Tuusula-lisän säilyttäminen

Aloite tehty:
12.10.2009
Aloitteen tekijä:
Östman Katri ja n. 500 muuta allekirjoittajaa
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me tuusulalaiset vanhemmat olemme huolissamme Tuusula-lisään suunnitelluista leikkauksista. Säästöehdotuksessa 140 euron suuruista alle 3-vuotiaiden kotona hoidettavien lasten kuntalisää ollaan leikkaamassa 40 euroa. 3-6-vuotiaiden kuntalisää ollaan lakkauttamassa kokonaan.

40 euroa ei ehkä tunnu kovin suurelta summalta, mutta yhden ihmisen palkan varassa elävien perheiden kukkarossa se kyllä tuntuu. Moni on myös suunnitellut hoitavansa 3-6 -vuotiaat lapsensa kotona kuntalisän turvin, mutta joutuvat aikaistamaan lastensa viemistä päivähoitoon.

Kuntalisän nykyinen tukitaso on tärkeää pitää nykyisellä tasollaan myös siitä syystä, että Tuusula-lisän myöntämisehdot eivät nykyisellään salli tuensaajalle mitään palkkatuloja, eivätkä muitakaan veronalaisia palkkioita/etuuksia. Jos tukisummiin joudutaan kuitenkin kajoamaan, tulisi Tuusula-lisän ehtoja väljentää samassa yhteydessä niin, että osittainen työssäkäynti sallittaisiin.

Kuntalisään suunnitellut leikkaukset eivät mielestämme myöskään sovi Tuusulan mainostamaan teemaan "Ihmisen kokoinen Tuusula" eikä Tuusulan lapsiperheystävälliseen imagoon. Osalle perheistä Tuusula-lisä on voinut olla yksi syy valita Tuusula asuinpaikakseen.

Me allekirjoittaneet emme hyväksy aiottuja leikkauksia Tuusula -lisään.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 12.10.2009 § 151: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 19.10.2009 § 547: Kasvatus- ja sivistystoimialalle valmisteltavaksi
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 27.01.2010 § 6: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus15.02.2010 § 84: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 22.3.2010 § 28: Aloite käsitelty

Vastaus

Aloitteen esille nostamat asiat käsiteltiin Tuusulan kunnan vuoden 2010 talousarvion laatimisen yhteydessä.

Tuusulan kunnan valtuusto päätti kokouksessaan 16.11.2009 varata 3-6- vuotiaiden kotihoidon tuen jatkamiseksi 200.000 euron määrärahan. Määrärahan turvin 3-6-vuotiaiden tuki voidaan pitää vuoden 2009 tasolla. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti käyttösuunnitelman yhteydessä osoittaa määrärahalisäyksen varhaiskasvatuksen tulosyksikköön.

Aloitteessa esitetyn lisäksi alle 3-vuotiaiden kotihoidon tuen kuntalisän perusteita muutettiin talousarvion yhteydessä. Perusteita muutetaan siten, että ansiotyön ja elinkeinon harjoittaminen sallitaan hoitovapaan aikana.

Talousarvioprosessin aikaisemmissa vaiheissa esitetyt leikkaukset eivät toteutuneet, joten kunnanvaltuuston hyväksymän talousarvion ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan hyväksymän käyttösuunnitelman voidaan katsoa olevan aloitteessa esitettyjen tavoitteiden mukaisia.

Päätös

Päivitetty: 26.03.2010

« Takaisin