Lapsiperheiden kotipalvelut osaksi ennaltaehkäisevää perhetyötä

Aloite tehty:
03.12.2008
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Aloite kunnanhallitukselle: Lapsiperheiden kotipalvelu osaksi ennaltaehkäisevää perhetyötä
Sosiaalihuoltolain 2§ mukaan kunnan tehtävänä on tarjota lapsiperheille kotipalvelua tilanteessa, jossa perheen toimintakyky on tilapäisesti ja lyhytaikaisesti alentunut.
Kuluvan vuoden aikana on valtakunnallisesti havahduttu siihen, että lapsiperheiden kotiapu on n. viidentoista vuoden aikana vähentynyt radikaalisti.
Etelä-Suomen lääninhallitus on myös kiinnittänyt yllämainittuun asiaan huomioita ja havainnut puutteellisuuksia palvelujen riittävyydessä myös Tuusulassa ja antanut kunnalle huomautuksen asian johdosta syksyllä 2008.
Uuden lastensuojelulain tavoitteena on ehkäisevien palvelujen lisääminen. Tuusulassa lastensuojelun perhetyön olemassa olevat resurssit kohdentuvat ymmärrettävästi pääsääntöisesti lastensuojelun avohuollon tukitoimiin.
Kenen tahansa lapsiperheen elämässä voi kuitenkin tulla ennalta -arvaamattomia tilanteita, joissa normaali elämä uhkaa suistua raiteiltaan ja perheen voimavarat loppuvat. Tällöin lapset usein kärsivät eniten. Näissä tilanteissa kotipalvelun perhetyöntekijän on mahdollista tehdä ennaltaehkäisevää työtä juuri oikea-aikaisesti. Nimittäin paitsi käytännön apu tilanteessa, jossa perhe ei koe selviytyvänsä yksin, myös tietoisuus siitä, että voi kysyä ja jopa saada apua, antaa uskoa ja voimia yrittää ja jaksaa vaikeankin elämänvaiheen yli.
Edellä mainittuihin tilanteisiin voivat joutua:
- vauvaperheet
- monikkoperheet
- perheet, jotka tarvitsevat apua raskauden tai synnytyksen johdosta
- perheet, joissa on äkillisesti muuttunut perhetilanne ( mm. sairaus, kuolema, avio/avoero tai erouhka, perheväkivalta)
- muut perhetilanteet, joissa perheet tarvitsevat tilapäisesti tai lyhytaikaisesti tukea.

Lapsi- ja perheasiainneuvosto esittää, että Tuusulassa lasten ja perheiden kanssa toimivilla eri toimialoilla ryhdytään pikimmiten toimiin resurssien lisäämiseksi siten, että perhetyöntekijöiden määrää lisätään siinä määrin, että perhetyössä on mahdollista eriyttää työntekijät, jotka työskentelevät:
1. lastensuojelun tukitoimissa
2. matalan kynnyksen perhetyössä (pieni huoli jo herännyt esim. neuvolassa tai päivähoidossa)
3. lapsiperheiden kotipalvelussa
Ennaltaehkäisevän työn tuloksellisuuden edellytyksenä on lasten ja perheiden kanssa toimivien tahojen yhteistyö ja perhetyön koordinointi.

Käsittelyvaiheet

3.12.2008: Sosiaalitoimen valmisteltavaksi.
11.3.2009/§27 Sosiaali- ja terveyslautakunta.
21.4.2009/§ 37 Sosiaali- ja terveyslautakunta: Aloite käsitelty

Vastaus

Sosiaali- ja terveyslautakunta on antanut aloitteeseen selvityksen ja katsoo lapsi- ja perheasiainneuvoston 26.11.2008 tekemän aloitteen tulleen käsitellyksi.

Selvitys on luettavissa oheisesta linkistä.

Päätös

Päivitetty: 29.07.2011

« Takaisin