Päivänkakkarat, sinikellot, perhoset ja pölyttäjät tienvarsille

Aloite tehty:
03.04.2023
Aloitteen tekijä:
Nieminen Eeva-Liisa ja useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kunta huolehtii hallinnassaan olevien teiden aurauksista ja tienvarsien siisteydestä. Kunnossapito annetaan kilpailun perusteella urakoitsijoille. Jo vuosia, jopa vuosikymmeniä on käynyt niin että maaseudun teiden kauniit päivänkakkarat ja sinikellot niitetään silloin kun ne ovat kauneimmillaan eli juhannuksen tienoilla. Tätä on tehty vuodesta toiseen pyynnöistä huolimatta. Vähitellen päivänkakkarat ja sinikellot ovat miltei kadonneet. Kun maailman ja Euroopan laajuisesti on havahduttu pölyttäjien katoon, joka puolestaan uhkaa jo viljasatoja ja ruokaturvaa, valtakunnallisesti on annettu suosituksia väylävirastolle teiden varsien niitosta. Nämä pohjautuvat tieteelliseen tietoon. Ehdotan että kunta rajoittaa niittojen määrää, ja ajoittaa ne loppukesään, jolloin kukat ovat jo kehittäneet siemenensä. Samalla kukat ilahduttavat sekä ihmisiä että pölyttäjäperhosia ja muita hyönteisiä. Se edellyttää selkeitä muutoksia urakkasopimuksiin ja pohdintaa mikä on tärkeää. Risteysalue on näkyvyyden takia erilainen kuin jo valmiiksi nopeusrajoitetut vähän käytetyt tiet. Esimerkiksi jos kaikki urakat annetaan yhdelle urakoitsijalle, hän on aloittanut jo alkukesästä, että ehtii tehdä kaiken.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 3.4.2023: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 4.4.2023: Kasvu ja ympäristö -toimialueen valmisteltavaksi (viherpalvelut)
Tekninen lautakunta 16.5.2023 §64 Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 5.6.2023 §244: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 19.6.2023 §97: Aloite käsitelty

Vastaus

Kunnossapitoyksikön vastaus aloitteeseen:

Katujen kunnossapito on hoitanut omana työnä sekä ostanut palveluna katujen piennarniittoja kaksi niittokierrosta kesäkaudella. Lisäksi vuonna 2022 OSBU rahoituksella kuntalaisten toiveesta niitettiin asutusalueiden piantareet vielä kolmannen kerran,​ jotta estettäisiin espanjansiruetanoiden leviäminen kotipuutarhoihin. Näkemäalueiden lisäniittoja ovat toivoneet tiellä liikkujat liikennetuvallisuuden parantamiseksi sekä yleensä lisäniittoja pujoille allergiset kuntalaiset altistumisen vähentämiseksi.

Kunnossapitoyksikkö esittää,​ että asuinalueiden ja näkemäalueiden piennarniitot tehdään kuten ennenkin,​ kaksi kertaa kesässä ja taajamien ulkopuolisten alueiden kunnan hoidossa olevien maanteiden piennarniitot tehdään kerran kesässä heinäkuun alusta alkaen,​ kukkien kukittua.

Päivitetty: 12.10.2023

« Takaisin