Ruotsinkylän koulun korjaus ja laajentaminen

Aloite tehty:
17.05.2010
Aloitteen tekijä:
Timonen Sari ja n. 220 muuta allekirjoittajaa / Kuusisto Merja
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Ruotsinkylän koulussa opiskelee tällä hetkellä 175 oppilasta, mutta koulu on mitoitettu 150 oppilaalle. Yli sata vuotta vanha puukoulu on ollut tilapäiskäytössä vähintään kahdeksan vuotta, mutta tarvittavaa laajennusta päärakennukseen ei ole tehty. Nyt muutaman lapsen terveys on vakavasti kärsinyt, ja terveysongelmien vuoksi tehtyjen tutkimusten jälkeen puukoulu on asetettu käyttökieltoon kesän alusta lähtien. Terveysongelmien takia oppilaat on jo siirretty pois puukoulusta, jonka takia yksi luokka opiskelee tällä hetkellä ruokalassa ja toinen luokka liikuntasalissa. Lääkärintutkimukset lasten osalta on pahasti kesken, mutta tämä olisi voitu ehkäistä laajentamalla tiloja ajoissa.

Koulun liikuntasali on laajennettava vastaamaan nykyaikaisen liikuntaopetuksen vaatimuksia. Sali on kooltaan 100 m², joten liikuntatunneilla sali on ahdas. Kaikki liikuntatunnilla olevat oppilaat eivät voi osallistua yhtä aikaa peleihin, vaan osa joutuu odottamaan vuoroaan salin reunalla. Koulussa toimivat teatterikerho ja kuoro eivät voi järjestää suurempia esiintymisiä, koska ei ole näyttämöä. Tällä hetkellä joulu- ja kevätjuhlissa lapset istuvat salissa lattioilla ja vanhemmat tungeksivat eteisessä yrittäen nähdä lapsensa luokan esityksen.

Päivittäinen koulumatkojen kulkeminen kävellen tai pyöräillen kavereiden kanssa turvallista pyörätietä pitkin edesauttaa lapsen henkistä, fyysistä ja sosiaalista hyvinvointia antaen voimia koulutyöhön. Yhteisöllisyys katoaa, kun samalta asuinalueelta oppilaita jaetaan kolmeen eri kouluun. Jatkuva epävarmuus, mihin kouluun lapset minäkin vuonna mahtuvat, ei saisi kuulua lapsiperheen huolenaiheisiin. Kouluun on joka vuosi tulijoita enemmän kuin kouluun mahtuu. Kunnan ratkaisu on ollut pienentää kouluun oppilaaksi ottoaluetta Lahelan suunnasta. Onko se taloudellinen ja turvallinen ratkaisu, että lähikoulu, jonne olisi kävellen n. 2-2,5 km, ei voi ottaa oppilaita vastaan tilaongelman takia, vaan heille joudutaan järjestämään kuljetus kauempana sijaitsevaan kouluun vaarallisen reitin takia?

Nyt on Ruotsinkylän koulun peruskorjauksen ja laajennuksen vuoro. Lisäluokkia on saatava lisää, jotta kaikilla sopivan kävelymatkan päässä asuvilla on mahdollisuus päästä lähikouluunsa. Puukoulu on tutkittava huolellisesti, ja korjattava siihen kuntoon, että sinne saadaan palautettua tilat käsityöluokalle ja iltapäiväkerholle. Nykyaikaiset ja riittävät koulutilat ja liikuntasalin/juhlasalin laajennus ovat tällä hetkellä niin oppilaiden, opettajien kuin myös vanhempien ykköstoive.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 17.5.2010 § 69: kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 24.5.2010 § 275: kasvatus- ja sivistystoimialan valmisteltavaksi
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 10.12.2010 § 106: Ehdotus kunnanhallitukselle
Kunnanhallitus 11.1.2011 § 14: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 21.3.2011 § 37: Aloite käsitelty

Päätös

Päivitetty: 24.05.2011

« Takaisin