Sula III työpaikka-alueen esirakentamisen ja kunnallistekniikan sekä lisä- ja muutostöiden yhteydessä löytyneet pilaantuneet maat

Aloite tehty:
11.12.2023
Aloitteen tekijä:
Tuija Reinikainen / useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Tuusulan kunta on kilpailuttanut Sula III rakennusurakan 5/2023. Urakka käsittää Sula III asemakaava-alueelle suunnitellun työpaikka-alueen esirakentamisen, katujen ja muun kunnallistekniikan rakentamisen ja rakentamisen edellyttämät esirakennustyöt, pilaristabiloinnin. Esirakennustöiden aikana on ilmennyt, että kaavan mukaisilta katualueilta on löytynyt pilaantuneita maita, joiden pitoisuudet ylittävät ohjearvot. Maaperässä n. 1m…1,5 m syvyydessä on jätettä ilmeisesti paljon enemmän, kuin mitä viranomaisten tiedossa on.

Esitämme, että Tuusulan kunta ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskus selvittävät koko kyseisen alueen pilaantuneiden maiden laajuuden välittömästi. Selvitys pitää käynnistää helmikuun 2024 loppuun mennessä ja sen etenemisestä tulee raportoida kunnanvaltuustoa. Kustannuksista aiheutuvat vastuukysymykset alueen omistajan ja kunnan välillä pitää selvittää välittömästi.

Kunnan ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen on otettava huomioon myös alueen pilaantuneiden maiden mahdolliset ympäristö- ja terveyshaitat alueen pohjavesiin ja lähiympäristöön. Selvitykseen tulee sisällyttää myös arvio ympäristöhaitoista ko. alueen lähellä oleville muille maa-alueille ja pohjavesialueille sekä riskeistä kuntalaisten terveydelle.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.12.2023 § 182: Aloite vastaanotettu
Johtoryhmä 12.12.2023: Kasvu- ja ympäristö-toimialueen valmisteluun

Päivitetty: 15.12.2023

« Takaisin