Mononatriumglutamaatin (E621) käytön lopettaminen kunnan kouluissa, päiväkodeissa ja muissa laitoksissa

Aloite tehty:
01.02.2010
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Kuntalaisaloite mononatriumglutamaatin käytön lopettamisesta Tuusulan kouluissa, päiväkodeissa sekä muissa laitoksissa
Mononatriumglutamaatin E621 (tuoteselosteissa saattaa olla myös nimellä MSG eli monosodiumglutamate) on todettu aiheuttavan vatsakipuja, päänsärkyä, migreeniä, masennusta ja astma-oireita. Nyt epäillään tämän synteettisen aineen aiheuttavan myös liikalihavuutta.

Glutamaatti on aminohappo, jota elimistö itsekin muodostaa. Se on keskushermoston yksi tärkeimpiä kiihottavia välittäjäaineita ja joka siirtää ärsykkeitä hermosolusta toiseen. Hermosolujen kalvoilla - uusien tietojen mukaan myös muiden solujen kalvoilla - on erityyppisiä glutamaatin sitoutumiskohtia (reseptoreita), joista useimmat säätelevät ionien kulkua solukalvon läpi ja siten aiheuttavat hermosolujen ärtymisen. Glutamaatti ja sen sitoutumiskohdat osallistuvat myös hermosolujen kasvuun ja erilaistumiseen, liikkeiden säätelyyn, oppimiseen ja muistiin sekä tunne-elämyksiin. Glutamaatin on todettu aiheuttavan riippuvuutta.

Glutamaattia esiintyy luonnossakin. Luontaista glutamaattia on esimerkiksi saksanpähkinöissä, tomaateissa, parsakaalissa, sienissä, pavuissa, parmesaanijuustossa ja äidinmaidossa.
Synteettinen natriumglutamaatti ja em. esimerkiksi tomaateissa esiintyvä, luontainen glutamaatti eivät ole kuitenkaan sama asia.

Synteettisestä E621:stä on kiistelty jo vuosikymmeniä sen aiheuttamien erilaisten oireiden vuoksi.
Natriumglutamaatin aiheuttamia mahdollisia oireita:
Päänsärky, migreeni
Huimaus
Astmaoireet
Hengenahdistus
Vatsakivut
Kasvojen punoitus
Suolisto-ongelmat
Lihas- ja nivelkivut
(Lähteet: EVIRA, Migreeniyhdistys, HUS, Antioksidanttiklinikka)

Aineelle voi myös allergisoitua. E621 kiellettiin vauvojen ja pikkulasten ruoista lähes 15 vuotta sitten, mutta esimerkiksi kouluruoassa aine on yhä yleisesti käytetty mauntehostaja.
On huolestuttavaa , että suomalaiset koululaiset joutuvat nauttimaan synteettistä glutamaattia päivittäin, vaikka ihan yleisessä tiedossa on, ettei glutamaattia suositella etenkään lapsille.
Ei meistä aikuisistakaan kukaan tarvitse synteettistä glutamaattia , maailmahan on täynnä aitoja, herkullisia mausteita.
Teollisuuden käyttämä, synteettinen E621 on kannattavaa bisnestä, sillä se on helppo ja halpa tapa saada teollisen prosessin heikentämiin raaka-aineisiin makua. Lisäksi E621 sitoo tehokkaasti vettä itseensä. Tuotteeseen lisätyllä vedellä ruokaan saadaan helposti lisää painoa ja näin tuotteesta voidaan pyytää isompi hinta.
Espoon kouluissa on otettu käyttöön E621-vapaa ruokalista viime syksynä. Espoon koulutoimenjohtaja Minna Ahola päätti, ettei riskejä enää oteta ja siksi E621:n käyttö lopetetaan.

Espoossa on laskettu että kallein muutos annosta kohden on ollut 0.01 senttiä ja hinta tasaantuu vielä tästäkin kun koko reseptiikka tarkastetaan. Eli Espoon kokemuksen mukaan kouluruoan hinta ei juurikaan nouse.
Esitän että Tuusulan kunta lopettaa mononatriumglutamaatin (E621) käytön kunnan kouluissa, päiväkodeissa sekä muissa laitoksissa.

Tuusulassa 1.2.2010


Käsittelyvaiheet

3.2.2010: Ruokahuoltopäällikön valmisteltavaksi
22.3.2010 valtuusto: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
29.3.2010 kunnanhallitus: Ruokapalveluihin valmisteltavaksi
24.5.2010 § 267: Ehdotus valtuustolle
14.6.2010 § 76: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulan kunnan ruokapalveluissa valmistetaan kastike-, laatikko-, pata- ja keittoruoat itse raaka-aineista, joista pääosa ei sisällä mononatriumglutamaattia. Valmiiksi marinoituja tuotteita ei ole käytössä.

Ruokapalvelujen käyttämissä elintarvikkeissa aromivahvennetta ovat sisältäneet valmispyörykät, liha- ja liemivalmisteet, mutta koska elintarviketeollisuus laajentaa koko ajan E621-vapaiden tuotteiden valikoimaa, ruokapalveluissa on siirrytty käyttämään niitä mm. makkaroiden, leikkeleiden ja pyöryköiden osalta.

Liemivalmisteissa käyttöä vähennetään sitä mukaan kuin E 621- vapaita tuotteita tulee markkinoille ja ruokien reseptiikka saadaan uusittua.

Tarkoitus on, että Tuusulan kunta lopettaa mononatriumglutamaatin käytön kokonaan vuoden 2010 loppuun mennessä.

Päätös

Päivitetty: 22.06.2010

« Takaisin