Roselius-Säätiön talojen keittiötilojen käytön tehostaminen

Aloite tehty:
22.03.2010
Aloitteen tekijä:
Järvinen Aarno
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Tuusulan kunnanvaltuusto päätti 12.2.1990 perustaa yhdessä Tuusulan seurakunnan kanssa Roselius-säätiön kehittämään ja tuottamaan tuusulalaisten vanhusten, vammaisten sekä muiden erityispalveluita tarvitsevien henkilöiden asumis- ja tukipalveluita.

"Säätiön tavoitteena on tuottaa asumis- ja palveluyksiköitä alueellisesti. Eri puolille kuntaa sijoittuvissa pienehköissä yksiköissä voi olla palveluasumisen kriteerit täyttäviä omistus- ja tai vuokra-asuntoja ja palvelutiloja esim. ateriapalvelu, kuntoutus-, hoito-, harrastus- ja virkistyskäyttöä varten ympäristössä asuville palveluja tarvitseville." (Tuusulan sosiaaliosaston muistio 23.3.1990)

Vuonna 2009 toteutetussa Roselius-säätiön palvelutoiminnan muutoksessa aiemmin ateriapalveluja tuottaneen yrittäjän sopimus päättyi ja valittiin uusi yrittäjä toimittamaan valmisaterioita Roselius-säätiön asunnoissa asuville. Samassa yhteydessä talojen alkujaan valmistuskeittiöiksi rakennetut keittiöt jäivät vajaakäytölle, koska valmisateriat toimitetaan asukkaille ns. styrox-rasioissa.

Uusi yrittäjä olisi ollut valmis toimittamaan ruuan taloihin isoissa astioissa ja se olisi lämmitetty keittiöissä tai jopa kokonaan valmistettu ja tarjoiltu aiemman käytännön mukaisesti, jolloin asukkaat olisivat voineet toivomuksensa mukaisesti edelleen itse ottaa haluamansa määrän ruokaa normaaleihin ruokailuastioihin. Myös muualla asuvat ikäihmiset ja kunnan työntekijät olisivat voineet edelleen aterioida Roselius-säätiön yksiköissä. Tällä menettelyllä olisi samalla vältetty nykyisen järjestelyn haittapuolet: kertakäyttöastioista syntyy runsaasti turhaa jätettä ja ruokaa joudutaan laittamaan jätteisiin, koska se on annosteltu kaikille samansuuruisina valmisaterioina riippumatta asukkaiden erilaisista tarpeista. Lisäksi on syytä epäillä, ettei nykymenettely kaikin osin täytä ruuan tarjoilulämpötilavaatimuksia.

Esitämme, että kunta neuvottelee pikaisesti nykyisen ateriapalvelutuottajan ja Roselius-säätiön kanssa palaamisesta osin vanhaan käytäntöön niin, että ruoka toimitetaan taloihin isoissa astioissa ja lämmitetään ja laitetaan tarjolle talojen keittiöissä tai vaihtoehtoisesti valmistetaan keittiöissä tai jossain niistä.

Näin voitaisiin poistaa asukkaille paljon mielipahaa aiheuttanut "styrox-laatikoista" ateriointi, vähennettäisiin syntyvän jätteen määrää ja mahdollistettaisiin uudelleen myös ulkopuolisten ateriointi. Näin myös osaltaan tuettaisiin asukkaiden toimintakyvyn säilymistä, kun ruuan voi itse ottaa oman ateriatarpeensa mukaisesti.

"Ikäihmisten kotiateriapalvelun julkisuuskuva on heikko. Monille vanhuksille ruokahetki on päivän odotetuin tapahtuma. Se rytmittää ajankulua ja luo vaihtelua elämään. Hyvä ruoka, sen tarjolle asettaminen ja tuoksu sekä seura vaikuttavat ruokailun nautittavuuteen ja ruokahaluun." (Kansanedustaja Sirpa Paatero, HS 27.1.2010)

Päätös Aloite lähetettiin kunnanhallituksen valmisteltavaksi.

Käsittelyvaiheet

22.3.2010 § 37 valtuusto: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
29.3.2010 § 178 kunnanhallitus: Sosiaali- ja terveystoimialalle valmisteltavaksi
8.12.2010 § 119 sosiaali- ja terveyslautakunta: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
13.12.2010 § 591 kunnanhallitus: Ehdotus valtuustolle
31.1.2011 § 13 valtuusto: Aloite käsitelty

Vastaus

Tuusulassa senioriasumista järjestetään Roselius-säätiön taloissa kaikissa kolmessa kuntakeskuksessa (Hyrylä, Jokela, Kellokoski). Vuokra-asuntoja on taloissa yhteensä 39. Tarvittavat kotona asumista tukevat palvelut järjestetään kunnallisena kotihoitona. Kotihoidon henkilökunta vastaa asukkaiden hoidon, hoivan ja päivittäisen avun tarpeesta. Ilta- ja yöaikaisesta palvelusta vastaa kotihoidon yöpartio.

