Apulaispormestareiden osallistumisen rajoittaminen oman vastuualueensa lautakuntien kokouksiin

Aloite tehty:
31.05.2021
Aloitteen tekijä:
Pasi Huuhtanen, Veijo Viiru
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Hallintosäännössä apulaispormestareiden osallistuminen on rajattu vastuualueidensa lautakuntien kokouksiin. Kuluneella valtuustokaudella on kuitenkin ollut havaittavissa kokouspalkkioiden metsästämistä muistuttavaa käyttäytymistä. Ohjeistus apulaispormestareiden osallistumisoikeudesta onkin syytä rajata vastuualueensa lautakuntien kokouksiin kuten hallintosäännössä yksiselitteisesti on jo kirjattu

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 31.5.2021 § 73: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 1.6.2021: Kuntatoimialan valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 14.6.2021 § 234: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 28.6.2021 § 86: Aloite käsitelty

Vastaus

Hallintosäännön 113 §:ssä on todettu seuraavasti:

"Toimielimen jäsenten ja esittelijän lisäksi toimielimen kokouksessa on läsnäolo- ja puheoikeus 

===

- pormestarilla, apulaispormestarilla ja kansliapäälliköllä muiden toimielinten kokouksessa, ei kuitenkaan tarkastuslautakunnan eikä valtuuston tilapäisen valiokunnan kokouksessa eikä vaalilaissa säädettyjen vaalitoimielinten kokouksissa."

Apulaispormestarien tehtäviä on määritelty hallintosäännön 4.2 §:ssä. Sen lisäksi apulaispormestarit toimivat tiiviisti poliittisen johtamisen ja viranhaltijavalmistelun yhdyspinnassa mm. poliittisessa johtoryhmässä.  Apulaispormestarin rooli on laajempi kuin lautakunnan puheenjohtajan rooli. Sen vuoksi ei ole tarkoituksenmukaista rajoittaa hallintosäännön 113 §:ssä määriteltyä apulaispormestarin puhe- ja läsnäolo-oikeutta toimielinten kokouksissa.

Päätös

Päivitetty: 02.07.2021

« Takaisin