Ohjelma koulukiusaajille, aloite

Aloite tehty:
15.04.2024
Aloitteen tekijä:
Laura Vaarnas / useat muut valtuutetut
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Vireillä

Ehdotan, että Tuusulassa otetaan kouluissa käyttöön konkreettinen ohjelma koulukiusaajille. Ohjelmaan  jokainen kiusaaja osallistuu vanhempiensa kanssa, jolloin perheen sitoutuminen edistää tilanteen  ratkaisemista sekä avun ja muutoksen saamista kiusaajan häiriökäyttäytymiseen.   

Idean ”äiti” on Riitta Rönkkö Lempäälästä, joka on tämän ideansa julkaissut sosiaalisessa mediassa  
(Facebook, Riitta Rönkkö 4.4.2024   
https://www.facebook.com/riitta.ronkko.5/posts/pfbid02FNq1PVAMkjMsvX45hRKpP8jEp5y8Y7tkgPDAwSB ybmSB2G6Ba7DMbBVpEwTkudFrl )  

Tämän idean pohjalta esitän, että Tuusula sivistyksen kärkikuntana valmistelee tämän vuoden aikana tuusulalaisen mallin ja ottaa käyttöön ohjelman koulukiusaajille. Ohjelmalle varataan rahoitus Tuusulan  kunnan budjetista viimeistään alkaen vuodesta 2025.  

Ohjelma voi sisältää kiusaajalle ja hänen vanhemmilleen esimerkiksi 5-10 kertaa ammattilaisten kanssa käytäviä keskusteluita, psyykkistä kartoitusta kiusaamiseen johtavista syistä ja taustoista, empatian kyvyn  kartoitusta ja opettamista kiusaajalle. Tavoitteena on pureutua siihen ongelmaan, joka saa lapsen  kiusaamaan toisia. Selvitystä toiminnan juurisyistä; onko kyse huomiontarpeesta, pelosta tulla itse  syrjäytetyksi vai jostain muusta. Ja lopulta apua myös kiusaajalle itselleen. Tehdään selväksi kouluissa, että kiusaamisella on seuraukset ja kiusaamisen jatkaminen ei ole hyväksyttävää. Tähän ohjelmaan joutuu jokainen, joka kiusaa toista. Sillä lapsi, joka kiusaa on avun tarpeessa.   

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 15.4.24 § 48: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi

Päivitetty: 16.04.2024

« Takaisin