Lumen ajo ja uudet kaavoitetut alueet

Aloite tehty:
07.03.2022
Aloitteen tekijä:
Anu Åberg / Tuusulan Keskustan, RKP:n ja Tuusulan Puolesta -valtuustoryhmät
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Allekirjoittaneet ryhmät ehdottavat, että jatkossa Tuusulan kaavoituksessa otettaisiin huomioon, että uusilta kaava-alueilta (erityisesti asuinalueet) lunta ei tarvitsisi ajaa pois. Tämän vuoden tyyppiset talvet tuskin tulevat poistumaan, joten jotta saataisiin aurattu lumi mahtumaan ilman ylimääräistä lumen poisajoa, tulisi huomioida katujen ja niiden reuna-alueiden leventämiset ja mahdolliset lumen lähiläjitysalueet (kts. liite). Aurauslumille tulee olla tilaa. Kaavoituksen tulee suunnitella asia siten, että tekninen toimi voi sen näin toteuttaa. Molemmat kuuluvat kuntakehityksen sateenvarjon alle, joten peräänkuulutamme tässä toimialojen yhteistyötä.

Lumen pois ajo on sekä epätaloudellista että epäekologista ja aiheuttaa asuinalueilla turhaa raskaan liikenteen ajoa. Se on täysin turha toimenpide, jos se on kaavoituksessa huomioitu ja näillä leveysasteilla se olisi syytä huomioida. Samalla asia tulee huomioida hulevesi- ja viemäröintiratkaisuissa. Olemme nähneet jo hurjia sademääriä, joten lumien sulaminen ja sadevedet on joka tapauksessa otettava huomioon.

Jos Tuusula todella tavoittelee hiilijalanjäljen vähentämistä ja sitä kautta vastuullisuutta ympäristöstä niin se ei synny yhdestä isosta purosta vaan lukuisista pienistä puroista.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 7.3.2022 § 31: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 8.3.2022: Kasvu ja ympäristö -toimialueen valmisteltavaksi
Kuntakehityslautakunta 20.9.2023 §88: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 25.9.2023 § 379: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 9.10.2023 § 140: Aloite käsitelty

Vastaus

Uusia alueita,​ kuten Lahela III tai Koillis-​Hyrylän aluetta,​ suunnitellessa laaditaan alueelle yleissuunnitelma tai osayleiskaava,​ jossa tutkitaan kyseisen alueen maankäyttöä ja laaditaan katualueiden osalta mm. katualueiden yleissuunnitelmat. Katualueiden yleissuunnitelmissa ratkaistaan liikenteen,​ jalankulun ja pyöräilyn,​ kunnallistekniikan,​ liikennemerkkien ja valaistuksen vaatimat tilavaraukset sekä tilavaraukset istutuksille,​ hulevesille ja lumitilalle. Tilavaraukset esitetään katupoikkileikkauksissa. Tämä työ laaditaan kaavoituksen,​ kunnallistekniikan ja Tuusulan Veden kanssa yhteistyössä,​ eri näkökulmien tavoitteita yhteensovittaen. Alueiden suunnittelu ei ole yksinomaan tekniikan ja huollon suunnittelua,​ vaan myös asumisviihtyisyys tulee huomioida. Tasapainon hakeminen riittävän väljän,​ mutta tarpeeksi tiukan katualueen suhteen onnistuu vain tarkalla katujen suunnittelulla.

Tuusulassa on ollut tilapäinen maankäytön ja liikennesuunnittelun työryhmä,​ joka on antanut ohjeita lumitilojen huomioimisesta pientaloalueilla. Esimerkiksi päättyvillä kaduilla tulisi niiden päihin jättää puistoaluetta tms. jonne lumen voi läjittää tai ainakin kevyen liikenteen yhteys jota kautta lumen voi työntää pois ja kiinteistöjen on osoitettava lumitilat tonteillaan.

Tuusulassa lumitilan mitoitus perustuu lähtökohtaisesti väyläviraston ohjeeseen 16/2021 Tien poikkileikkauksen suunnittelu 21.12.2021. Uusia katuja suunniteltaessa lähtökohtana on,​ että lumitila mitoitetaan aurattavan leveyden mukaan niin että normaalina talvena lunta ei olisi tarve kuljettaa pois. Tilanteesta riippuen tämä tila ei välttämättä riitä runsaslumisten talvien lumimäärälle. Poikkeustilanteet eivät ole tilavarauksien lähtökohta ja täten tulevaisuudessakin lunta joudutaan mahdollisesti kuljettamaan asuinalueilta pois.

Jos katualueiden hulevesien imeyttämiselle ei ole estettä,​ kuten pohjavesialueilla,​ voidaan hulevesien viivyttämisalueita käyttää katutilan vehreyden lisäämiseen ja talvella lumitilana. Kuitenkaan varautuminen suuriin lumitiloihin ei ole kaavatalouden tai yhteiskunnallisesti mielekästä,​ sillä tarpeettoman leveät katutilat ovat pois korttelimaasta ja viheralueista ja vaativat myös huoltoa,​ kuten heinien niittämistä tai roskien siivousta.

Päätös

Päivitetty: 16.10.2023

« Takaisin