Riihikallion tulevan kirjaston suunnittelu

Aloite tehty:
22.03.2010
Aloitteen tekijä:
Riihikallion Kultahapsi ry
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Me Riihikallion Kultahapsi ry haluamme kiinnittää huomion seuraaviin seikkoihin kirjastosuunnittelussa.

Kirjastossa tulisi olla riittävän suuri lukusali, jossa voisi olla myös vaihtuvia näyttelyitä. Myös kirjaston omille tapahtumille tilaa.

Käsikirjaston tila riittävä tiedon etsintään ja tutkimiseen ja kirjaamiseen. Erityisesti opiskelijat huomioiden.

Erillinen tila tulisi olla ATK työskentelylle.

Riihikallion kirjasto on koko kylän sydän. Asukasluvun lisääntyessä myös kirjaston merkitys kasvaa. Kirjasto osana hyvin palvelevaa kyläyhteisöä luo myös kyläämme sille kuuluvaa hyvää yhäti laajenevaa yhteishenkeä. Kylän viihtyvyyden muodostajana sillä on ollut suuri merkitys.

Tämän toiveemme haluamme saattaa päättäjien tietoon, parasta tulosta toivoen.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 22.3.2010: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 29.3.2010: Kasvatus- ja sivistystoimen toimialalle valmisteltavaksi
Kulttuurilautakunta 18.5.2010: Palautus uudelleen valmisteltavaksi kulttuuripalveluihin
Kulttuurilautakunta 19.10.2010 § 37: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 1.11.2010 § 500: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 15.11.2010 § 129: Aloite käsitelty

Vastaus

Kulttuurilautakunta lausunto:
Aloitteentekijän ajatus, että ”riittävän kokoinen ja viihtyisä kirjasto on kunta-laisten turvallinen kohtaamispaikka ja olohuone, joka tukee yhteisöllisyyden ja osallisuuden rakentumista sekä estää syrjäytymistä” on linjassa kirjaston strategian kanssa. Varsinkin lähikirjastoista on muotoutunut toiminta-alueillaan merkittäviä kohtaamispaikkoja.

Lähikirjastojen ydintoiminta, johon perinteisten lainaus- ja tietopalvelujen li-säksi kuuluu verkkopalvelu, sanoma- ja aikakauslehtien lukumahdollisuus sekä koulujen tiedonhallintapalvelut, tarjoaa erityisesti lapsille ja nuorille sekä ikääntyville heidän tarvitsemaansa lähipalvelua.

Nykyisen Riihikallion kirjaston kokonaispinta-ala on noin 230 m², josta asiakastilat ovat yhteensä 180 m². Asiakaskäytössä on neljä työasemaa. Toi-minnallisista tarpeista arvioituna tämänhetkiset tilat ovat riittävät. Kirjaston käyttöluvut ovat Tuusulan lähikirjastojen pienimmät. Kirjastojen valtakun-nallisissa käyttöluvuissa näkyy, että verkkokäyntien määrä on edelleen nou-sussa. Sen sijaan fyysisten käyntien määrä laskee.

Kirjaston toimivan palvelun varmistamiseksi oleellista on turvata langattoman verkon toimivuus, jotta kuntalaisten verkkopalvelut ovat helposti saatavilla. Verkkopalvelujen ja toimivan logistiikan avulla saadaan harvemmin kysyttyä aineistoa käyttäjälle nopeasti. Tapahtunut muutos on vähentänyt  aineiston varastotilatarvetta lähipalvelupisteissä.

Kulttuuripalveluiden tulosalueella vuoden 2011 kuntastrategian toimeenpa-nosuunnitelma sisältää kirjastoverkkoselvityksen. Sen valmistelutyö on käynnistynyt kuluvan syksyn aikana. Verkkoselvityksessä otetaan kantaa alueellisten kirjastojen (mm. Riihikallion kirjaston) lähipalvelutoimintaan ja palvelutoiminnan onnistumisen edellyttämään resursointiin. Riihikallion kohdalla tutkitaan mm. tulevan palvelukeskuksen käyttömahdollisuudet: ti-lakysymykset, tilojen soveltuvuus koko asiakaskunnalle jne. Selvityksessä lähdetään asiakaskunnan realistisista tarpeista ottaen huomioon mahdolli-suudet, jotka uudentyyppisellä konseptilla toimiva kirjasto voi käyttäjilleen tarjota. Koska kirjaston asiakaskunta on mm. ikärakenteeltaan hyvin hetero-geeninen (Riihikalliossa lasten ja nuorten potentiaalinen osuus yli 700 henki-löä) , tulee tarkkaan miettiä, mihin kirjasto sijoitetaan. Onko pääasiassa ikääntyvälle väestölle tarkoitettu palvelukeskus paras mahdollinen kirjaston sijaintipaikka. Palvelukeskuksen asukkaiden kirjastopalvelut voidaan  hoitaa sujuvasti ja tehokkaasti riippumatta  siitä, toimiiko kirjasto asukkaiden kanssa samassa rakennuksessa.

Kirjastojen kehittämisessä päämääränä on luoda toimiva ja viihtyisä kirjasto, avoin kohtaamispaikka (agora), jossa tieto, taito ja tunne voivat kasvaa ja kehittyä.

Päätös

Päivitetty: 04.01.2011

« Takaisin