Terveyttä edistävä painonpudotuskampanja

Aloite tehty:
01.02.2010
Aloitteen tekijä:
Nieminen Eeva-Liisa
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Meneillään oleva nerokas kampanja Läskillä lukutaitoa on herättänyt suurta ihastusta ja innostusta, koska se hyödyttää paitsi Nepalin lapsia myös laihduttajaa. Tässä kampanjassahan tuntematon yksityishenkilö on luvannut lahjoittaa 15 euroa jokaisesta pudotetusta kilosta, jonka suomalaiset laihduttavat tammi-toukokuun aikana. Punnitukset järjestetään seurakunnissa, ja lahjoittaja on asettanut katon 10 miljoonaa euroa.

Ehdotan, että Tuusulan kunnassa napataan ideasta kiinni ja sovelletaan sitä omaan terveydenhoitotyöhön. Ylipaino aiheuttaa sairauksia ja sitä kautta kunnalle terveydenhoidon menoja.

Ehdotan selvitettäväksi mahdollisuutta saman kaltaiseen terveyttä edistävään painonpudotuskampanjaan. Koska on jo malli, sitä voisi soveltaa kuntaan. Tarvitaan kaksi punnitusta ja muutaman kuukauden aikaväli. Kunta voisi luvata jokaisesta pudotetusta kilosta palkkion, joka olisi joko lisäraha terveydenhoitoon tai yksilökohtainen bonus, esimerkiksi terveyskeskusmaksun hyvitys tai ilmainen pääsy uimahalliin. Pyydän selvitystä tämänkaltaisen kannustimen käyttöönotosta. Selvityksessä tulisi arvioida painonpudotuksen vaikutuksia terveyteen paitsi yksilön myös kunnan resurssien käytön kannalta. Kampanjaa voisi myös laajentaa haastamalla Kuuma-kunnat mukaan kilpaan.

Käsittelyvaiheet

1.2.2010 valtuusto: kunnanhallituksen valmisteltavaksi
8.2.2010 kunnanhallitus: sosiaali- ja terveystoimen valmisteltavaksi
17.3.2010 § 28: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
29.3.2010 kunnanhallitus: ehdotus valtuustolle
17.5.2010 valtuusto: aloite käsitelty

Vastaus

Viime vuosina on puhuttu yhä huolestuneempaan sävyyn väestön ylipainon lisääntymisestä. Tämä on suurimpana syynä myös merkittävimmäksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi muuttuvan aikuistyypin diabeteksen voimakkaaseen lisääntymiseen. Ylipaino on vahvasti myös sydän- ja verisuonisairauksien taustalla. Näistä sairauksista yhteiskunnalle koituvat kustannukset sairaanhoito-, eläke ym. menoissa ovat huomattavat. Huomion kiinnittäminen painonhallintaan on siis erittäin tärkeää, mikä ei ole jäänyt sosiaali- ja terveystoimialalla huomioimatta. Lähes kaikki toimialan toimet tähtäävät väestön terveellisten elämäntapojen lisäämiseen, joista yhtenä tärkeimmistä on painonhallinta.

Painonhallintaa tukevat toimenpiteet (ohjaus, neuvonta, motivointi ja seuranta) ovat jokapäiväinen työkalu neuvolassa, kouluterveydenhuollossa, vastaanotoilla ja työterveyshuollossa. Tämä työtapa muodostaa lääkkeettömän hoidon perustan keskeisten kansansairauksien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa, jonka vuoksi viime vuosina on myös erikoistuttu tiettyihin kansansairauksiin nimeämällä mm. diabeteshoitajia ja – lääkäri. Painonhallintaan kannustetaan sekä ruokavalio-ohjauksella että suosittamalla liikunnan lisäämistä. Lisäksi järjestetään ryhmätoimintaa. Osallistumme myös aloitteessa mainittuun Läskillä lukutaitoa – kampanjaan niin, että terveydenhoitajamme on punnitsemassa osallistujia sovitusti. Myös suun terveydenhuollossa kiinnitetään huomiota ruokailutottumuksiin, jotka ovat suotuisia paitsi hampaille, myös painonhallinnalle.

