Kuulemisen vaikuttavuuden raportointi, aloite

Aloite tehty:
11.12.2023
Aloitteen tekijä:
Nieminen Eeva-Liisa
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Kaavoitushankkeisiin, kouluverkon muuttamiseen ja moneen ympäristön tilaa sivuavaan hankkeeseen sisällytetään asukkaiden kuuleminen. Monet asukkaat tarttuvat tähän mahdollisuuteen, perehtyvät aineistoihin ja esittävät mielipiteensä usein hyvinkin perusteellisesti. Nyt kuitenkin on enemmänkin säännönmukaisesti ilmennyt, että asukkaiden käsityksiä, mielipiteitä ja perusteluja ei oteta huomioon, vaan suunnitelmat etenevät kuten on alusta lähtien suunniteltu. Tämä ei ole demokraattista, osallistavaa ja kuuntelevaa.
Ehdotan, että luodaan kuulemisen ja osallistumisen vaikutusten raportointikertomus. Siihen kirjataan jokainen kuuleminen, koonti asukaspalautteen määristä ja excel-taulukko, jossa näkee valitulla asteikolla, vaikkapa 1-5, ensinnäkin, mitkä ovat asukkaiden haluamat muutokset ja kuinka mielipiteillä on ollut vaikutusta: ei ollenkaan, vähän, jonkin verran, melko paljon, paljon. Eli jokaisen mielipiteen kohdalla kirjataan jokin luku, ja esitetään taulukko tuloksista. Myös tulee ilmoittaa kuinka moni mielipide vastustaa kyseistä toimenpidettä ja miltä osin. Myös aloitteiden kohdalla tulee tehdä vastaava kertomus.
Nämä kertomukset voidaan esittää erillisenä vuosittaisena raporttina. Osallistamisesta ja kuulemisesta on turha puhua, ellei niillä ole vaikutusta. Tämä vieraannuttaa asukkaita kunnan päätöksenteosta ja politiikasta ja luo kielteistä suhtautumista kuntaan. Toisaalta asukkaiden kuulemisen ottaminen huomioon luo positiivista mielikuvaa kunnasta.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.12.2023: Aloite vastaanotettu
Johtoryhmä 12.12.2023: Kasvu- ja ympäristö-toimialueen valmisteluun

Päivitetty: 15.12.2023

« Takaisin