Peruskoulujen järjestyssääntöjen päivittäminen

Aloite tehty:
29.05.2023
Aloitteen tekijä:
Sipiläinen Johanna / Perussuomalaisten valtuustoryhmä
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Älypuhelimet häiritsevät opiskelijoiden koulunkäyntiä, mutta opettajilla ei ole nykylainsäädännön puitteissa valtuuksia vaatia oppilasta luovuttamaan mobiililaitteensa hallintaa, kerätä puhelimia oppituntien eikä välituntien ajaksi tai kieltää mobiililaitteiden tuomista oppilaitokseen. Oikeus ottaa haltuun oppilaan omaisuutta rajoittuu ainoastaan aineisiin tai esineisiin, jotka voidaan määritellä oppilaalle itselleen tai muille kouluyhteisön jäsenille vaarallisiksi tai joilla vakavasti häiritään opetusta ja samalla muiden oppimista. Opetushallituksen mukaan koulujen järjestyssäännöissä on kuitenkin mahdollista kieltää mobiililaitteiden käyttö oppitunneilla.
Lapset eivät tarvitse puhelimia peruskoulussa koulupäivän aikana (pois lukien terveydelliset syyt, kuten verensokerin seurannan sovellus diabeetikoilla). Kouluilla on sitä varten opiskelijoiden käytössä tabletit ja tietokoneet. Sen sijaan lapsille pitää antaa opiskelurauha ja tilaa oikeiden ihmissuhteiden kehittymiselle.

Edellä olevan perusteella ehdotan, että kaikkien Tuusulan kunnan peruskoulujen järjestyssäännöissä linjataan, ettei oppilaan henkilökohtainen mobiililaite saa olla oppitunneilla esillä, ellei sitä käytetä opetustarkoitukseen. Oppilaitokset säännöissään edellyttäisivät, että mobiililaitteet ovat häiriötä aiheuttamattomassa tilassa (äänettömällä sekä värinä-, valo- ja muut toiminnot on asetettu pois käytöstä) opetuksen aikana. Opetusta häiritsevänä voidaan kieltää myös kuvan ja äänen lähettäminen suoratoistona (ns. livestream) oppitunnilta ilman opetukseen liittyvää syytä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 25.5.2023: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Johtoryhmä 6.6.2023: Sivistys -toimialueen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja sivistyslautakunta 22.11.2023 §115: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 8.1.2024 § 15: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 5.2.2024 § 12 : Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnan koulut valmistelevat koulun järjestyssäännöt ja niistä päättää Tuusulan kunnan hallintosäännön mukaan sivistysjohtaja. Järjestyssäännöt päivitetään tarpeen vaatiessa ja ne käydään läpi henkilöstön ja oppilaiden kanssa lukuvuoden alussa. 

Koulun järjestyssäännöissä ei voida kokonaan kieltää mobiililaitteiden tuomista kouluun,​ mutta järjestyssäännöillä voidaan rajoittaa mobiililaitteiden käyttöä opetuksen aikana. Oppitunnilla voidaan sallia opetukseen liittyvä käyttö,​ mutta häiritsevä käyttö voidaan kieltää järjestyssäännöissä. 

Välitunneilla mobiililaitteen käyttöä ei voida täysin kieltää,​ mutta silloinkin häiritsevään käyttöön koulun tulee puuttua. Jos koulu rajoittaa mobiililaitteen käyttöä välitunnilla,​ sen tulee huolehtia,​ että oppilaalla on mahdollisuus ottaa yhteys esimerkiksi huoltajiinsa kiireellisessä asiassa.  

Eduskunnan oikeusasiamies antoi kännyköiden poiskeräämisestä ratkaisun 2020. Ratkaisu kiinnittää huomiota perusopetuslain noudattamiseen. Kännykkäparkkia voidaan käyttää,​ jos se perustuu vapaaehtoisuuteen. Oppilaaseen ei voida kohdistaa kurinpitokeinoja pelkästään siitä syystä,​ jos hän ei laita kännykkää kännykkäparkkiin. 

Oppilaalla on oltava myös päivän aikana mahdollisuus pitää tarvittaessa itse yhteyttä huoltajaansa. Jos oppilas ei tuo laitetta parkkiin,​ se laitetaan esimerkiksi omaan reppuun tai taskuun. Kännykällä ei saa häiritä tunnilla omaa eikä muiden oppimista. Jos oppilas ei kehotuksesta huolimatta laita laitetta pois,​ opettaja voi sen poistaa. Järjestyssääntöjen kiellon tai opettajan kehotusten vastaisesta toiminnasta voidaan käyttää kasvatuskeskustelua tai kurinpitokeinoja. 

Sivistystoimi katsoo,​ että koulut valmistelevat järjestyssääntönsä opetushallituksen ohjeen mukaisesti ja aloitteessa esiin tuodut asiat huomioidaan valmistelussa. Toimialan näkemyksen mukaan ei ole kuitenkaan tarkoituksenmukaista määritellä erikseen sanamuotoa,​ jolla kirjaus varmistetaan. Katsomme nykyisten opetushallituksen ohjeiden ja koulun järjestyssääntöjen vastaavan riittävästi aloitteessa esiin tuotuihin asioihin. 

Päivitetty: 09.02.2024

« Takaisin