Koululaisille vaaralliseksi luokitellut tiet

Aloite tehty:
12.08.2010
Tyyppi:
Kuntalaisaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Haluaisin, että Nuppulinnassa oleva Linjamäentie (Nuppulinnan mutkan ja Kellokoskentien välinen osuus) luokiteltaisiin vaaralliseksi tieksi vähintään 1-4 luokkalaisille oppilaille. Tie on noin 2km pitkä ja melko kapea jossa on pääosin peltoa molemmin puolin. Tiellä ei ole juurikaan suoria osuuksia, vaan sen on hyvin mutkainen tie. Tiellä ajetaan melko kovaa ja mutkat "oiotaan" koska pellon yli näkee että mutkan takaa ei tule autoja mutta koska heinät pientareella kasvavat nopeasti, niin metrin mittainen koululainen jää helposti huomaamatta.

Asumme itse Koivukujantiellä ja tyttäreni aloitti juuri ensimmäisen luokan. Meiltä on 2,8km matkaa koululle mikä on jo itsessään mielestäni liian pitkä kävelymatka 1-4 luokkalaisille (Linjamäen koulussa on ainoastaan 1-4 luokkalaiset) saatikka sitten, että he joutuisivat kävelemään kaksi kilometriä noin vaarallista tietä.

Koulukyydin raja on 3km ja koska matka meiltä koululle on "vain" 2,8km niin emme saa koulukyytiä Matildalle.

En usko, että yksikään vanhempi jolla on ala-asteikäinen lapsi, haluaisi päästää lastaan kävelemään yksin kouluun tuota tietä pitkin. Ala-asteella koulupäivät ovat niin lyhkäisiä, ettei työelämässä olevat vanhemmat pysty koko ajan viemään ja hakemaan lasta koulusta.

Mummot ja isomummot tulevat hyväksi avuksi vastaan ottamaan koululaiset mutta he eivät liiku autolla ja sen vuoksi heistä ei ole koulukyytin apuja.

Toivoisin asialle pikaista käsittelyä. Teillä on seuraava kokous 25.8. En tiedä, mikä on viimeinen aloitteen jättöpäivä ja jos aloite on jo myöhässä, niin toivoisin, että voisitte tehdä poikkeuksen ja ottaa sen kuitenkin käsittelyyn koska koulu on alkanut ja "ongelma" on olemassa jokainen koulupäivä.

Käsittelyvaiheet

12.8.2010: Kasvatus- ja sivistystoimeen valmisteltavaksi
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 21.9.2010 § 74: Aloite käsitelty

Vastaus

21.9.2010 § 74

Kasvatus- ja sivistystoimi on 13.8.2010 pyytänyt Keski-Uudenmaan poliisilaitokselta lausuntoa Linjamäentien vaarallisuudesta. Keski-Uudenmaan poliisilaitos on antanut 7.9.2010 arvion koulumatkan vaarallisuudesta.

”Viimeisen neljän vuoden aikana poliisille ilmoitettuja liikennevahinkoja Linjamäentiellä on tullut yksi kappale (vuonna 2008 koira jäänyt auton alle). Linjamäentietä ei tilastojen valossa voi pitää erityisen ongelmallisena tieosuutena, sillä poliisin tilastojen mukaan onnettomuustiheys ko. tieosuudella on ollut erittäin pieni. Linjamäentieltä ei myöskään ole tullut poliisin tietoon kansalaisten valvontapyyntöjä sen tueksi, että tieosuudella ylinopeudet olisivat poikkeuksellinen ongelma.

Linjamäentie on luonteeltaan melko tyypillinen pientaajamien välinen yhdystie, jossa piennaralueet ovat paikoitellen melko kapeita ja mutkaisia. Tämän vuoksi poliisi näkee tärkeäksi, että tieosuutta käyttävät jalankulkijat käyttävät mm. olosuhteiden muuttuessa (syksy/talvi) heijastimia ja valoja ja sitä kautta tekevät itsensä paremmin havaittaviksi liikenteessä. Lisäksi on erityisen tärkeää, että vanhemmat käyvät lasten kanssa koulureitin läpi ja antavat lapsille ohjeita turvalliseen liikkumiseen reitillä.

Poliisin tämänhetkisen näkemyksen mukaan ja edellä esitetyt asiat huomioiden, Tuusulan Linjamäentietä ei voida pitää perusopetuslain 32 §:n tarkoittamana vaarallisena tienä.”

Keski-Uudenmaan poliisin asiantuntijalausuntoon perustuen kasvatus- ja sivistystoimi katsoo, että Linjamäentie ei ole vaarallinen alakoulun oppilaille. Myös kasvatus- ja sivistystoimessa nähdään tärkeänä lasten ohjeistaminen turvalliseen liikkumiseen sekä turvallisuuden lisääminen näkyvyyttä lisäävillä välineillä (heijastimet, valot jne.). Koulukuljetusperusteet on määritelty Tuusulan kunnan koulukuljetusoppaassa lv 2010 – 2011, jonka kasvatus- ja koulutuslautakunta on hyväksynyt kokouksessaan 26.5.2010 (§ 38).

Päätös

Päivitetty: 04.10.2010

« Takaisin