Kotihoidon käyntien lisäksi asukkailla on mahdollista yksilöllisen tarpeensa mukaisesti saada erilaisia tukipalveluja kotona asumisen tueksi. Näitä tukipalveluja ovat mm. turvapuhelin, saunotus, kauppakassipalvelu, päivätoiminta ja ateriapalvelu asukaskohtaisen hoitosuunnitelman mukaisesti.

Tuusulan kunta hankkii kotiin tuotettavan ateriapalvelun yksityiseltä palveluntuottajalta. Palvelu kilpailutettiin alkuvuodesta 2009 ja sopimuskausi on voimassa 30.4.2011 asti. Palveluntuottaja toimittaa lounasruoan taloille päivittäin lounasaikaan lämpimänä. Kotihoito vastaa aamu- ja iltapalan laitosta. Asukkaan ravinto- ja ruokahuolto on yksi osa asukaskohtaista hoitosuunnitelmaa. Hoitosuunnitelmassa voidaan sopia, miten esim. lounaan lisäksi muu ruokailu järjestetään. Asukas voi esimerkiksi tilata toisen lämpimän aterian suoraan palveluntuottajalta ja lämmittää sen myöhemmin. Tarvittaessa kotihoito avustaa lämmityksessä ja ruoan laittamisessa.

Aloitteessa esitetään, että kunta neuvottelee pikaisesti nykyisen ateriapalvelutuottajan ja Roselius-säätiön kanssa palaamisesta osin vanhaan käytäntöön. Kotihoito on kuluvana syksynä valmistellut Roselius-talojen kotihoidon ateriapalvelujen piiriin kuuluvien asukkaiden ruokahuollossa tapahtuvaksi muutoksia siten, että ruoka toimitetaan vuoden 2011 alusta lähtien taloihin isoissa astioissa ja laitetaan tarjolle talojen keittiöissä. Talojen keittiöt toimivat nk. jakelukeittiönä. Näin mahdollistuu, että asukkaat voivat toivomuksensa mukaisesti itse ottaa haluamansa määrän ruokaa normaaleihin ruokailuastioihin. Tällä hetkellä ateriapalvelu pääasiassa on tarkoitettu Roselius-taloissa asuville kotihoidon asiakkaille. Roselius-taloilla on kuitenkin mahdollisuus ruokailla myös niiden kotihoidon ateriapalvelujen piirissä olevien vanhusten, jotka asuvat talojen läheisyydessä. Järjestelyistä tulee asiakaskohtaisesti sopia kotihoidon henkilöstön kanssa.

Keittiöt on jo aiemmin hyväksytty ruokahuoltotoimintaan, joten keittiöissä voidaan valmistaa aamupalaa tai keittiö voi toimia jakelukeittiönä. Keittiössä työskenteleviltä edellytetään hygieniatodistusta. Kotihoito vastaa ateriapalvelusta. Tämän lisäksi keittiössä voidaan avustavana henkilökuntana (kattaus, ruoan esille laitto, pöytien puhdistus ja astioiden tiskaus) käyttää kunnan kehitysvammahuollon työtoiminnan avotyöntekijöitä ja kuntouttavan työntekijöitä, kotihoidon hoitajien keskittyessä hoitotyöhön.

Aloitteessa esitetään huoli, että muutosten yhteydessä talojen alkujaan valmistuskeittiöiksi rakennetut keittiöt jäisivät vajaakäytölle. Kunta on vuokrannut yleiset tilat Roselius-säätiöltä. Talojen virkistystoimintaa kehitetään yhteistyössä seurakunnan ja järjestöjen kanssa ”yhteisöllisen olohuoneen” mallilla. Roselius-taloissa toimivat seurakunnan Hyvän Tuulen Tuvat ja lisäksi eri järjestöt (Sydänyhdistys, TUUMI, Muistikahvila, Keski-Uudenmaan omaiset ja läheiset) järjestävät erilaista ryhmätoimintaa taloilla. Keittiöt ovat myös seurakunnan sekä järjestöjen ja yhdistysten käytettävissä.

Useimpiin järjestöjen ja yhdistysten tilaisuuksiin talojen asukkailla on vapaa mahdollisuus osallistua. Kunnalla on vanhusten päivätoimintaa Jokelassa, Kellokoskella ja Hyrylässä (Mäntymäki). Roselius-talojen toiminnan kehittämistä jatketaan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Tavoitteena on luoda Roselius-taloista alueelle eläviä seniori-keskuksia, joiden järjestö- ja seurakuntatapahtumat sekä kunnalliset palvelut (mm. päivätoiminta) ovat alueen kaikkien ikäihmisten käytettävissä. 

Päätös

Päivitetty: 15.02.2011

« Takaisin