Maksuttomat liikuntapalvelut omaishoitajille

Aloite tehty:
03.10.2022
Aloitteen tekijä:
Tuusulan Perussuomalaiset ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

"Omaishoitajat ovat korvaamaton voimavara kunnille. He tekevät arvokasta työtä koko sydämellään ja pienellä korvauksella rakkaittensa eteen. He ovat keskeinen osa palvelujärjestelmää. Ilman heidän panostaan sosiaali- ja terveydenhuolto kuormittuisi täysin kestämättömästi. Kuntien on siksi tärkeää panostaa omaishoitoperheiden tukemiseen.

Omaishoitajien tekemä raskas ja arvokas työ ei kuitenkaan saa yhteiskunnalta ansaitsemaansa kiitosta, vaikka käytännössä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta romahtaisi ilman omaishoitajia.

Monissa kunnissa omaishoitajien jaksamista, virkistäytymistä ja terveyden ylläpitämistä edesautetaan maksuttomilla liikuntapalveluilla. Ensi vuoden alusta alkaen myös Helsinki tarjoaa kaupunginvaltuutetun aloitteesta omaishoitajille maksuttomat liikuntapalvelut kaupungin uimahalleissa, kuntosaleilla ja liikuntaryhmissä. Tämä on hieno aloite ja ele omaishoitajien työn arvostamiseksi, josta Tuusulassa pitäisi ottaa mallia. Kunnassamme on tällä hetkellä 103 omaishoitajaa yli 65-vuotiailla. Omaishoitajuus tuo valtavat säästöt kunnille. Kotihoito on usein edullisempaa kuin laitoshoito. On laskettu, että yhteiskunta säästää omaishoidon ansiosta arviolta 5 miljardia euroa vuodessa.

Edellä olevan perusteella ehdotan, että Tuusulan kunnan omaishoitajat saavat maksuttomat liikuntapalvelut kaupungin uimahalleissa, kuntosaleilla ja liikuntaryhmissä."

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 3.10.2022 § 129: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 4.10.2022: Sivistyksen hoidettavaksi
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 17.11.2022 § 98: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 19.12.2022 § 461: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 6.2.2023: Aloite käsitelty

Vastaus

Aloitteen ehdottamiin toimenpiteisiin ryhdytään ja maksuttoman liikunnan ohjeet omaishoitajille julkaistaan uimahallin verkkosivuilla joulukuun puoleen väliin mennessä ja ne astuvat voimaan julkaisun jälkeen. Palvelua kehitetään toiminnasta saatujen kokemusten pohjalta.  

 

Päätös

Päivitetty: 10.02.2023

« Takaisin