjöblom Ilmari
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kunnan voimassa oleva maapoliittinen ohjelma 2020 on hyväksytty valtuustossa 13.06.2011.

Edellinen valtuusto ei ohjelmaa tarkastellut.

Nykyisen valtuuston tulisi tarkastella voimassa olevaa, hyvää ohjelmaa ja saattaa se tukemaan nykyistä kuntastrategiaamme.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 8.10.2018 § 119: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 9.10.2018: Kuntakehitys ja tekniikan valmisteltavaksi
Kuntakehityslautakunta 31.10.2018 § 118: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 5.11.2018 § 387: Ehdotus Valtuustolle
Valtuusto 10.12.2018 § 159: Aloite käsitelty.

Vastaus

Tuusulan kunnan valtuustoryhmät ovat 7.5.2017 allekirjoittaneet pormestariohjelman, jonka pohjalta on laadittu kuntastrategia. Pormestariohjelman linjaus oli, että maapolitiikka on Tuusulassa linjakasta ja jatkamme nykyisellä maapoliittisella ohjelmalla tavoitteet päivittämällä koko vaalikauden. Kuntastrategian valmistuttua kaudelle 2018-2020 laadittiin vuodelle 2018 vuositavoitteet. Vuositavoitteita määritellessä oli pormestariohjelmasta johdettuna päämääränä, että jatkamme kunnan maapolitiikassa nykyisellä maapoliittisella ohjelmalla. Vuositavoitteisiin hyväksyttiin toimenpiteenä, että hiomme maapoliittisen ohjelman muotoiluja saadun palautteen perusteella ja viestimme, että mahdolliset muutokset eivät tuo olennaisia muutoksia itse maapolitiikkaan eikä maan hintatason voi olettaa nousevan. Näin maapoliittinen ohjelmamme tukee kuntastrategiaamme.

Tuusulan kunnan maapoliittiset periaatteet ovat kestäneet aikaa, joka hyvin vahvistaa käsitystä kunnasta luotettavana neuvottelukumppanina ja johdonmukaisena toimijana. Ohjelman pääperiaatteet, joilla kunta viestii kaavoittavansa ensisijaisesti vain omia maitaan ja hankkimalla niitä kaikilla Maankäyttö- ja rakennuslain suomilla keinoilla omistukseensa, viestii vahvasti jäntevästä maapolitiikan hoidosta. Kunta käyttää kaikille samoja valtuuston maapoliittisessa ohjelmassa hyväksymiä periaatteita sopiessaan maankäyttösopimuksia maanomistajien kanssa. Maapoliittisesta ohjelmasta on jouduttu vain harvoin poikkeamaan. Silloin on asia tuotu valtuuston erikseen päätettäväksi ja tällöin perustelujen on vaadittu olevan kunnan kokonaisetua ajatellen erittäin vahvat.

Palautetta maapoliittisen ohjelman ulkoasusta ja vaikealukuisuudesta on kuitenkin vastaanotettu monelta taholta. Maapoliittisen ohjelman muotoiluja onkin hyvä selkeyttää. Selkeyttämisellä on tarkoitus helpottaa ohjelman lukemista ja sen tulkintaa, ulkoasu saadaan visuaalisesti miellyttävämmäksi ja samalla palvelumme sekä elinvoimaisuutemme paranee. Maapoliittinen ohjelma tuodaan päätöksentekoon tämän valtuustokauden aikana eivätkä mahdolliset muutokset tuo olennaisia muutoksia itse maapolitiikkaan.

Päätös

Päivitetty: 18.12.2018

« Takaisin