Piiliojan ruoppaus tulvahaittojen vähentämiseksi Saviriihen-Mattilan alueilta

Aloite tehty:
11.10.2010
Aloitteen tekijä:
Koivunen Klaus
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

Saviriihen—Mattilan alueiden hulevedet on johdettu Piilinojaan, joka lähtee Rykmentinpuiston kaava-alueelta ja päätyy Tuusulanjärveen. Jatkossa Rykmentinpuiston luoteisosan valuma-alueen hulevedet tultaneen imeytyksen ja varastoinnin ohella johtamaan myös Piilinojaan.

Jo nykyisellään Piilinojan vedenjohtokyky on riittämätön. Piilinojan tulvahaitat keskittyvät Saviriihen ja Mattilan asuinalueille. Erityisesti keväisin on alueilla esiintynyt pahojakin tulvahaittoja, joita suunniteltu lisärakentaminen tulee varmasti kärjistämään. Saviriihen asuinalueella ei ole hulevesiviemärointiä. Mattilan alueella hulevesiviemäröinnin kapasiteetti on todettu riittämättömäksi.

Koillis-Hyrylän merkittävin hulevesien laskuoja Piilinoja on osittain täynnä pajukkoa ja tulvavesien mukanaan tuomaa roinaa estäen näin veden vapaan virtauksen. Osaa Piilinojasta ei ole raivattu ja ruopattu yli 20 vuoteen.

Esitän, että Piilinoja perataan ja ruopataan nykyistä ja tulevaa käyttöä silmälläpitäen. Esitän myös, että Saviriihenaukion itäpuolella oleva oja ja siihen Saviriihenaukiolta laskevat ojat sekä Saviriihentien oja perataan ja ruopataan tulvavesihaittojen vähentämiseksi asuinalueelta.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.10.2010 § 109: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 18.10.2010 § 468: Teknisen toimialan valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 15.3.2011 § 48: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 28.3.2011 § 156: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 16.5.2011 § 56: Aloite käsitelty

Vastaus

Piilioja alkaa Rykmentinpuiston kaava-alueelta Myrtinsuolta ja kulkee Saviriihen peltoalueen kautta Mattilan asuinalueelle ja edelleen golfkentän kautta laskien Tuusulanjärveen. Ojan pituus on noin 4 km ja matkan varrella siihen laskee useita sivuojia, joista merkittävin on Tuomalansuon laskuoja. Piiliojan on todettu tulvivan erityisesti keväisin lumien sulamisen aikaan. Mattilan alueella on runsaasti asutusta ja kiinteistöjen kuivatus perustuu teiden varsien avo-ojiin, jotka edelleen laskevat Piiliojaan. Mattilan alueella Piilioja on osittain viemäröity ja lisäksi tonttiliittymien kohdalla Piilioja on monessa kohtaan putkitettu. Mattilan asuinalueen ohella toinen ongelmakohta on Saviriihentie.

Tulvimisen aiheuttamia syitä ja ongelmakohteita ojassa on todennäköisesti useita. Tulviminen johtuu mm. maankäytön muutoksista ojan valuma-alueella, pienistä maastokaltevuuksista, ojan liettymisestä ja umpeen kasvamisesta sekä ehkä myös liian ahtaista viemäreistä ja tonttiliittymien alituksista. Ojareitistöllä tullaan tekemään kevään 2011 aikana maastokatselmus ongelmakohteiden ja mahdollisten syiden kartoittamiseksi systemaattisesti. Tämän jälkeen tehdään suunnitelmat tulvahaittojen torjumiseksi. Todennäköistä on, että pelkkä ojien ruoppaus ei riitä vaan rinnalle saatetaan tarvita myös tulva-altaiden rakentamista sekä viemäreiden ja tonttiliittymien alitusten korvaamista suuremmilla yhteillä. Kunnostustoimenpiteet ojassa edellyttävät sopimuksia ojanvarren maanomistajien kanssa. Käytännössä konkreettisiin rakennustoimenpiteisiin voidaan päästä vuoden 2012 aikana.

Rykmentinpuiston rakentaminen ei vaikuta Piiliojan tulvatilanteeseen. Suunnittelun lähtökohtana on se, että alueella muodostuvat hulevedet eivät aiheuta tulvahaittoja alapuolisissa vesistöissä. Virtaamat tasataan kaava-alueella tätä tarkoitusta varten rakennettavissa altaissa ja kosteikkoalueilla.

Päätös

Päivitetty: 17.05.2011

« Takaisin