Savuton pääsy kunnan palvelupisteisiin

Aloite tehty:
11.10.2010
Aloitteen tekijä:
Uudenmaan Hengitysyhdistys ry / Kuusisto Merja
Tyyppi:
Valtuustoaloite
Käsittelyvaihe:
Käsitelty

-Uudenmaan Hengitysyhdistyksen tarkoituksena on edistää hengityssairaiden ja heidän läheistensä elämänlaatua ja yhdenvertaisuutta kuntalaisina sekä toimia terveellisen elinympäristön puolesta. Yhdistys on noin 500 jäsentä ja se toimii Keski-Uudellamaalla mm. Tuusulan kunnan alueella. Hengityssairaita Keski-Uudenmaan alueella on moninkertainen määrä, joten asia koskee monia.

Hengityssairaista erityisesti astmaatikot ovat herkkiä ja riskialttiita ilman epäpuhtauksille. Pöly tai tupakan savu laukaisee helposti astmakohtauksen. Ilman epäpuhtaus, joista hankalimpia on tupakan savu, saattaa estää astmaatikon asioinnin palvelupisteissä samaan tapaan kuin korkeuserot rullatuoli-potilaan liikkumisen. Lisäksi tupakansavu aiheuttaa sairauksia mm. syöpää myös terveelle väestön osalle.

Kunnan on lainsäädännön ("Tupakkalaki/asetus ja laki väestön suojaamisesta ympäristön tupakansavun aiheuttamilta terveyshaitoilta) velvoittamana huolehdittava paikallisesta toiminnasta tupakoinnin vähentämiseksi. Tuusulan kunta onkin esimerkillisesti hoitanut palvelupisteiden sisätilojen saneerauksen tupakansavusta, mutta monissa kohteissa tupakointi on siirtynyt ulos pääovien läheisyyteen. Siksi me Keski-Uudenmaan Hengitysyhdistyksen hallituksen tuusulalaiset jäsenet ehdotamme, että Tuusulan kunta:

- järjestelmällisesti kieltää tupakoinnin yleisesti käytettyjen palvelupisteiden sisäänkäyntien yhteydessä

- sijoittaa tupakoinnille sallitut alueet niin, että varmasti estetään tupakansavun kulkeutuminen yleisille kulkueteille ja eteistiloihin

- merkitsee asianmukaisesti ja selvästi kieltoalueet ja opastaa tupakointialueille

- antaa henkilöstölleen asianmukaiset tupakointikieltojen valvontaohjeet ja valvoo, että henkilökunta niitä noudattaa ja tarvittaessa poistaa kieltoalueilta tupakoitsijat

- huolehtii asiamukaisesti ja säännöllisesti tupakointipaikkojen hygienia- ja siisteysoloista.

Käsittelyvaiheet

Valtuusto 11.10.2010 § 113: Kunnanhallituksen valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 11.10.2010 § 472: Teknisen toimialan valmisteltavaksi
Kunnanhallitus 28.2.2011 § 110: Palautettiin uudelleen valmisteltavaksi
14.11.2011 Tilakeskuksen valmisteltavaksi
Tekninen lautakunta 18.9.2012 § 133: Ehdotus kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle
Kunnanhallitus 24.9.2012 § 362: Ehdotus valtuustolle
Valtuusto 8.10.2012 § 108: Aloite käsitelty

Vastaus

Keski-Uudenmaan Hengitysyhdistyksen suorittaman katselmuksen perusteella on Tuusulan kunnan kanssa sovittu, että seuraavissa kohteissa rakennusten sisäänkäyntien läheisyydessä kielletään tupakointi.

Tupakoinnin estämiseksi on tilakeskus tilannut ja asentanut tupakointikieltomerkkejä sekä poistanut/siirtänyt tuhkakuppeja kauemmaksi ko. kohteiden sisäänkäyntien läheisyydestä.

Sovitut kohteet:

Terveyskeskuksen edestä
- poistettu tuhkakuppi, asennettu tupakointikieltomerkkejä

Hammashuollon edestä
- poistettu tuhkakuppi, asennettu tupakointikieltomerkkejä

Kirjaston oven edestä
- poistettu tuhkakuppi, asennettu tupakointikieltomerkkejä
 
Kirjaston edestä
- poistettu tuhkakupit (ovien luota) asennettu tupakointikieltomerkkejä

Sosiaalipalvelun oven edestä
- poistettu tuhkakuppi asennettu tupakointikieltomerkkejä

Uimahallin edestä
- siirretty tuhkakuppi, asennettu tupakointikieltomerkkejä

Ympäristökeskus.
- poistettu tuhkakuppi

Terveyskeskuksen vanha pääovi sekä päivystyksen ovi
- poistettu tuhkakuppi, asennettu tupakointikieltomerkkejä

Kunnantalo
- asennettu tupakointikieltomerkkejä

Kellokosken terveysasema ja kirjasto
- poistettu tuhkakupit, asennettu tupakointikieltomerkkejä

Jokelan terveysasema
- poistettu / siirretty tuhkakupit, asennettu tupakointikieltomerkkejä

Jokelan monitoimitalo
- poistettu tuhkakuppi, asennettu tupakointikieltomerkkejä

Tilakeskuksen tarkoituksena on jatkossa asettaa systemaattisesti merkit tupakoinnin kieltämiseksi rakennusten sisäänkäyntien läheisyyteen. Rakennusten käyttäjätoimialojen tulee vastata kieltojen valvonnasta ja antaa asiasta henkilöstölleen riittävät ohjeet.

Aloitteeseen 28.2.2011 § 103 annetussa vastineessa on tarkemmin esitetty kiinteistöt joihin tupakoinnin kieltävät merkit on jo asennettu. Kieltotaulujen lisäämistä tärkeimmissä kunnan kiinteistöissä tullaan jatkamaan.

Uusien, merkittyjen tupakointialueiden osoittaminen on useassa tapauksessa ongelmallista siten, että tupakoitsijat saadaan myös käyttämään niitä. Uuden paikan osoittaminen vaatii usein myös rakentamista, kuten päällystämistä, katosta, penkkiä yms., jotta kieltoa sisäänkäynnin läheisyydessä tupakoinnista yleensäkään noudatetaan. Rahoitusta em. töihin ei talousarviossa ole olemassa. Tilakeskus tekee vuoden 2013 alkupuolella kokonaissuunnitelman ja selvittää tarkemmin kustannukset, jotka aiheutuvat mahdollisten tupakoinnille varattujen alueiden toteuttamisesta.

Tupakointikieltojen valvontaohjeiden laatiminen ja ohjeiden valvonta kuuluu lähinnä kunnan henkilöstöhallinnolle ja rakennusten käyttäjätoimialoille.

Päätös

Päivitetty: 12.10.2012

« Takaisin