Mopoilun ja kevyenliikenteen turvallisuus

Aloite tehty:
17.05.2010
Aloitteen tekijä:
Untamo Lauri
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Erityisesti Tuusulassa, kuten koko maassa on mopojen määrä edelleen nousussa. Mopojen määrä kasvoi Suomessa viime vuonna yli 10 %. Tuusulassa oli viime vuoden lopussa lähes 2000 rekisterissä olevaa mopoa. Mopojen määrän lisääntyessä, myös mopojen onnettomuudet lisääntyvät. Valitettavan moni näistä onnettomuuksista sattuu kevyenliikenteen väylillä, jossa toisena osapuolena on jalankulkija tai pyöräilijä.

Tuusulassa mopojen määrän lisääntyessä on mopokuljettajien välinpitämättömyys liikennesääntöjä kohtaan myös lisääntynyt. Mopoilla ajetaan paljon kevyenliikenteen väylillä, joissa mopoilla ajo on kielletty. Esimerkiksi Hyrylässä Sollentunanpolku on kielloista huolimatta vakiintunut "mopoilijoiden vauhtisuoraksi". Edelleen tulee panostaa kouluissa liikennekasvatukseen.

Tuusulassa ei ole tehty riittävästi liikennesuunnittelutyötä turvallisen liikkumisen puolesta. Mopoilu on siirtynyt kevyenliikenteenväylille, joiden varrella on paljon asutusta, jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja leikkiviä lapsia. Esimerkiksi Mikkolan ja Lahelan välinen moporalli Sointukujan ja Jussilanpolun välillä on lisääntynyt huomattavasti. Kevyenliikenteen väylät on suunniteltu aikojen alussa jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Nyt kapeiksi jääneitä kevyenliikenteenväyliä tulee toteuttaa huomioiden myös mopoliikenne.

Järvenpäässä mopot ohjattiin pois kevyenliikenteen väliltä viime vuonna. Järvenpäässä tämä koski alueita, joissa on korkeintaan neljänkympin rajoitus. Tämä muutos on varmasti rauhoittanut keskustan kevyenliikenteenväyliä.

Valtuustoaloitteena esitän, että Tuusulassa selvitetään ja toteutetaan miltä osin keskustoissa voitaisiin mopoliikenne toteuttaa turvallisesti huomioiden myös kevytliikenne. Lisäksi tulee tehdä kokonaisvaltainen selvitys miten turvataan lisääntyvän mopoilun ja kevyenliikenteen turvallisuus yhteisillä kevyenliikenteen väylillä. Aloitetta tulee valmistella yhdessä nuorisovaltuuston kanssa, jotta yhdessä nuorten kanssa voitaisiin löytää ratkaisut turvalliselle mopoliikenteelle Tuusulassa.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 17.5.2010 § 61: kunnanhallituksen valmiteltavaksi
Kunnanhallitus 24.5.2010 § 269: Teknisen toimen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 15.11.2011 § 210: Kunnanhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi
Kunnanhallitus 28.11.2011 § 547: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 12.2.2011 § 166: Aloite käsitelty

Vastaus

Tekninen toimi on koko ajan tehnyt erilaisia paikallisia toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi. Eräs näkyvä esimerkki tästä ovat kevyen liikenteen väylille sijoitetut puomit.

Teknisellä toimella on suunnitelmissa käynnistää moporeittiselvitys, jossa mm. käydään läpi Tuusulan alueella olevat kevyen liikenteen väylät ja määritetään ne kevyen liikenteen väylät, joilla on perusteltua sallia mopoilu. Selvitys on tarkoitus laatia vuoden 2012 aikana. Tämän selvityksen yhteydessä tulee käsitellyksi myös aloitteessa esitetty asia.

Päätös

Päivitetty: 27.12.2011

« Takaisin