Ruotsinkylän koulun peruskorjaus ja laajentaminen

Aloite tehty:
17.05.2010
Aloitteen tekijä:
Ruotsinkylän kyläyhdistys ry / Kuusisto Merja
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ruotsinkylän koulu on kärsinyt tilanahtaudesta vuosikausia. Vanhassa puukoulussa on ollut sisäilmaan liittyviä ongelmia, joiden vuoksi se on ollut käytössä vain tilapäisellä luvalla. Siitä huolimatta se on ollut jatkuvasti käytössä - myös kotiluokkina - koska oppilaat eivät ole mahtuneet koulun päärakennukseen. Sisäilman ongelmat ovat johtaneet useiden oppilaiden sairastumiseen ja jopa vakaviin ja todennäköisesti elinikäisiin vammoihin. Nyt vanha puukoulu on korjattavana ja oppilaat on siirretty päärakennuksen puolelle ahtaisiin väliaikaisiin opetustiloihin.

Kouluverkkoselvityksissä on ennustettu Ruotsinkylän koulun oppilasmäärien pienenevän, mikä lienee syy koulun laajennuksen useaan kertaan tapahtuneeseen lykkäämiseen viimeisen kahdeksan vuoden aikana. Mikään ennusteista ei ole toteutunut. Tällä hetkellä koulussa opiskelee 175 oppilasta tiloissa, jotka on mitoitettu 150 oppilaalle. Teknisen työn tilat ovat ahtaat ja epätarkoituksenmukaiset. Koulun liikuntasaliin mahtuu oppilaat kevät- ja joulujuhlissa juuri ja juuri; näyttämö ja vanhemmat ei. Tilanahtaus on kaikille koulussa työskenteleville ja vieraileville ilmiselvä tosiasia.

Noin puolet Ruotsinkylän koulun oppilaista tulee Lahelan kylästä, jossa ei ole omaa koulua. Lahelalaiset lapset on hajasijoitettu Vaunukankaan, Mikkolan ja Ruotsinkylän kouluihin. Kun oppilaaksi ottoalueita jatkuvasti muutetaan, erityisesti vanhan Lahelan puolella asuvat perheet joutuvat elämään epävarmuudessa sen suhteen, mihin kouluun lapset joutuvat tai pääsevät. Viime aikoina lahelalaisia lapsia on osoitettu Mikkolan kouluun, minne ei ole - ei olemassa eikä suunnitelmissa - kunnollista ajotietä. Lahelalaisten vaatima oma koulu ykkös- ja kakkosluokkalaisille lapsille lienee kalliimpi vaihtoehto kuin investointi Ruotsinkylän kouluun.

Viimeisin kouluverkkoselvitys lähtee siitä, että Lahelaan kaavoitetun Stenbackan alueen lapset ohjataan Riihikallion kouluun. Suunnitelma on käsittämätön, koska Stenbacka sijaitsee Ruotsinkylän ja vanhan Lahelan välissä, josta Ruotsinkylään tulee jo nyt paljon oppilaita ja sisarusperiaatteen vuoksi jatkossakin. Stenbackasta ei ole turvallista koulutietä Riihikallioon, sillä kevyen liikenteen väylä puuttuu osalta matkaa, jolloin koulumatka kulkee vaarallisen Jokitien piennarta pitkin ja vilkkaiden teiden ylityksiä tulee vaarallisiin kohtiin. Sen sijaan Stenbackasta pääsee turvallisesti kevyen liikenteen väylää pitkin Ruotsinkylään ilman ainoatakaan vilkkaasti liikennöidyn tien ylitystä. Tuusulan kunnalla on koulukyydin saamiseen erittäin tiukat kriteerit, jotka eivät täyty oppilaan kulkiessa Stenbackasta Riihikallion kouluun.

Me pyydämme Tuusulan kunnan päättäjiä hyväksymään tosiasiat ja tekemään myönteisen päätöksen Ruotsinkylän koulun peruskorjaamiseksi ja laajentamiseksi. Esitämme, että koulu laajennetaan nykyajan vaatimukset täyttäväksi vähintään 1,5-sarjaiseksi 225 oppilaan kouluksi niin, ettei yhdenkään oppilaan kotiluokka ole vanhassa puukoulussa. Koululle on saatava kunnollinen ja riittävän suuri liikunta- ja juhlasali näyttämöineen. Teknisen työn tilat on laajennettava ja ajanmukaistettava.

Vanha puukoulu on museoviraston suojelema, joten se tullaan joka tapauksessa säilyttämään. Käytössä oleva rakennus säilyy paremmin kuin tyhjilleen jätetty. Esitämme, että puukoulu korjataan arvonsa mukaisesti rakenteiltaan terveelliseksi ja huolletaan jatkossa niin, ettei viimetalvisen kaltaisia vahinkoja enää tapahdu. Puukouluun voidaan sijoittaa opetustiloja, joissa oppilaat ja opettajat ovat muutamia tunteja viikossa, esimerkiksi musiikin ja tekstiilitöiden tilat.

Usean rahassa mittaamattoman menetetyn terveyden lisäksi Ruotsinkylän koulun laajennuksen lykkääminen on aiheuttanut epävarmuutta, pettymyksiä ja surua lasten ja vanhempien keskuudessa. Kaveripiirit ovat särkyneet, kun naapuruston lapsia on ohjattu eri kouluihin. Antakaa lapsille mahdollisuus käydä terveellistä koulua, jonne on turvallinen koulumatka ja joka sijaitsee virikkeellisessä ympäristössä.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 17.5.2010 § 67: kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 24.5.2010 § 275: kasvatus- ja sivistystoimen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 10.12.2010 § 106: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 11.1.2011 § 14: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 21.3.2011 § 37: Aloite käsitelty

Päätös

Päivitetty: 19.05.2011

« Takaisin