Painonhallinnan edellytyksenä on pysyvä elintapojen muutos ja tämä tekee ohjaustyöstä pitkäjänteistä ja haasteellista. Onnistuminen edellyttää ehdottomasti potilaan ja perheen omaa motivaatiota. Kampanjoiden ja ryhmissä tapahtuvan laihdutusohjauksen haaste on saada oikeat henkilöt eli painonhallinnasta terveydellisesti hyötyvät potilaat hakeutumaan ryhmiin sekä pysyvän elämäntapamuutoksen saavuttaminen. Viime keväänä oli tarjolla metabolinen oireyhtymä (MBO) -ryhmäluentoja, joihin kaikkiin ei riittänyt osallistujia. Varsinaisia painonhallintaryhmiä pyöritettiin kahdesti vuodessa MBO-ryhmien aloitukseen saakka. Diabetesryhmät ovat suunnitteilla.

Kunnassa toimii useita ryhmiä, jotka ovat keskittyneet terveiden elintapojen ohjaamiseen, joista keskeisenä on luonnollisesti myös painonhallinta. Näitä ryhmiä ovat esim. koulunkäyntiavustajan ja terveydenhoitajan vetämä ”Arjen taidot”-ryhmä 1-luokan pojille, luokanopettajan ja terveydenhoitajan vetämä Muksu-kerho 2.-5. luokan oppilaille sekä Fysioterapeutin vetämä ohjattu ryhmä nuorille pojille, jonka tavoitteena on kohottaa kuntoa ja toimintakykyä. Neuvoloissa ohjaus annetaan vanhemmille. Poikkihallinnollisessa terveyskasvatustyöryhmässä on tehty esite, joka on liitteenä. 

Sosiaali- ja terveystoimi ei ole kunnassa ainoa toimiala, joka pyrkii edistämään väestön suotuisaa painonkehitystä, vaan myös kasvatus- ja sivistystoimessa lihavuuden ehkäisy sisältyy normaaliin toimintaan:

- koulujen opetussuunnitelmien mukainen liikunnanopetus, terveystieto ja ympäristö- luonnontiedon aihepiirit
- kouluruokailu yhtenä osana suurempaa kokonaisuutta
- urheiluseurojen kanssa tehtävä yhteistyö sekä seurojen avustaminen
- liikuntatilojen maksuton käyttö junioritoimintaan
- nuoriso- ja kulttuurijärjestöjen toiminta
- liikuntatoimen toiminta hyvien liikuntaolosuhteiden luomiseksi
- SLU kanssa yhteistyössä toteutettu liikunnallinen iltapäiväkerhotoiminta
- toimialan yhteistyö teknisen toimen ja SLU:n kanssa lähiliikuntapaikkojen kehittämiseksi
- varhaiskasvatuksen projektit liikunnan ja terveen elämän edistämisessä, päiväkotien liikuntakasvatus. Kunnassa on mm. yksi liikuntapainotteinen päiväkoti.
- uimahallikuljetukset (koulut, eläkeläiset)
- kaikille kuntalaisille suunnattu tiedottaminen esim. Kultussa.

Mainittakoon, että Tuusulassa koulujen oppilasurheilutoiminta on poikkeuksellisen aktiivista verrattuna mihin tahansa kuntaan. Tätä toimintaa koordinoi oppilasurheilutyöryhmä. On myös huomattava, että toiminnan perustaa luodaan jo kaavoituksessa: Alueet suunnitellaan siten, että on huomioitu mm. lähiliikuntapaikat ja turvalliset koulutiet, jotta ei tarvita koulukuljetuksia jne.

Painonhallinnan tukeminen on siis jo nyt yksi tärkeimmistä sosiaali- ja terveystoimen ja koko kunnan toimintaa ohjaavista tekijöistä. Tässä vaiheessa on järkevämpää suunnata toimia pitkäjänteiseen työhön kampanjoiden sijaan varsinkin kun jo pienimuotoisesti yhteen hiljattain aloitettuun kampanjaan osallistutaan. On myös muistettava, että sosiaali- ja terveystoimi eivät ole ainoa taho, joka tähän työhön osallistuu. Edellä mainittujen lisäksi mm. Kansalaisopistolla on omia ryhmiään, samoin muillakin järjestöillä (esim. potilasjärjestöt). Isompia kampanjoita aloitetaan myös valtakunnallisesti silloin tällöin.

Päätös

Päivitetty: 31.01.2011

« Takaisin