Riihikallion kirjaston tilat tulevassa palvelukeskuksessa

Aloite tehty:
26.03.2010
Aloitteen tekijä:
Reinikainen Tuija
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Riihikallion tulevan palvelukeskuksen suunnitellussa kaavassa on Riihikal-lion kirjastolle varattu aivan liian pienet tilat. Kaavassa kirjaston tilat tulevat supistumaan nykyisestä noin 260 m²:stä alueen kasvavalle asukasmäärälle riittämättömään 160 m²:iin.

Ehdotamme että Riihikallion palvelukeskuksen kaavassa varataan vähintään nykyisen kokoiset tilat myös tulevalle kirjastolle.

Riihikallion kirjastoa käyttävät Riihikallion lähes 4500 asukkaan lisäksi myös Maantiekylän, Myllykylän ja Ruotsinkylän asukkaat.

Riihikallion 560 oppilaan kasvava yhtenäiskoulu tarvitsee kunnallista ja toi-mivaa kirjastoa taatakseen oppilaiden tiedonhallinta- ja medialukutaidon ke-hityksen.

Riihikallion ikärakenne ja asukasmäärä muuttuu - sekä ikääntyvien että nuor-ten lapsiperheiden määrä tulee kasvamaan huomattavasti. Riihikallioon muuttaa lisää asukkaita sekä tulevan Palvelukeskuksen (140 asukasta) että Bostonin asuinalueen (500-700 asukasta) valmistumisen myötä.

Tieverkon kehityksen myötä myös liikenne Lahelasta Riihikallioon tulee lisääntymään ja yhä suurempi osa lahelalaisista tulee asioimaan Riihikallion palveluiden äärellä, mikä omalta osaltaan myös lisää kirjaston käyttäjäkuntaa.

Tuusulan kunnan kuntastrategiassa vuodelle 2020 Riihikallion kirjaston käyttäjämäärän on arvioitu kasvavan huomattavasti.

Riittävän kokoinen ja viihtyisä kirjasto on kuntalaisten turvallinen kohtaa-mispaikka ja olohuone, joka tukee yhteisöllisyyden ja osallisuuden rakentu-mista sekä estää syrjäytymistä. Elinikäinen oppiminen ja kuntalaisten riittävä tiedonsaanti taataan riittävän kokoisella ja toimivalla kirjastolla.

Riihikallioon rakennetaan nyt myös tulevaisuuden kirjastoa - tehdään siitä sellainen, että se palvelee kuntalaisia sekä nyt että tulevaisuudessa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 22.3.2010 : Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus29.3.2010 : Kasvatus- ja sivistystoimen toimialalle valmisteltavaksi
Kulttuurilautakunta 18.5.2010 § 20: Palautus uudelleen valmisteltavaksi kulttuuripalveluihin
Kulttuurilautakunta 19.10.2010 § 37: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 01.11.2010 § 500: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 15.11.2010 § 129: Aloite käsitelty

Vastaus

Kulttuurilautakunta lausunto:
Aloitteentekijän ajatus, että ”riittävän kokoinen ja viihtyisä kirjasto on kunta-laisten turvallinen kohtaamispaikka ja olohuone, joka tukee yhteisöllisyyden ja osallisuuden rakentumista sekä estää syrjäytymistä” on linjassa kirjaston strategian kanssa. Varsinkin lähikirjastoista on muotoutunut toiminta-alueillaan merkittäviä kohtaamispaikkoja.

Lähikirjastojen ydintoiminta, johon perinteisten lainaus- ja tietopalvelujen li-säksi kuuluu verkkopalvelu, sanoma- ja aikakauslehtien lukumahdollisuus sekä koulujen tiedonhallintapalvelut, tarjoaa erityisesti lapsille ja nuorille sekä ikääntyville heidän tarvitsemaansa lähipalvelua.

Nykyisen Riihikallion kirjaston kokonaispinta-ala on noin 230 m², josta asiakastilat ovat yhteensä 180 m². Asiakaskäytössä on neljä työasemaa. Toi-minnallisista tarpeista arvioituna tämänhetkiset tilat ovat riittävät. Kirjaston käyttöluvut ovat Tuusulan lähikirjastojen pienimmät. Kirjastojen valtakun-nallisissa käyttöluvuissa näkyy, että verkkokäyntien määrä on edelleen nou-sussa. Sen sijaan fyysisten käyntien määrä laskee.

Kirjaston toimivan palvelun varmistamiseksi oleellista on turvata langattoman verkon toimivuus, jotta kuntalaisten verkkopalvelut ovat helposti saatavilla. Verkkopalvelujen ja toimivan logistiikan avulla saadaan harvemmin kysyttyä aineistoa käyttäjälle nopeasti. Tapahtunut muutos on vähentänyt  aineiston varastotilatarvetta lähipalvelupisteissä.

Kulttuuripalveluiden tulosalueella vuoden 2011 kuntastrategian toimeenpa-nosuunnitelma sisältää kirjastoverkkoselvityksen. Sen valmistelutyö on käynnistynyt kuluvan syksyn aikana. Verkkoselvityksessä otetaan kantaa alueellisten kirjastojen (mm. Riihikallion kirjaston) lähipalvelutoimintaan ja palvelutoiminnan onnistumisen edellyttämään resursointiin. Riihikallion kohdalla tutkitaan mm. tulevan palvelukeskuksen käyttömahdollisuudet: ti-lakysymykset, tilojen soveltuvuus koko asiakaskunnalle jne. Selvityksessä lähdetään asiakaskunnan realistisista tarpeista ottaen huomioon mahdolli-suudet, jotka uudentyyppisellä konseptilla toimiva kirjasto voi käyttäjilleen tarjota. Koska kirjaston asiakaskunta on mm. ikärakenteeltaan hyvin hetero-geeninen (Riihikalliossa lasten ja nuorten potentiaalinen osuus yli 700 henki-löä) , tulee tarkkaan miettiä, mihin kirjasto sijoitetaan. Onko pääasiassa ikääntyvälle väestölle tarkoitettu palvelukeskus paras mahdollinen kirjaston sijaintipaikka. Palvelukeskuksen asukkaiden kirjastopalvelut voidaan  hoitaa sujuvasti ja tehokkaasti riippumatta  siitä, toimiiko kirjasto asukkaiden kanssa samassa rakennuksessa.

Kirjastojen kehittämisessä päämääränä on luoda toimiva ja viihtyisä kirjasto, avoin kohtaamispaikka (agora), jossa tieto, taito ja tunne voivat kasvaa ja kehittyä.

 

Päätös

Päivitetty: 04.01.2011

« Takaisin